Connect with:
HomeΕιδήσειςΕργασίες συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023»

Εργασίες συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023»

«Στα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε, πρέπει να απαντήσουμε με μια μεγάλη συγκλονιστική μεταρρύθμιση, τότε θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κηρύττοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023», το οποίο συνδιοργανώνουν η Next is Now και η Dome Consulting και πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά .

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι από τη δεκαετία του ’90 έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της υγείας, καθώς έχουν συμβεί τρία μεγάλα συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Και ειδικότερα, ανέφερε, «το ένα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει τον πλανήτη και τη ζωή των ανθρώπων με τρόπο καθοριστικό. Το δεύτερο είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, με αποτέλεσμα τα συστήματα υγείας να καλούνται να υπηρετήσουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Και το τρίτο ζήτημα είναι η πανδημία, η οποία μας συγκλόνισε».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «η παγκόσμια κοινωνία με πρωτοπόρα την επιστήμη νίκησε την πανδημία. Σταθήκαμε όρθιοι. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και τα προβλήματα νοσηρότητας είναι ακόμη πιο έντονα. Βασική και πρωταρχική επιδίωξη μας είναι το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας. Είμαστε μια χώρα δημοκρατική, φιλελεύθερη, που πιστεύουμε στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στα δικαιώματα των ανθρώπων, ένα βασικό δικαίωμα είναι η πρόσβαση, η ισότητα στην πρόσβαση. Σκέφτομαι πώς ένας φτωχός άνθρωπος με ένα σοβαρό νόσημα μπορεί να φτάσει στη θεραπεία του. Την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για να υπηρετήσουμε αυτό τον ύψιστο στόχο. Καλούμαστε να αλλάξουμε. Όλοι μαζί, συνοδοιπόροι, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που να αξίζει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας απάντησε στις ερωτήσεις του εκδότη-διευθυντή της Realnews, Νίκου Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς σχετικά με το όραμα του για την ανασύσταση του ΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι το κλειδί είναι να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων από πλευράς διοίκησης, παρουσιάζοντας έξι άξονες, «την ορθολογική διοίκηση, την καλή οικονομική διαχείριση, την καλή διαχείριση των κλινικών, την απόδοση, την αξιολόγηση και τελικά πολλές κλινικές και ένα νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργεί με κριτήρια απόδοσης προς όφελος των πολιτών».

Αναφερόμενος στον τρόπο που τα νέα μέτρα, τα οποία ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή θα συμβάλλουν στη διαχείριση των περιστατικών άνοιας και εγκεφαλικών, επισήμανε ότι, πρέπει να οργανώσουμε στη χώρα μας «κέντρα αναφοράς, κέντρα αριστείας, που θα ασχολούνται συγκεκριμένα με μελέτες, με επιστημονική αφοσίωση, με ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικής γνώσης, από τα νοσοκομεία και τα μεγάλα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού». Παράλληλα, εξήγησε ότι πρέπει να ανοικοδομήσουμε τέτοια «κέντρα αναφοράς για την άνοια, να δημιουργήσουμε δομές για τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων, να νομοθετήσουμε προνόμια, κίνητρα για τους φροντιστές», ενώ νομικά θα κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν άνοια.

Ενώ, αναφέρθηκε στις 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που θα δημιουργηθούν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες θα υποδέχονται και θα νοσηλεύουν τους πάσχοντες από εγκεφαλικά.

Όσον αφορά στις εξειδικευμένες μονάδες στο τραύμα, υπογράμμισε ότι με αφορμή το γεγονός ότι «εκσυγχρονίζουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών» με χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης «διαμορφώνουμε σε 16 περιοχές της χώρας, αντίστοιχους χώρους αναζωογόνησης και υποδοχής του τραύματος. Χιλιάδες παιδιά, νέα παιδιά είτε σκοτώνονται στους δρόμους και χάνουν τη ζωή τους, είτε κυρίως μένουν ανάπηρα. Αυτόν τον στόχο έχει το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή για να δημιουργήσουμε αυτά τα κέντρα, το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ και οι αεροδιακομιδές.

Ερωτηθείς σχετικά με την «κακή εικόνα» ορισμένων νοσοκομείων, ο Υπουργός τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες και ήδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα ανακαίνισης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού όλων αυτών των χώρων.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσλήψεις που προγραμματίζονται στον χώρο της υγείας τόνισε ότι, «στο σύστημα υγείας έχουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες έχουν ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα ή έχουν ζήτηση στην Ευρώπη. Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι. Πριν από δέκα χρόνια, όταν προκηρυσσόταν μία θέση γιατρού στο ΕΣΥ, είχαμε 34 με 35 υποψηφιότητες κατά μέσο όρο. Τώρα έχουμε 3» τόνισε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ιατρικών σχολών με επίκουρους καθηγητές ως αντίμετρο στο brain drain. Όπως είπε: «Δίνουμε φέτος 275 θέσεις επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστήμια, στις ιατρικές σχολές, σε συνεννόηση και με δική μας πρωτοβουλία τα δίνουμε στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου να εκλεγούν καθηγητές επίκουροι και να στελεχώσουν τα πανεπιστήμιά μας. Είναι η πρώτη χειροπιαστή πολιτική ενάντια στο brain drain».

Ερωτηθείς για την ενιαία εθνική φαρμακευτική πολιτική που έχει εξαγγελθεί, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ενώ μίλησε για την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών εντός της Ελλάδας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και για την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας την οποία χαρακτήρισε ως «ρωμαλέα» που «παράγει τεράστιες ποσότητες γενοσήμων υψηλής ποιότητας και με μεγάλες εξαγωγές. Και αυτό είναι μια προνομία για τη χώρα. Και για τον λόγο αυτό ενισχύουμε περαιτέρω την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και με το επενδυτικό clawback και με μια σειρά άλλες επενδυτικές ρυθμίσεις», είπε.

Μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων επανέλαβε πως ολοκληρώνεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που θα καταγράφει τις ελλείψεις «και θα φτάσουμε με το κινητό τηλέφωνο στον πολίτη, που θα ξέρει αν το φάρμακό του υπάρχει ή αν υπάρχει ένα εναλλακτικό γενόσημο για να μπορεί να το δώσει η μητέρα στο παιδί της και να μην ψάχνουμε άδικα, με μια άδικη ταλαιπωρία, στα φαρμακεία, για να αναζητούμε ένα φάρμακο που μπορεί να το βρούμε μέσα από μια απλή διαδικασία» κατέληξε σχετικά.

Written by

Τα νέα της Υγείας