Connect with:
HomeStandard Blog Whole Post (Page 49)

Τα σημάδια από σπυράκια ακμής μπορεί να συμβούν σε κάθε τύπο δέρματος και μερικές φορές είναι απλώς αναπόφευκτα.

Καθώς η ακμή θεραπεύεται, οι ινοβλάστες στο χόριο του δέρματος παράγουν ίνες κολλαγόνου για να υποστηρίξουν το δέρμα. Ωστόσο, όταν αυτοί οι ινοβλάστες παράγουν είτε πάρα πολύ είτε πολύ λίγο από αυτές τις ίνες, σχηματίζονται ουλές.

Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους πάσχοντες από ακμή, αφήνοντας πολλά άτομα να αντιμετωπίζουν ουλές μετά από μια έξαρση ακμής.

Δυστυχώς, κάθε σημάδι ακμής έχει τη δυνατότητα να αφήσει πίσω του μια ουλή. Αλλά οι ουλές ακμής μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Καθώς τα σημάδια ακμής συμβαίνουν κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος, οι βιταμίνες προσφέρουν μια ευκαιρία να επουλωθούν οι ουλές από μέσα προς τα έξω. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι βιταμίνες ίσες σε αυτή την προσπάθεια.

Τρεις από τις πιο αποτελεσματικές βιταμίνες για την πρόληψη και το ξεθώριασμα των σημαδιών ακμής

  • Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C σχηματίζει επιπλέον δεσμούς μεταξύ των ινών κολλαγόνου που δημιουργούνται καθώς η ακμή θεραπεύεται, κάνοντας το χόριο ισχυρότερο. Καθώς βοηθά το δέρμα σας να παράγει κολλαγόνο, η βιταμίνη C αναπτύσσει επίσης νέα αιμοφόρα αγγεία, για να βοηθήσει στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στις πληγές για ταχύτερη και καλύτερη επούλωση.

Δυστυχώς, το σώμα δεν παράγει από μόνο του βιταμίνη C, πρέπει να την λάβετε μέσω διατροφής, ή συμπληρωμάτων. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτή η βιταμίνη είναι στο σώμα σας, είναι ικανή να κάνει “θαύματα” για το δέρμα σας.

Η βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση των ουλών της ακμής τόσο κάτω από το δέρμα όσο και στην επιφάνεια. Η επιδερμίδα του δέρματος (το ανώτερο στρώμα του) περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην προστασία του και στην παραγωγή νέου δέρματος. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης C βοηθούν επίσης στην μείωση της ερυθρότητας και του πρηξίματος.

  • Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι χρήσιμος στην καταπολέμηση της ακμής. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άτομα που παλεύουν με σοβαρές εξάρσεις ακμής τείνουν να έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στην επούλωση των ουλών που έχουν απομείνει από μια ιδιαίτερα κακή έξαρση ακμής. Ως αντιοξειδωτικό, ο ψευδάργυρος μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση του δέρματος στη βρωμιά, τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα, βοηθώντας τους πόρους να παραμείνουν καθαροί.

Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης τις πρωτεΐνες στο σώμα να μετατρέψουν τη βιταμίνη Α (μια άλλη ισχυρή βιταμίνη που καταπολεμά την ακμή και επούλωση πληγών) σε ρετινόλη. Η ρετινόλη βοηθά στην αποκατάσταση ουλών, διεγείροντας την ανάπτυξη του κολλαγόνου και επιταχύνοντας τον κυτταρικό κύκλο.

Ο ψευδάργυρος είναι μια από τις πιο ευρέως ερευνημένες βιταμίνες και μέταλλα για τη θεραπεία της ακμής και όχι άδικα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ψευδάργυρου μειώνουν τόσο τις βακτηριακές όσο και τις φλεγμονώδεις μορφές της ακμής. Και σε αντίθεση με ορισμένες θεραπείες ακμής, ο ψευδάργυρος είναι ασφαλής τόσο για το σκούρο όσο και για το ανοιχτόχρωμο, πιο ευαίσθητο δέρμα.

  • Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο αποτρέπει τη βλάβη των κυττάρων, η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Ως αντιοξειδωτικό, μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος και την παραγωγή λιπαρότητας, προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος για ταχύτερη επούλωση ουλών και δίνει στο δέρμα πιο λεία, πιο ομοιόμορφη εμφάνιση.

