Δραματική επιδείνωση παρουσιάζει – μήνα με τον μήνα – το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στις αρχές Δεκεμβρίου έλειπαν από τα ράφια των φαρμακείων 232 σκευάσματα διαφόρων τύπων.
Για τα 76 από αυτά, έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.
Μεταξύ των σκευασμάτων που λείπουν από την ελληνική αγορά, περιλαμβάνονται συνολικά 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα. Σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 προϊόντα.
Ενδεικτικό της τάσης είναι πως οι ελλείψεις τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν συνολικά σε 186 φάρμακα και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182 προϊόντα.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το ελληνικό υπουργείο Υγείας προχώρησε τον Νοέμβριο σε απαγόρευση “παράλληλων” εξαγωγών φαρμάκων, ενώ πρόσφατα έκλεισε και δύο φαρμακαποθήκες.
Έπειτα από σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους της αγοράς, ανακοινώθηκε η λήψη δέκα ακόμη μέτρων.
Οι εταιρείες
Oι εκπρόσωποι της εγχώριας και ξένης φαρμακοβιομηχανίας έκαναν γνωστό πως ο κλάδος επιχειρεί να καλύψει τα κενά που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά.
Το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ανακοίνωσε πως οι ελλείψεις δεν παρατηρούνυαι σε νοσοκομεία ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. “Το πρόβλημα των ελλείψεων παρατηρείται στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορά κυρίως φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έγινε γνωστό πως από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. “Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια“, σημειώνεται.