Connect with:
HomeHealth TravelΔυστοκία στελέχωσης νοσοκομειακών δομών των νησιών με γιατρούς

Δυστοκία στελέχωσης νοσοκομειακών δομών των νησιών με γιατρούς

Το πιο μεγάλο στοίχημα για τον επόμενο υπουργό Υγείας που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα είναι η στελέχωση των νησιών με γιατρούς.

Σήμερα η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οι γιατροί αποφεύγουν να μεταβούν για εργασία σε απομακρυσμένες περιοχές για πολλούς λόγους.

Ακόμη και τα οικονομικά κίνητρα που έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προκειμένου να προσελκύσει το ιατρικό προσωπικό, δεν φαίνεται να αποτέλεσαν βασικό κίνητρο για το ιατρικό σώμα. Αποτέλεσμα όμως είναι η καλοκαιρινή και τουριστική περίοδος να πλησιάζει και οι μονάδες υγείας στις μικρές νησιωτικές κουκίδες να παραμένουν κενές από γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό.

Είναι ενδεικτικό ότι οι γιατροί δεν πάνε ούτε και στα μεγάλα νησιά, αφού προσφάτως το νοσοκομείο Ρόδου ανακοίνωσε ότι αναζητά επειγόντως ιατρικό προσωπικό.

Τα οικονομικά κίνητρα που δίνει το υπουργείο Υγείας σε γιατρούς και νοσηλευτές προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό των ακριτικών περιοχών προβλέπουν ότι οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ θα αποζημιώνονται με 1.800 ευρώ για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας δίνει οικονομικό κίνητρο 250 ευρώ σε όσους νέους γιατρούς θα επιλέξουν να λάβουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Ούτε τα χρήματα αυτά όμως ήταν ελκυστικά για τους υγειονομικούς, καθώς εκτός των άλλων θα είναι φορολογημένα ενώ και τα έξοδα για τη μετεγκατάσταση και διαβίωση είναι πολλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα μας κοντά 20.000 γιατροί προκειμένου να εργασθούν στο εξωτερικό όπου οι αμοιβές είναι ακόμη και τριπλάσιες.

Τι δείχνουν στοιχεία έρευνας

Πάντως, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2022 (Π. Γαλάνης, Ο. Σίσκου, Ο. Κωνσταντακοπούλου, Γ. Αγγελόπουλος, Α. Φανού, Δ. Καϊτελίδου) και δημοσιεύτηκε στα Αρχεία της Ελληνικής Ιατρικής δείχνει τα αίτια που οδηγούν τους γιατρούς στο να μην στελεχώνουν τα νησιά που αναστενάζουν από ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα 4 είναι οι βασικές αιτίες οι οποίες θα πρέπει να βελτιωθούν για τους γιατρούς ώστε να μετακινηθούν προς τα νησιά. Οι προτάσεις των ερευνητών είναι:

1. Μείωση του αισθήματος επιστημονικής και επαγγελματικής απομόνωσης που βιώνουν οι ιατροί στις νησιωτικές περιοχές, μέσω της λειτουργικής διασύνδεσης με μεγάλα νοσοκομεία των αστικών περιοχών από όπου θα παρέχονται υπηρεσίες Τηλεϊατρικής και επί πλέον θα παρέχεται στους ιατρούς των νησιών η δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακά των τακτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης των κλινικών των νοσοκομείων διασύνδεσης, σε καθένα από τα οποία θα υπάρχει και ένας ιατρός υπεύθυνος συντονιστής.

2. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της επαγγελματικής εξέλιξης με την παροχή της δυνατότητας ταχύτερης επαγγελματικής ανέλιξης για όσους πρόκειται να εργαστούν σε νησιωτικές περιοχές και περιοχές αυξημένης τουριστικής κίνησης.

3. Ενίσχυση των οικονομικών παροχών και άλλων ωφελημάτων, καθώς και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

4. Ενίσχυση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Απαιτείται η ανάπτυξη ενός διευρυμένου φάσματος κινήτρων που θα συνδυάζουν τις δυνατότητες επιστημονικής/επαγγελματικής εξέλιξης και ευνοϊκών όρων διαβίωσης των ιατρών και των οικογενειών τους, η επιτυχής υλοποίηση των οποίων απαιτεί τη διατομεακή συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.

 

 

 

Written by

Τα νέα της Υγείας