Η βιταμίνη Α βοηθά στον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων και συνδετικού ιστού, καθιστώντας την ζωτικής σημασίας για τη σωστή επούλωση των πληγών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανεπάρκειες βιταμίνης Α σχετίζονται με το φλεγμονώδες δέρμα και τη μειωμένη ικανότητά του να ανανεώνει το ανώτερο στρώμα του, καθιστώντας δυσκολότερη την επούλωση των ουλών.

Επίσης, η βιταμίνη Α συνδέεται με τους υποδοχείς ρετινοϊκού οξέος, για να ανανεώσει τα κατεστραμμένα τριχοειδή αγγεία και τους ινοβλάστες του δέρματος, προάγοντας την ταχύτερη και καλύτερη επούλωση των ουλών.

Τα σημάδια από σπυράκια ακμής μπορεί να

Τα αλλαντικά μπορούμε να τα βρούμε σε μεγάλη στην αγορά, από μαγειρεμένα, παστά, καπνιστά μέχρι και αποξηραμένα κρέατα. Συνήθως, κόβονται σε φέτες και σερβίρονται με σάντουιτς ή σε πιατέλα.

Το μειονέκτημα τους είναι ότι θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε λίγες μέρες μετά την αγορά τους, ωστόσο η κατάψυξη θεωρείται ένας ασφαλής τρόπος, για να τα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Την μέγιστη ποιότητα τους τη διασφαλίζεται στον τρόπο που χειρίζεστε, συσκευάζετε, αποθηκεύετε και ξεπαγώνετε σωστά το κρέας.

Πόσο καιρό διατηρούνται τα αλλαντικά στην κατάψυξη;

Από άποψη ασφάλειας, εφόσον καταψυχθούν σταθερά στους -18°C, τότε θα διατηρηθούν επ’ αόριστον.

Σε αυτήν τη θερμοκρασία, τα μικρόβια και άλλα παθογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, μένουν σε πλήρη αδράνεια, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν πολλαπλασιάζονται.

Επομένως, εφόσον γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η απόψυξη, τα αλλαντικά είναι ασφαλή για κατανάλωση ακόμη και μετά από πολύ μεγάλες περιόδους αποθήκευσης σε κατάψυξη.

Ωστόσο, η γευστική ποιότητα του κρέατος θα αρχίσει να υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Η ποιότητα των κατεψυγμένων αλλαντικών μπορεί να επηρεαστεί από εσωτερικές χημικές αντιδράσεις, έκθεση σε οξυγόνο, ή ξήρανση λόγω λανθασμένης αποθήκευσης, ή λανθασμένης απόψυξης.

Οι αλλαγές στην ποιότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αλλοιώσεις σε γεύση και οσμή
  • αλλαγές στο χρώμα
  • απώλεια υγρασίας
  • κάψιμο κατάψυξης (το κρέας στεγνώνει και γίνεται γκρι και σπογγώδες)

Γενικά, τα αλλαντικά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη στους -18°C για 1–2 μήνες. Εάν το αποθηκεύσετε περισσότερο από αυτό, το προϊόν θα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποια υποβάθμιση στην ποιότητα.

Εάν σκοπεύετε να καταψύξετε αλλαντικά, είναι καλύτερο να το κάνετε το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους. Όσο περισσότερο μείνουν εκτός κατάψυξης, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσει να χαλάει, ή να μολυνθεί.

Τα αλλαντικά καταψύχονται καλύτερα όταν είναι κομμένα σε φέτες, ή όχι;

Τα αλλαντικά μπορούν να καταψυχθούν με ασφάλεια τόσο σε φέτες όσο και όχι.

Ο τεμαχισμός των αλλαντικών πριν την αποθήκευση σημαίνει ότι μπορείτε να τα συσκευάσετε και να τα αποθηκεύσετε σε μικρότερες, πιο εύχρηστες μερίδες, οι οποίες ξεπαγώνουν πιο γρήγορα όταν τις χρειαστείτε.

Ωστόσο, με τα κομμένα κρέατα, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συσκευασία τους. Αν μεγάλο μέρος της επιφάνειας του κρέατος μείνει έκθετο στο οξυγόνο και τον παγωμένο αέρα, τότε είναι πιο πιθανό να χαλάσει η ποιότητά του.

