Connect with:
HomeDoctorSpotΩτορινολαρυγγολογία

Ωτορινολαρυγγολογία

Η Ωτορινολαρυγγολογία είναι χειρουργική υποειδικότητα στην ιατρική που ασχολείται με τη χειρουργική και ιατρική διαχείριση των παθήσεων της κεφαλής και του λαιμού. Οι γιατροί που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα ονομάζονται ωτορινολαρυγγολόγοι.

Επίσης είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τα περισσότερα επεισόδια ιλίγγου.  Οι ασκούμενοι καλούνται ως Χειρουργοί Ωτορινολαρυγγολόγοι. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος έχει λάβει την ειδικότητα της ιατρικής που εξετάζει την περιοχή των αυτιών, της μύτης και του λάρυγγα ονομάζεται ωτορινολαρυγγολογία ή και χειρουργική ωτορινολαρυγγολογία κεφαλής και λαιμού. Ήδη από τον 19ο αιώνα οι γιατροί μελέτησαν και ερμήνευσαν την διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ λαιμού και  κεφαλής.

Ένας συνήθης όρος που χρησιμοποιείται για την ειδικότητα αυτή είναι ΩΡΛ (αυτιά, μύτη και λαιμό).  Ο όρος προέρχεται από την ελληνική ωτολαρυγγολογία.

Οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία από ωτορινολαρυγγολόγο για ασθένειες του αφτιού, της μύτης, του λαιμού, της βάσης του κρανίου και κεφαλιού. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν λειτουργικές ασθένειες που επηρεάζουν τις αισθήσεις και τις δραστηριότητες του φαγητού, του ποτού, της ομιλίας, της αναπνοής, της κατάποσης και της ακοής. Πιο συγκεκριμένα η παθολογία της ωτορινολαρυγγολογίας περιλαμβάνει την ενδελεχή εξέταση του βλενογόνου του στόματος, των αμυγδαλών και του φάρυγγα ενώ ελέγχεται και η λειτουργία του ακουστικού πόρου των αυτιών και των τυμπάνων.

Επίσης, ο Ωτορινολαρυγγολόγος εξετάζει με τη χρήση του λαρυγγικού κατόπτρου τον λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές και με ψηλάφηση τους λεμφαδένες του τραχήλου και του θυροειδούς.

Επιπρόσθετα, η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τη χειρουργική διαχείριση και ανοικοδόμηση των καρκίνου και του καλοήθη όγκου της κεφαλής και του λαιμού, καθώς και της πλαστικής χειρουργικής του προσώπου και του λαιμού.

Written by

Τα νέα της Υγείας