Connect with:
HomeΕιδήσειςΑπό τα 45 ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου

Από τα 45 ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνου του εντέρου σε άνδρες κάτω των 50 ετών έχει αυξηθεί στην Αυστρία τα τελευταία χρόνια.

H αύξηση δεν αφορά τις γυναίκες, ανέφερε την Πέμπτη η πανεπιστημιακή ιατρική σχολή της Βιέννης σε πρόσφατη μελέτη.

Την ίδια περίοδο, η επίπτωση του καρκίνου του εντέρου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, μειώθηκε στη γενιά 55+. Η Εθνική Επιτροπή Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο συμβουλεύει πλέον να γίνονται νωρίτερα οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχου.

Η αύξηση του καρκίνου του εντέρου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είχε ήδη παρατηρηθεί, αλλά μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι οφειλόταν στη σταθερή βελτίωση των μεθόδων προληπτικού ελέγχου.

“Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε ότι ο καρκίνος του εντέρου δεν εμφανίζεται συχνότερα στους νεότερους, αλλά απλώς διαγιγνώσκεται συχνότερα”, αναφέρει η Monika Ferlitsch από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας της ιατρικής πανεπιστημιακής σχολής της Βιέννης.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη, της οποίας ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο, παρείχε τώρα τα πρώτα στοιχεία για την πραγματική αύξηση του καρκίνου του εντέρου και των πρόδρομων μορφών του σε άνδρες κάτω των 50 ετών.

Η έρευνα ανέλυσε τα αποτελέσματα 296.170 κολονοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστρία το χρονικό διάστημα μεταξύ 2008 και 2018 σε ασυμπτωματικές γυναίκες (150.813) και άνδρες (145.357).

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 60 έτη, ενώ 11.103 (δηλαδή το 3,8%) των δεδομένων προέρχονταν από άτομα κάτω των 50 ετών.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην ανάλυση ήταν ο αυξανόμενος αριθμός ορισμένων πολυπόδων του παχέος εντέρου που σχετίζονταν με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο καρκίνου σε νεότερους άνδρες. Ταυτόχρονα, αυτός ο τύπος πολύποδα ανιχνεύθηκε λιγότερο συχνά στους άνω των 50 ετών.

Ο Ferlitsch ανέφερε την έλλειψη άσκησης, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία και τον διαβήτη ειδικότερα ως πιθανές αιτίες για την αύξηση του καρκίνου του εντέρου στους νεότερους άνδρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο εξειδικευμένο περιοδικό “JAMA Network Open”.

Με βάση τα αποτελέσματα, η Εθνική Επιτροπή Προληπτικού Ελέγχου στην Αυστρία συνιστά τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω κολονοσκόπησης ή αιματολογικής εξέτασης κοπράνων από την ηλικία των 45 ετών και όχι, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, από την ηλικία των 50 ετών.

Written by

Τα νέα της Υγείας