Επιπλέον, τα κομμένα σε φέτες και τα προσυσκευασμένα κρέατα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια και άλλα παθογόνα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να τα διατηρείτε αποθηκευμένα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.

Βέλτιστες πρακτικές κατάψυξης για διαφορετικούς τύπους αλλαντικών

Διαφορετικοί τύποι αλλαντικών μπορεί να χρειαστεί να καταψυχθούν με διαφορετικούς τρόπους, για να διατηρηθεί η βέλτιστη ποιότητα. Όλα τα κρέατα καταναλώνονται καλύτερα εντός 1-2 μηνών από την κατάψυξη, αλλά εάν αποθηκευτούν στη σωστή θερμοκρασία, θα παραμείνουν ασφαλή και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

  • Μαγειρεμένα λουκάνικα

Τα μαγειρεμένα λουκάνικα είναι οποιαδήποτε μείγματα κιμά, μπαχαρικών και καρυκευμάτων που έχουν μαγειρευτεί (π.χ. chorizo, λουκάνικα Φρανκφούρτης, πάριζα, μορταδέλα). Καταψύξτε τα ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες (τα μεγαλύτερα λουκάνικα είναι καλύτερα κομμένα σε φέτες).

  • Αποξηραμένα λουκάνικα

Πρόκειται για λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση και αποξήρανση. Μπορεί να είναι μαγειρεμένα, ή καπνιστά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν σαλάμια και πεπερόνι. Καταψύξτε τα ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες (τα μεγαλύτερα λουκάνικα είναι καλύτερα κομμένα σε φέτες).

  • Ψητά κρέατα

Είναι συνήθως βόειο, αρνίσιο και χοιρινό κρέας, που ψήνεται και στη συνέχεια διατηρείται κρύο σε λεπτές φέτες..

  • Παστά κρέατα

Το κρέας μπορεί να ωριμάσει με συνδυασμό αλατίσματος, ξήρανσης, προσθήκης νιτρωδών αλάτων, ή ζάχαρης, ή με κάπνισμα. Μπορούν επίσης να μαγειρευτούν μετά την ωρίμανση.  Τέτοια αλλαντικά είναι η πανσέτα, το ζαμπόν, το προσούτο, το corned beef και το παστράμι. Μπορείτε να τα καταψύξετε για 1-2 μήνες.

  • Πρεσαριστά κρέατα

Αυτά είναι φτιαγμένα από αλεσμένη γαλοπούλα, ή κοτόπουλο αναμεμειγμένα με συνδετικά και νερό και διαμορφωμένα για να σχηματίσουν μπαστούνια που μπορούν να τεμαχιστούν σε φέτες. Μπορούν να καταψυχθούν κομμένα σε φέτες ή ολόκληρα.

  • Κονσερβοποιημένα κρέατα (τύπου luncheon meat)

Τα μαγειρευτά κρέατα σε κονσέρβα συχνά κόβονται σε φέτες, ή χρησιμοποιούνται ως επάλειψη. Αφαιρέστε τα από το κουτί και κόψτε τα σε μεμονωμένες μερίδες πριν τα καταψύξετε. Μην τα καταψύξετε μέσα στην κονσέρβα τους.

Τα αλλαντικά μπορούμε να τα βρούμε σε

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις εξορμήσεις στην παραλία. Η θάλασσα δεν ενδείκνυται να έχουμε τροφές με πολλές θερμίδες, χρειάζεται να έχουμε κάποια υγιεινά σνακ για να μας κρατούν σε κορεσμό, ειδικά αν μένουμε στην παραλία για αρκετή ώρα.

Φρούτα

Δροσίζουν, ενυδατώνουν και προσφέρουν ενέργεια. Μήλα, καρπούζι, φράουλες και τα σούπερ καλοκαιρινά κεράσια και ροδάκινα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα.

Wraps

Τορτίγιες ολικής με έμφαση στη γέμιση λαχανικών όπως οι πιπεριές, το κρεμμύδι, το χούμους, τα φασόλια αλλά και κάτι πιο τραγανό, όπως λάχανο ή μπρόκολο.

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Είναι πανεύκολο να φτιάξετε στο σπίτι μπάρες δημητριακών, για να μπορείτε να τις έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή. Δώστε έμφαση στους ξηρούς καρπούς, στα αποξηραμένα φρούτα και στη βρώμη.

