«Τα αστεία τέλος. Πρέπει να διορθώσουμε το ΓεΣΥ», τονίζει στην πρώτη συνέντευξη του ως πρόεδρος της ΟΣΑΚ ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα των οργανωμένων ασθενών προς τον ΟΑΥ είναι πως «όσο δεν διορθώνονται τα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα, δίνουμε την ευκαιρία σε αυτούς που δεν το θέλουν και το πολεμούν, να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να εντείνουν τις επιθέσεις τους».
«Ως οργανωμένοι ασθενείς πλέον θα κλείσουμε τα αφτιά στις παρεμβάσεις όσων προσπαθούν να εκτροχιάσουν την προσπάθεια για διόρθωση των στρεβλώσεων στο ΓεΣΥ και θα προσηλωθούμε σε αυτό τον στόχο. Τα αστεία τέλος. Το ΓεΣΥ χρειάζεται βοήθεια για να μας δώσει πίσω αυτά που χρειαζόμαστε. Ειδικά κατά την περσινή χρονιά αναλώσαμε τον χρόνο και την ενέργεια μας σε διάφορα ζητήματα που προέκυπταν διαρκώς και αντί να ασχοληθούμε με την διόρθωση των στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, μπήκαμε στα χαρακώματα για να προστατεύσουμε το ΓεΣΥ, την φιλοσοφία και τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Πλέον είμαστε σίγουροι ότι συνεχώς, κάποιοι, οι οποίοι ποτέ δεν ήθελαν το ΓεΣΥ και ακόμα και σήμερα στις ανακοινώσεις τους δεν γράφουν «επιθυμούμε την λειτουργία του ΓεΣΥ» αλλά λένε «ενός συστήματος υγείας», δεν θα σταματήσουν. Για αυτό και το μήνυμα μας προς τον ΟΑΥ είναι ότι πρέπει να διορθώσουμε όσες περισσότερες στρεβλώσεις γίνεται, για να μην τους δίνουμε αφορμή να προβάλλουν διάφορα εμπόδια κάθε τρεις και λίγο».
Στην ΟΣΑΚ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «λαμβάνουμε, για παράδειγμα, καθημερινά παράπονα ασθενών για τον μεγάλο χρόνο που χρειάζεται για να τους δει ένας γιατρός. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι ίσως η μεγαλύτερη στρέβλωση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή και είναι επακόλουθο πολλών παραγόντων. Κατ’ αρχάς δεν μοιράστηκε όπως έπρεπε ο πληθυσμός. Μεταφέραμε απλώς τις λίστες αναμονής του δημόσιου, στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν έφτανε που το κάναμε αυτό, διότι μεταξύ άλλων τα κρατικά νοσοκομεία επί δύο χρόνια υπολειτουργούσαν λόγω πανδημίας, φώναζαν όλοι διαρκώς για καταχρήσεις. Ήρθε ο ΟΑΥ και για να τους απαντήσει επέβαλε οριζόντιους περιορισμούς και η κατάσταση χειροτέρεψε. Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή όταν, για παράδειγμα, βάζεις διαρκώς κόφτες και κάποιοι από αυτούς προνοούν απλή συνταγογράφηση φαρμάκων όχι από τον προσωπικό γιατρό αλλά από κάποιο ειδικό, μεγαλώνεις την λίστα αναμονής του ειδικού γιατρού. Επειδή όταν βάζεις περιορισμούς οι οποίοι, έχουν ως αποτέλεσμα να μετρά ο γιατρός τα ραντεβού που προγραμματίζει κάθε μέρα, γιατί διαφορετικά δεν θα πληρωθεί, μεγαλώνεις το χρόνο αναμονής για να δει τον ασθενή αυτός ο γιατρός.
Μέχρις εδώ όμως. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί. Εκείνο που λέμε είναι να κάτσουμε όλοι μαζί να δούμε, ποιοι περιορισμοί μας δημιουργούν προβλήματα. Ποιοι περιορισμοί ενδεχομένως να οδηγούν στο τέλος και σε αχρείαστες αποζημιώσεις παρόχων. Εκεί και όπου πρέπει να γίνουν αλλαγές. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε έντονα και να πιέσουμε τον ΟΑΥ να προχωρήσει σε διορθώσεις αλλά και τον ΟΚΥπΥ για να σταματήσει επιτέλους να επικαλείται την πανδημία και να δει τι θα κάνει για να επιστρέψουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Για το υπουργείο Υγείας, «το να ακούμε, «δεν θα αλλοιώσουμε τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ», δεν μας είναι αρκετό. Είπαμε να δώσουμε πίστωση χρόνου. Την εβδομάδα που μπαίνει κλείνουν οι πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης. Μελέτησαν; Κατάλαβαν τι είναι το ΓεΣΥ; Δυστυχώς από τις δημόσιες τοποθετήσεις διαπιστώνουμε ότι σωστή μελέτη δεν έγινε. Για να μην αναφερθούμε κιόλας στα όσα ακούμε ότι γίνονται στο παρασκήνιο. Δηλαδή όταν μαθαίνουμε ότι κάποιοι στο Υπουργείο μιλούν για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των προσωπικών γιατρών, καταλαβαίνουμε ότι δεν γνωρίζουν καν την φιλοσοφία της λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού».
