Connect with:
HomeWHAT'S HOTΗ πραγματικότητα των εμβολίων στην πανδημία σε επίπεδο Ευρωπαικής Επιτροπής

Η πραγματικότητα των εμβολίων στην πανδημία σε επίπεδο Ευρωπαικής Επιτροπής

Εξασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια

Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19 είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν ακολουθήσει κοινή ενωσιακή προσέγγιση, για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό και να διευκολύνουν τη διανομή των εμβολίων.

Μέσω συμφωνιών προαγοράς με μεμονωμένους παραγωγούς εμβολίων, η ΕΕ εξασφάλισε το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού δόσεων εμβολίων σε ένα δεδομένο χρονοδιάγραμμα και σε δεδομένη τιμή. Σε αντάλλαγμα, η Επιτροπή χρηματοδότησε μέρος του αρχικού κόστους από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,7 δισ. EUR. Η χρηματοδότηση αυτή θεωρήθηκε προκαταβολή για τα εμβόλια που αγοράζουν τα κράτη μέλη.

Στόχοι της στρατηγικής

Τον Ιούνιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διάθεσης εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Με τη στρατηγική για τα εμβόλια, η ΕΕ υποστήριξε τις προσπάθειες να καταστεί η διαδικασία πιο αποδοτική, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα αυτό να μειωθεί σε λιγότερο από ένα έτος για τα περισσότερα εμβόλια.

Οι στόχοι της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια ήταν και είναι οι εξής:

  • εγγύηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων
  • διασφάλιση έγκαιρης πρόσβασης των κρατών μελών και των πολιτών τους στα εμβόλια και ανάληψη ηγετικού ρόλου στην παγκόσμια προσπάθεια αλληλεγγύης
  • εξασφάλιση, το συντομότερο δυνατό, ισότιμης και οικονομικά προσιτής πρόσβασης σε ένα προσιτό εμβόλιο για όλους στην ΕΕ
  • εξασφάλιση ότι οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες μεταφοράς και διάθεσης και εντοπίζοντας τις ομάδες προτεραιότητας

Η στρατηγική για τα εμβόλια θα πρέπει να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τα κράτη μέλη κατά τη διαμόρφωση των εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού τους.

Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια άρχισαν να διανέμονται στην ΕΕ στο τέλος του 2020, έπειτα από αυστηρές διαδικασίες έγκρισης και τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.

Εγκεκριμένα εμβόλια

Έως σήμερα, 5 ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή για χρήση στην ΕΕ μετά από θετικές επιστημονικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:

Το BioNTech-Pfizer, το Moderna, το AstraZeneca, το Johnson & Johnson, το Novavax.

Written by

Τα νέα της Υγείας