Connect with:
HomeΕιδήσειςΤο Ινστιτούτο Παστέρ δημιουργεί , με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την πρώτη μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ελλάδα

Το Ινστιτούτο Παστέρ δημιουργεί , με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την πρώτη μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ελλάδα

Το ίδρυμα Νιάρχος στην ουσία χρηματοδοτεί την ανακαίνιση του κτιρίου και τον εξοπλισμό του. Οι επιστημονικές δράσεις αφορούν την ερευνητική ομάδα του Παστέρ με το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης και πέρα από την παραγωγή εμβολίων, πρόκειται να γίνει και εμφιάλωση προς τρίτους, ούτως ώστε «να υπάρχει η δυνατότητα επιτέλους στην Ελλάδα να ξεκινήσουνε κλινικές μελέτες. Παραγωγή εμβολίων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές, στις φάσεις 1,2,3, έτσι ώστε μεταγενέστερα να υπάρχουν κάποια καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η μονάδα πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2022 και η τελική αδειοδότηση από τον ΕΟΦ θα γίνει πιθανά τους επόμενους 12-18 μήνες. Στις αρχές του 2023 αναμένεται να είναι και τυπικά έτοιμη να ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίων.

Σε πρώτη φάση ενδιαφέρουν τα κοινά εμβόλια που είναι πχ το BCG, η φυματίνη, εμβόλια πολιομυελίτιδας, αλλά σίγουρα θα υπάρχει δυνατότητα παραγωγής οποιασδήποτε μορφής συνεργασία και αίτημα, είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό φορέα». Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν θα γίνεται και παραγωγή εμβολίων για κορωνοϊό. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν, διότι έχουν συγκεκριμένες πατέντες, και η διαδικασία έχει να κάνει με το αν αυτές οι εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία άλλη μονάδα παραγωγής».

Ανακοινώθηκε η δημιουργία δύο νέων πράσινων καινοτόμων κατασκευαστικά κτιρίων, 3.000 τμ συνολικά, τα οποία πρόκειται να φτιαχτούν με το ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κτίρια για εργαστήρια αυξημένης βιοασφάλειας, εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα, ούτως ώστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να μπορεί να απομονωθεί και να μελετηθούν επικίνδυνα παθογόνους παράγοντες, είτε από κλινικά δείγματα, είτε από περιβαλλοντικά. Ως εκ τούτου αυτό συνάδει με covid και εμβόλια, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να μελετηθούν αυτοί οι παράγοντες, γιατί πλέον θα υπάρχουν εργαστήρια που θα πληρούν τις υψηλότερες παγκοσμίως συνθήκες βιοασφάλειας. Πέρα από τα εργαστήρια θα υπάρχουν και άλλες μονάδες, εξοπλισμός, αλλά και κοιτώνες για να φιλοξενούμε αλλοδαπούς επιστήμονες, αίθουσα σεμιναρίων και μία σειρά από άλλες εγκαταστάσεις υποδομής. Το συγκεκριμένο έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Το Παστέρ ερευνητικά εστιάζει σε τρεις μεγάλους άξονες που είναι η μικροβιολογία, η ανοσολογία και η νευροβιολογία. Το Ινστιτούτο θα επιδιώξει να φτιαχτεί με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ μία πρωτοποριακή για την Ελλάδα πλατφόρμα, η οποία θα συνδυάζει υψηλής ευκρίνειας μικροσκοπία (σσ: μορφολογική και λειτουργική μελέτη κυττάρων) μαζί με ανάλυση γονιδιώματος.

Written by

Τα νέα της Υγείας