Κράκερ και γουακαμόλε

Ένα τάπερ γουακαμόλε στο ψυγειάκι και ένα πακέτο κράκερ ολικής είναι πλήρες γεύμα. Φυτικές ίνες, λίγη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Φροντίστε να έχετε μαζί και άλλα λαχανικά που μεταφέρονται και τρώγονται εύκολα, όπως καρότα.

Κατεψυγμένα μούρα

Θα σας δροσίσουν και θα σας δώσουν αρκετή ενέργεια με υπερβολικά χαμηλές θερμίδες.

Βραστά αυγά

Μαζί με μερικά λαχανικά, όπως σέλερι, αγγούρι, καρότο, γίνονται ένα απλό μίνι-γεύμα. Με λιγότερες από 150 θερμίδες, τις περισσότερες φορές.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και δεν

Ανακαλείται παρτίδα φαρμάκου με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος, αναφορικά με τον έλεγχο της εμφάνισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ ανακαλείται η παρτίδα 200220 (ημ/νία λήξεως 03/2023) του φαρμακευτικού προϊόντος “NOXADIF GR.TAB 40MG/TAB”, καθώς μετά από τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου, τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς τον έλεγχο της εμφάνισης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΟΦ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, η εταιρεία ΑΔΗΦΑΡΜ Μ.Ε.Π.Ε. οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει τη συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, αν και εφόσον ζητηθούν.

Ανακαλείται παρτίδα φαρμάκου με απόφαση του Εθνικού

Mε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα της διάσκεψης του ανωτάτου δικαστηρίου για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την Covid 19 στις ηλικίες των άνω των 60, με τους δικαστές να κρίνουν το μέτρο συνταγματικά ανεκτό.

Η διάσκεψη έγινε στις 27 Ιουνίου, με τους δικαστές να εξετάζουν 4 υποθέσεις, με εισηγήτρια την σύμβουλο κ. Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, μετά τις προσφυγές κατά συγκεκριμένων αποφάσεων και ειδικότερα των:

α) ΓΠ.οικ.81185/27.12.2021 των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Επικρατείας, του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)» (Β΄ 6324/30.12.2021) και β) ΓΠ.οικ.7586/7.2.2022 των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Επικρατείας και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός διαδικασίας προσδιορισμού των υπόχρεων προσώπων και επιβολής του διοικητικού προστίμου της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)» (Β΄ 608/12.2.2022)

Το Δικαστήριο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο.

Μεταξύ άλλων κρίθηκε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ.

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.

Mε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του

O Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συνεχίζει να πραγματοποιεί σταθερά βήματα ανάπτυξης και να επενδύει στην Ελλάδα, ενισχύοντας τόσο το θετικό του αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό του.

Την Τετάρτη, εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Γέρακα, από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, και με την παρουσία των Άδωνι Γεωργιάδη, υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Θάνου Πλεύρη, υπ. Υγείας.

Η επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ έρχεται να δώσει νέα δυναμική στις εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ και στα προϊόντα που διανέμονται προς το ολοένα και μεγαλύτερο δίκτυο συνεργατών.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν αποθήκες με συνολικό εμβαδόν περίπου 9.000 τ.μ., και χωρητικότητα ως και 10.000 παλέτες προϊόντων, ενώ συσκευάζονται και αποθηκεύονται περίπου 500 κωδικοί και προετοιμάζονται για διανομή σε 5.750 φαρμακεία ανά την Ελλάδα. Εκτιμάται δε ότι ετησίως οι παραγγελίες προς το δίκτυο των φαρμακείων θα αγγίζουν τις 60.000.

Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν επιπλέον και Τμήμα Επικόλλησης ετικετών ΕΟΦ με πέντε γραμμές ετικετοκόλλησης, εκπαιδευτικούς χώρους και αρκετούς βοηθητικούς χώρους, αλλά και άνετα, νέα γραφεία και εξωτερικούς κήπους, προσφέροντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον στους 225 εργαζομένους τους.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Δ. Γιαννακόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επένδυση, ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, έγινε μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με πολλά εμπόδια και αβεβαιότητες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για το διάστημα 2021- 2022, που “έτρεξε” η συγκεκριμένη επένδυση, το clawback και rebate σε επίπεδο Ομίλου, αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ πληρώνει πολύ μεγάλο τίμημα σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές. Παρά τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις και τα εμπόδια, η οικογένεια Γιαννακόπουλου και η ΒΙΑΝΕΞ επενδύουμε στην Ελλάδα και οι εταιρείες μας δεν έφυγαν ποτέ για να πάνε σε φορολογικούς παραδείσους».

O Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συνεχίζει να πραγματοποιεί σταθερά

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά του κορονοϊού, έστω και με τοπικό χαρακτήρα, απέρριψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων.

Όπως είπε, όντως διαπιστώνεται μια αύξηση στις μολύνσεις, η οποία φαίνεται να σταθεροποιείται βδομάδα προς βδομάδα, ωστόσο δεν είναι στην κορύφωσή της. «Είναι ακόμα δυναμική η εξέλιξή της. Είχαμε ξεκινήσει πριν 2-3 εβδομάδες με αύξηση 100%-120% και χθες ήταν στο 62%», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες, παρατήρησε ότι έγιναν περίπου 180.000 τεστ.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή «τα κρούσματα ως κρούσματα δε μας απασχολούν». Όπως είπε, αυτό που απασχολεί είναι «αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες». Ο υπουργός σημείωσε αυξάνονται τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί. «Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου, δήλωσε ότι τα μοντέλα που έχει ο ίδιος στη διάθεσή του, δε δείχνουν τέτοια νούμερα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, έστω σε τοπικό επίπεδο, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται, καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται. «Θεωρούμε ότι από δω και πέρα, ακόμα και μετά στο φθινόπωρο, θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό. Όχι από επιλογή, αλλά επειδή αυτή είναι η πορεία της πανδημίας. Οι μεταλλάξεις γίνονται πια πολύ μεταδοτικές χωρίς να είναι πιο νοσηρές και πρέπει να πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ένα από αυτά τα μέτρα είναι ο εμβολιασμός. «Έχουμε κρούσματα σε επίπεδο Νοεμβρίου και οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι γιατί η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 90% στον ευάλωτο πληθυσμό και στο 75% στον ενήλικο πληθυσμό», εξήγησε. Ερωτηθείς αν τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, αλλά έχουν λιγότερη προστασία ως προς τη μόλυνση στις τελευταίες παραλλαγές.

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά του κορονοϊού,

Η μεγάλη κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος (μελανώματος), ενώ των πολλών γαλακτοκομικών και ιδίως του γάλατος με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες.

Η πρώτη έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, η οποία αφορούσε 491.367 ενήλικες με μέση ηλικία 62 ετών σε βάθος 15ετίας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Cancer Causes & Control». Από αυτούς, οι 5.034 (περίπου 1%) διαγνώστηκαν με κακόηθες μελάνωμα και οι 3.284 (0,7%) με τοπικό μελάνωμα σταδίου 0.

Η μελέτη βρήκε ότι ο κίνδυνος κακοήθους μελανώματος είναι 22% μεγαλύτερος για όσους η μέση ημερήσια κατανάλωση ψαριών είναι περίπου 43 γραμμάρια, ενώ αυξημένος κατά 28% είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκινικών κυττάρων μόνο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος (μελάνωμα σταδίου 0), σε σχέση με όσους τρώνε μόνο 3,2 γραμμάρια ψαριών τη μέρα κατά μέσο όρο.

Όσοι κατανάλωναν 14,2 γραμμάρια τόνου ημερησίως κατά μέσο όρο, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος και 17% μελανώματος σταδίου 0, σε σχέση με όσους είχαν μέση ημερήσια κατανάλωση τόνου μόνο 0,3 γραμμάρια. Επίσης, όσοι είχαν μέση ημερήσια κατανάλωση 17,8 γραμμαρίων μη τηγανητών ψαριών, είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος και 25% μελανώματος σταδίου 0, σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 0,3 γραμμάρια μη τηγανητά ψάρια τη μέρα. Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα τηγανητά ψάρια και στο μελάνωμα.

