Connect with:
HomeΕιδήσεις18ο Ετήσιο Συνέδριο «Τι νεότερο στην Καρδιολογία: Εξελίξεις και Προοπτικές»

18ο Ετήσιο Συνέδριο «Τι νεότερο στην Καρδιολογία: Εξελίξεις και Προοπτικές»

Η Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Π.Γ.Ν. «Αττικόν», διοργάνωσε το 18ο Ετήσιο Συνέδριο «Τι νεότερο στην Καρδιολογία: Εξελίξεις και Προοπτικές», 16-18 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα. Τα στελέχη της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής και έγκριτοι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν τις σημαντικότερες εξελίξεις στο χώρο της καρδιαγγειακής ιατρικής, τις πρακτικές τους εφαρμογές στην καθημερινή κλινική πράξη αλλά και τις εξελίξεις που περιμένουμε τα επόμενα χρόνια στην Καρδιολογία.

Σκοπός του Συνεδρίου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγητής Καρδιολογίας και Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος, ήταν να συμβάλει στην εκπαίδευση Καρδιολόγων, Καρδιοχειρουργών αλλά και γενικότερα όλων των Επιστημόνων  Υγείας, όλων των  βαθμίδων, ηλικιών και γνώσης. Για το λόγο αυτό, τα θέματα του Συνεδρίου κάλυψαν όλο το φάσμα της σύγχρονης Καρδιολογίας. Η Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝ Αττικόν συμμετέχει με κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις στην Καρδιολογία σε Διεθνές επίπεδο. Αυτό επιτρέπει άμεση πρόσβαση στη νέα γνώση αλλά και γρήγορη εφαρμογή των νέων θεραπειών.

Κάθε χρόνο με εξαίρεση το 2020, λόγω της πανδημίας, η Β ́ Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ βραβεύει στην Τελετή Έναρξης διακεκριμένες Προσωπικότητες για το ήθος τους και την κοινωνική και ακαδημαϊκή προσφορά τους. Φέτος βραβεύθηκε ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ρούσσος ο οποίος πραγματοποίησε και την Εναρκτήρια Διάλεξη του Συνεδρίου.

Την κήρυξη της Έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Γεράσιμος Σιάσος, o Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Ιωάννης Κανακάκης, και ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Σπύρος Αποστολόπουλος.

Επιπρόσθετα, μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων που συμμετείχαν, στο συνέδριο, έδωσαν διακεκριμένες διαλέξεις και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Δ. Μπούμπας ο οποίος ανέδειξε την επίδραση των ρευματικών νοσημάτων στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ η καθηγήτρια κ. Μ. Τεκτονίδου κατέστησε σαφή τονρόλο των ρευματικών παθήσεων στον κίνδυνο ανάπτυξης και εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου. Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων προκύπτει και από την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως παρουσιάστηκε από τη διάλεξη του καθηγητή κ. Λ. Ραλλίδη, παράγοντας ο οποίος συχνά υποεκτιμάται. Στην ίδια διάλεξη δόθηκαν πρακτικές οδηγίες για την άσκηση των καρδιοπαθών ασθενών στις πόλεις με αυξημένους ατμοσφαιρικούς ρύπους, και συγκεκριμένα στοιχεία ρύπανσης για την Ελλάδα.

18ο Ετήσιο Συνέδριο Εξελίξεις 2022 και προοπτικές 2023 στην Καρδιολογία

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Maastricht, κ. S. Heymans, παρουσίασε τις διαφορές μεταξύ της μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με τη λοίμωξη COVID και η οποία κατά κανόνα αφορά ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, και της μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με τα εμβόλια έναντι του SARS-COV2, η οποία είναι πολύ σπανιότερη της πρώτης και συνήθως αφορά νεαρούς άρρενες, ακολουθώντας μία ήπια και συχνά υποκλινική πορεία.

Ο καθηγητής κ. Γ. Τσιβγούλης παρουσίασε τις εξελίξεις στις θεραπείες επαναιμάτωσης στο οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ, ενώ ο τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής  κ. Π. Βάρδας μίλησε για την ψηφιακή καρδιολογία και για το πως το ηλεκτρονικό νοσοκομείο του μέλλοντος θα βοηθήσει στην καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών.

Εκτός των διαλέξεων, στα στρογγυλά τραπέζια για την προληπτική καρδιολογία, τις συννοσηρότητες στην καρδιολογία, την οξεία και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, την απεικόνιση, την επεμβατική καρδιολογία και την ηλεκτροφυσιολογία παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και οι προοπτικές από ειδικούς στον κάθε τομέα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ειδικό νοσηλευτικό τραπέζι με την συμμετοχή της νοσηλευτικής ομάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και άλλων Νοσοκομείων.

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου καθηγτής κ. Φιλιππάτος, τόνισε ότι φέτος στο συνέδριο  συμμετείχαν περίπου 800 επαγγελματίες υγείας.

Written by

Τα νέα της Υγείας