Connect with:
HomeΕιδήσειςΗ πρώτη εκπαιδευτική ημερίδα του ΣΦΕΕ Patient Think Tank

Η πρώτη εκπαιδευτική ημερίδα του ΣΦΕΕ Patient Think Tank

Η πρώτη εκπαιδευτική ημερίδα του ΣΦΕΕ Patient Think Tank πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών.

Πρόκειται για την πιλοτική ημερίδα ενός κύκλου εκπαιδευτικών συναντήσεων με στόχο την κατάλληλη πληροφόρηση και κατάρτιση των Συλλόγων Ασθενών. Σκοπός  είναι οι ασθενείς να καταστούν πιο ενημερωμένοι για το ρόλο τους στα διάφορα στάδια του ταξιδιού του φαρμάκου και να διευκολυνθεί η συνεργασία τους με τους επαγγελματίες υγείας, τις Αρχές και τη φαρμακοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ημερίιδα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών και στελέχη του Συνδέσμου και των εταιριών μελών του. Κατά τη διάρκεια τγς ημερίδας παρουσιάστηκε το «Ταξίδι του φαρμάκου» από την έρευνα και ανάπτυξη μέχρι και τις κλινικές μελέτες. Η  ιατρική διευθύντρια της AbbVie  Τίνα Ανταχοπούλου και ο ιατρικός διευθυντής της Boehringer-Ingelheim Νίκος Νίκας ανέλυσαν την έρευνα και ανάπτυξη των νέων φαρμάκων και τις φάσεις των κλινικών μελετών. Ειδικότερα ειπώθηκε  ότι η μεγαλύτερη επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη συντείνει στη Βιοϊατρική Έρευνα, με το 60% της χρηματοδότησης της βιοϊατρικής έρευνας να προέρχεται από τη φαρμακοβιομηχανία. 

Εκτιμάται πως περισσότερα από 18.500 φάρμακα είναι υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, ενώ το κόστος ανάπτυξης ενός φαρμάκου αντιπροσωπεύει σημαντική οικονομική πρόκληση. Ο διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ–ΛΙΛΛΥ και συντονιστής της ομάδας κλινικών μελετών του ΣΦΕΕ  Γιάννης Χονδρέλης ανέδειξε τις εξελίξεις στις κλινικές μελέτες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας.

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν πολύτιμο πυλώνα για την προώθηση της υγείας και της ευημερίας των ασθενών, επιφέροντας σημαντικά οφέλη καταρχήν στους ασθενείς. Η άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα βελτιώνει την υγεία των ασθενών, ενώ η εξειδικευμένη επιστημονική παρακολούθηση και οι διαγνωστικές εξετάσεις στο πλαίσιο των μελετών προάγει την καλύτερη περίθαλψη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξε διαδραστική και ουσιαστική συζήτηση, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και αναλύθηκαν διάφορα θέματα σε βάθος, ενώ αναδείχθηκε έντονα η σπουδαιότητα της ενίσχυσης των διαύλων αμφίδρομης επικοινωνίας. Ακόμη, συμφωνήθηκε η επανάληψη της εκδήλωσης με επιπλέον θέματα το πρώτο δίμηνο της επομένης χρονιάς.

Written by

Τα νέα της Υγείας