Connect with:
HomeΕιδήσειςΟ Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργείου Υγείας μιλά για θέματα κλάδου υγείας

Ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργείου Υγείας μιλά για θέματα κλάδου υγείας

Ο κ. Μπάμπης Καραθάνος, Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολτικής Υπουργείου Υγείας μιλά για το διπλασιασμό των μονάδων ΜΕΘ, την ενίσχυση του προσωπικού με 7.000 υγειονομικούς, την αύξηση του προϋπολογισμού από €3,8 δισ. το 2019 σε €5,2 δισ. το 2023, την αύξηση των απολαβών στο Δημόσιο, που ξεκινά από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, τη θέσπιση των επιδομάτων για γιατρούς και για νοσηλευτές, τη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών με το my health app, τις προληπτικές εξετάσεις, το πρόγραμμα «Δοξιάδη».

Το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε ένα ΈΣΥ στα πρόθυρα της διάλυσης. Η πανδημία δοκίμασε τα όριά του και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να βάλει πλάτη σε αυτήν την εθνική πρόκληση, επέλεξε να «κλείσει τα μάτι» ακόμη και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Απέναντι στα κούφια λόγια της Αριστεράς για τη «νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» και για τη «διάλυση του ΕΣΥ», η ΝΔ έχει να αντιπαραβάλει συγκεκριμένα επιτεύγματα: τον διπλασιασμό των μονάδων ΜΕΘ, την ενίσχυση του προσωπικού με 7.000 υγειονομικούς, την αύξηση του προϋπολογισμού από €3,8 δισ. το 2019 σε €5,2 δισ. το 2023, την αύξηση των απολαβών στο Δημόσιο, που ξεκινά από τους εργαζόμενους στο ΈΣΥ, τη θέσπιση των επιδομάτων για γιατρούς και για νοσηλευτές, τα άλματα για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών με το my health app, τις προληπτικές εξετάσεις, το πρόγραμμα «Δοξιάδη» κ.ο.κ.

Στις αρχές Μαρτίου προκηρύχθηκαν 859 θέσεις γιατρών και οδοντιάτρων ΕΣΥ σε θέσεις όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων. Έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη νοσηλευτών και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθεί 1,5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 80 ΤΕΠ Νοσοκομείων και 157 Κέντρα Υγείας. Ας δούμε, όμως, και τον τομέα του φαρμάκου. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε την πλεκτάνη με τη σκευωρία NovarPs, η οποία κατέρρευσε παταγωδώς στα Δικαστήρια.

Είναι γνωστή η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα «ιδιωτικά συμφέροντα», τη «νεοφιλελεύθερη λαίλαπα», τη «διάλυση του ΕΣΥ» και τα άλλα κούφια και παρωχημένα συνθήματα. Επί της ουσίας, από όλα όσα προέβλεπε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πεπραγμένα της ΝΔ το αποτέλεσμα ήταν το…ακριβώς αντίθετο!

  •  Παρά τον έκτακτο χαρακτήρα του, διατηρήσαμε το clawback, υποχρεώνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν στον κρατικό προϋπολογισμό(δηλαδή στο ΈΣΥ) το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους.
  •  Καθορίσαμε τις προτεραιότητες στην πολιτική του φαρμάκου, οι οποίες είναι: η άμεση πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, η θέσπιση του επενδυτικούclawback, ο έλεγχος της συνταγογράφησης με τη δημιουργία μητρώων ασθενών και η παροχή κινήτρων στα νοσοκομεία, στους ερευνητές και στους επιστήμονες υγείας, για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και βιοϊατρικής έρευνας.
  •  Λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για τις τιμές των φαρμάκων: εισήχθησαν φίλτρα στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης έγινε ολοήμερη και προχωρήσαμε στη μείωση του ποσοστού clawbackγια τα φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα και για τα σκευάσματα με λιανική τιμή μέχρι5,5 € στα ιδιωτικά φαρμακεία.
  •  Καθορίσαμε και αποσαφηνίσαμε τους μηχανισμούς χάραξης Πολιτικής για το Φάρμακο, αλλά και τον ρόλο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων και των διαπραγματεύσεων που έγιναν, ήταν το συνολικό όφελος για τον ΕΟΠΥΥ να φθάσει τα €390 εκατ. To 2022 υπογράφηκαν 268συμφωνητικά κλειστών προϋπολογισμών φαρμάκων για τον ΕΟΠΥΥ και για τα νοσοκομεία του ΈΣΥ και από τον Ιανουάριο του 2023 έως σήμερα έχουν υπογραφεί 41 συμφωνητικά και είναι έτοιμα προς υπογραφή άλλα 46.

Οφείλω να υπογραμμίσω ότι όλα αυτά επετεύχθησαν σε ένα πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας, καθώς στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο φάρμακο: Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.  Στην κορωνίδα των παρεμβάσεων της σημερινής κυβέρνησης είναι η θεσμοθέτηση των κινήτρων για την Προσέλκυση Κλινικών Μελετών στα νοσοκομεία και το ΑναπτυξιακόClawback με τα κίνητρα για την έρευνα.

Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων αλλά και του γενικότερου φιλικού επενδυτικού κλίματος, που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», επενδύσεις ύψους €519 εκατ.

Συνολικά πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος τους έτους 53 επενδυτικά σχέδια φαρμακευτικών εταιρειών, που αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, με υψηλές αποδοχές και να δώσουν νέα ώθηση στην εγχώρια φαρμακο-βιομηχανία.

Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019 ή την Ελλάδα του 2015στην οποία θέλουν κάποιοι να μας επιστρέψουν. Η χώρα δεν αντέχει την Ελλάδα των Τεμπών, της ήσσονος προσπάθειας, της λούφας και της τεμπελιάς. Δεν αντέχει υπαλλήλους και υπηρεσίες που σκοτώνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία. Δεν αντέχει έναν νέο συλλογικό εκτροχιασμό.

Written by

Τα νέα της Υγείας