Επίσης, «σε άλλα θέματα έχουμε το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας είπε θα το μελετήσει και θα το προωθήσει ο ίδιος. Περιμένουμε, όπως περιμένουμε να δούμε και αν ο Πρόεδρος θα υλοποιήσει όλα όσα περιέλαβε στο προεκλογικό του πρόγραμμα».
Τέλος οι λύσεις ανάγκης, απαιτούνται ορθές λύσεις
Για αρκετά από τα κενά που παρατηρούνται στο σύστημα, είπε ο νέος πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «δεν ευθύνεται ο ΟΑΥ». Για παράδειγμα, «εδώ και χρόνια περιμένουμε το νόμο για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης. Είμαστε στο συν δέκα και όχι στο παρά πέντε και ακόμα το νομοσχέδιο βρίσκεται κάπου μεταξύ υπουργείου Υγείας και Βουλής. Αυτό προκαλεί δυσλειτουργία και έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται μισές δουλειές από τον ΟΑΥ σε ό,τι αφορά την ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης στο ΓεΣΥ. Το ίδιο και με την ανακουφιστική φροντίδα.
Προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία μόνο στους καρκινοπαθείς. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα. Το νομοσχέδιο αυτό επίσης το περιμένουμε εδώ και χρόνια. Τώρα μας είπαν ότι Φεβρουάριο του 2024 θα είναι έτοιμο. Για τα ασθενοφόρα, εντάσσονται τώρα στο ΓεΣΥ και άλλα ιδιωτικά ΤΑΕΠ. Τα ασθενοφόρα λειτουργούν μόνο από τον ΟΚΥπΥ. Τι θα γίνει; Θα βρεθεί και πάλι μια λύση ανάγκης και θα λέμε μακάρι να μην δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών;
Για την άσκηση ελέγχου στον γιατρό και την ιατρική πράξη. Μόνο να σκοτωνόμαστε από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως για τις καταχρήσεις, για τα τεράστια ποσά που παίρνουν κάποιοι γιατροί είμαστε. Πρέπει να ελέγξουμε τους γιατρούς διότι είναι άδικο για εκείνους που κάνουν σωστά και τίμια τη δουλειά τους»
«Για να πάρουμε και το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Τα χρόνια, και πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αναλωθήκαμε, επειδή αυτό επιβαλλόταν, στο να λέμε για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του συστήματος. Δεν ενημερώσαμε τον κόσμο σωστά και τώρα διαπιστώνουμε ότι πολίτες οι οποίοι επικοινωνούν με την ΟΣΑΚ έχουν παράπονο επειδή απλώς δεν ξέρουν πώς πρέπει να χρησιμοποιήσουν σωστά το σύστημα. Πληρώνουμε τις νοοτροπίες του παρελθόντος.
Ο καθένας αποφασίζει μόνος του τι χρειάζεται και ποιόν γιατρό χρειάζεται. Για αυτό βλέπουμε και αυτή όλη την ακαταστασία σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς. Η ΟΣΑΚ εδώ και ένα μήνα έχει αρχίσει την εκστρατεία της «Ας το συζητήσουμε». Καλούμε τους πολίτες να απευθύνονται σε αυτή την σελίδα στο facebook και να μας θέτουν ερωτήματα, να μας λένε την άποψη τους. Στην εκστρατεία μας αυτή συμμετέχει και ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ και απαντούν σε ερωτήσεις. Ταυτόχρονα αρχίσαμε και κοινή προσπάθεια με τον ΟΑΥ για να ετοιμάσουμε τον οδηγό για την σωστή χρήση του ΓεΣΥ».
Η ΟΣΑΚ δεν ήταν ποτέ ένας άνθρωπος
Αναφερόμενος στην ανάληψη των νέων του καθηκόντων στην ΟΣΑΚ ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Όπως γράψαμε και στην ανακοίνωση μας «τα πρόσωπα αλλάζουν, οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι». Η ΟΣΑΚ δεν ήταν ποτέ ένας άνθρωπος. Ήμασταν και είμαστε όλοι μαζί. Διαδέχομαι έναν άνθρωπο που μπορώ να πω ότι έγραψε ιστορία και αυτό καθιστά το δικό μου έργο πολύ δύσκολο. Αυτό που εδώ και καιρό όμως έχουμε αποφασίσει είναι ότι πλέον θα προσηλωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα είμαστε συνένοχοι στην κατάρρευση του ΓεΣΥ, όχι την οικονομική, γιατί χρήματα υπάρχουν και σε αποθεματικό».
Πηγή: Φίlenews