Connect with:
HomeDoctorSpotΔερματολογία

Δερματολογία

Η Δερματολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με το δέρμα. Είναι μια ειδικότητα που περιλαμβάνει πτυχές της ιατρικής και της χειρουργικής. Ο δερματολόγος είναι ο γιατρός που διαχειρίζεται ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και ορισμένα προβλήματα κοσμητολογίας.

Η λέξη δερματολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα το 1819. Στα λατινικά, η λέξη δερματολογία εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1630 και είναι ένας ανατομικός όρος με διάφορες χρήσεις στα γαλλικά και στα γερμανικά, οι οποίες πιστοποιούνται από την δεκαετία του 1930.

Το 1708 δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή δερματολογίας στο νοσοκομείο Σαιν-Λουί στο Παρίσι ενώ την ίδια περίπου περίοδο εμφανίστηκαν τα πρώτα βιβλία (Willan’s, 1798-1808) και οι πρώτοι χάρτες (Alibert’s, 1806-1816).

Η Δερματολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νοσημάτων του δέρματος, των τριχών και των νυχιών. Σήμερα αποτελεί μία από τις ταχύτερα εξελισσόμενες ιατρικές ειδικότητες, που συνδυάζει αρμονικά τo κλασικό κλινικό ρεπερτόριο με την κοσμετολογία (αισθητική ιατρική).

Το δέρμα μας, μαζί με τα εξαρτήματά του (τρίχες, νύχια) αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και περιβάλλοντάς το, προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος , αντανακλά την εσωτερική υγεία και καθορίζει την εξωτερική εμφάνιση.

Written by

Τα νέα της Υγείας