Connect with:
HomeDoctorSpotΝεφρολογία

Νεφρολογία

Η Νεφρολογία είναι μια υποειδικότητα της εσωτερικής παθολογίας. Ο νεφρολόγος είναι ο γιατρός που έχει εκπαιδευτεί στην διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου των νεφρών, με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη ρύθμιση ηλεκτρολυτών, την εξισορρόπηση-ομοιόσταση υγρών στο σώμα, και τη διαχείριση ασθενών σε αιμοκάθαρση, περιτοναική κάθαρση και μετά από μεταμόσχευση νεφρού.

Υπάρχει μία ποικιλία από νεφρολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της οξεοβασικής ισορροπίας, των ηλεκτρολυτών, των σπειραματονεφριτίδων, της νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά), της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), της οξείας νεφρικής νόσου και της τελικού σταδίου νεφρική νόσο.

Η Νεφρολογία είναι μια ειδικότητα της ιατρικής και της παιδιατρικής που ασχολείται με τα νεφρά: η μελέτη της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών και των νεφρικών παθήσεων, η διατήρηση της υγείας των νεφρών και η θεραπεία της νεφρικής νόσου, από τη διατροφή και τα φάρμακα έως τη θεραπεία αντικατάστασης νεφρών (αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού).

Η Νεφρολογία μελετά επίσης συστηματικές καταστάσεις που επηρεάζουν τα νεφρά, όπως ο διαβήτης και η αυτοάνοση νόσος. και συστηματικές ασθένειες που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα νεφρικής νόσου, όπως η νεφρική οστεοδυστροφία και η υπέρταση. Ένας γιατρός που έχει κάνει επιπρόσθετη εκπαίδευση και έχει πιστοποιηθεί στη νεφρολογία ονομάζεται νεφρολόγος.

Written by

Τα νέα της Υγείας