Connect with:
HomeWHAT'S HOTΗ καταξιωμένη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στα έδρανα της Βουλής

Η καταξιωμένη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στα έδρανα της Βουλής

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κα. Αθηνά Λινού προφανώς και δε  χρειάζεται συστάσεις. Όσοι δεν την γνώριζαν, την έμαθαν την περίοδο της πανδημίας, όταν εξηγούσε με απλά λόγια τι είναι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και πρότεινε ιδέες και λύσεις για μια καλύτερη δημόσια Υγεία.

Η Αθηνά Λινού είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και σε ποσοστό ενσωμάτωσης 94,38% εξελέγη δεύτερη με 24.063 σταυρούς στον Βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι το φλερτ με την πολιτική «επισφραγίστηκε», σηματοδοτώντας την είσοδό της στη Βουλή. Άλλωστε όλοι θυμπομαστε πως το Νοέμβριο του 2020 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την είχε προτείνει για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. «Να συμφωνήσουμε όλοι σε έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο, που έχουμε συμφωνήσει», είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας.
Παλαιότερα, από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 η κα Λινού διετέλεσε Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η κα Αθηνά Λινού έχει αναλάβει ακαδημαϊκές θέσεις μεγάλης διάρκειας και έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια. Η επιστημονική της αρτιότητα και εγκυρότητα δεν χωρεί αμφισβήτησης – ευρήματα της ίδιας και της ομάδας της έγιναν κατόπιν νόμοι στην Αμερική.

Η ίδια, πάντα σεμνή, μοιάζει να μην ξεφεύγει ποτέ από τον στόχο της, που παραμένει σταθερός. Στην προσφορά στους ανθρώπους. Στο να είναι κοντά στους κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους και αδύναμους, με όποιον τρόπο μπορεί, ενάντια σε κάθε δυσκολία.

Για αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, ίδρυσε το 1990 το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο διοργανώνει σημαντικές δράσεις όλα αυτά τα χρόνια αδιαλείπτως, με την ίδια συνέπεια.

«Έχω αφιερωθεί εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια σε Πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αξιώθηκα να διδάξω χιλιάδες γιατρούς και εκατοντάδες ειδικούς στη Δημόσια Υγεία και στην Ασφάλεια της Εργασίας.

 Αθηνά Λινού

Με το Ινστιτούτο Prolepsis, που ίδρυσε, έχουνδιανεμηθεί με τη βοήθεια πολλών χορηγών από όλους τους τομείς της κοινωνίας, περισσότερα από 17 εκατομμύρια γεύματα σε μαθητές σχολείων ευάλωτων περιοχών της χώρας και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 προγράμματα, που έχουν ως σκοπό τη στήριξη των αδυνάτων και τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η ίδια έχει δηλώσει πως δεν αρκούν μόνο η επιστημονική έρευνα και η γνώση, οι ανθρωπιστικές δράσεις και οι προσωπικές εθελοντικές προσπάθειες, ώστε να υλοποιηθεί το έργο, που θα έπρεπε να υλοποιεί το κράτος», έχει πει.

Πιστεύει ότι η υγεία διασφαλίζεται, προάγεται και βασίζεται σε ένα οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας και όχι στην ατομική ευθύνη. Και ότι η καταπολέμηση της ανισότητας – σε όλες τις μορφές της – θα πρέπει να είναι οριζόντια προτεραιότητα στον χώρο της Παιδείας, της Εργασίας και της Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Written by

Τα νέα της Υγείας