Με δεδομένο ότι η κατανάλωση ψαριών αυξάνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς επίσης ότι αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση κατανάλωσης ψαριών και μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής δερματικού καρκίνου. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα ευρήματα τους μπορούν να αποδοθούν σε χημικές ουσίες που έχουν καταλήξει στο σώμα των ψαριών (πολυχλωριωμένα διφαινύλια, διοξίνες, αρσενικό, υδράργυρος κ.α.), οι οποίες στη συνέχεια περνάνε στους ανθρώπους που τρώνε τα ψάρια αυτά, αυξάνοντας – μεταξύ άλλων – τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Πάντως θεωρούν πρόωρο να συστήσουν αλλαγές στην κατανάλωση των ψαριών και ζητούν το ζήτημα να μελετηθεί περαιτέρω.

Η δεύτερη μελέτη από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του χριστιανικού Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκάρι Φρέιζερ, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας «American Jourmal of Clinical Nutrition», ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 28.000 άνδρες, χωρίς καρκίνο στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε περίπου οκτώ χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 1.254 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών τη μέρα, είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο για τον συγκεκριμένο καρκίνο σε σχέση με όσους κατανάλωναν μόνο 20 γραμμάρια γαλακτοκομικών ημερησίως. Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους άνδρες με μεγάλο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη (π.χ. λόγω σχετικού οικογενειακού ιστορικού) να περιορίσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών, ιδίως γάλατος.

Ο αυξημένος κίνδυνος δεν αφορά το ασβέστιο που προέρχεται από άλλη πηγή πέραν των γαλακτοκομικών, συνεπώς άλλες ουσίες στα γαλακτοκομικά παίζουν ρόλο στον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης η κατανάλωση τυριού και γιαουρτιού δεν φάνηκε να αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο, ο οποίος αφορά κυρίως το γάλα, το οποίο περιέχει αυξημένες ζωικές ορμόνες.

Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:

https://link.springer.com/article/10.1007/s10552-022-01588-5

https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqac093/6603759?searchresult=1

Η μεγάλη κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με αύξηση

O ΦΠΑ σε μάσκες, αντισηπτικά, γάντια δεν αυξάνεται στο 24%, αφού η έξαρση των κρουσμάτων δεν επιτρέπει την άρση του μέτρου που τον κρατάει μειωμένο στο 6%.

Σε δηλώσεις του στoν ΑΝΤ1 o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποίησε ότι προωθείται αύριο στη Βουλή σχετική τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο ΦΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα θα παραμείνει στο 6% για ακόμη ένα εξάμηνο.

Σημειώνεται επίσης με νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας παρατείνεται έως τα τέλη του έτους και ο μειωμένος ΦΠΑ του 13% (αντί 24%) στα ακόλουθα προϊόντα και υπηρεσίες:

  • μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά
  • εισιτήρια κινηματογράφων
  • εισιτήρια και μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους
  • εστίαση, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία
  • παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια
  • σχολές εκμάθησης χορού
  • εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους

Στο 6% έως 31 Δεκεμβρίου παραμένει ο συντελεστής για τα εισιτήρια εισόδου σε θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο από 1ης Ιουλίου 2022 επιστρέφουν στο 24% τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων.

O ΦΠΑ σε μάσκες, αντισηπτικά, γάντια δεν

Διάκριση για την εξαιρετική επίδοση που παρουσίασαν το 2022 στην εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης και κριτηρίων ESG, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη CR Index και το CRI Pass, απέσπασαν 17 εταιρείες, εκ των οποίων οι 4 ήταν φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σε εκδήλωση που έγινε με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) ανέδειξε και επιβράβευσε για 14η χρονιά τις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά στο υπεύθυνο επιχειρείν, εφαρμόζοντας τα κριτήρια ESG που σχετίζονται με τις επιδόσεις τους σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα και σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Φέτος στην Ελλάδα τα δύο πρώτα βραβεία DIAMOND κατακτήθηκαν από την Pfizer και την Εθνική Τράπεζα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που διακρίθηκαν είναι:

Diamond: Pfizer
Platinum: Genesis Pharma, Novartis
Silver: Johnson & Johnson Medtech
Best Progress Platinum Award: Novartis
Best New Entry: Johnson & Johnson Medtech
Έπαινος για το Εργασιακό Περιβάλλον απονεμήθηκε στην Genesis Pharma

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, τόνισε: «Καθώς οι δείκτες ESG αποκτούν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, η ενσωμάτωση των αρχών εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας στην επιχειρηματική στρατηγική, προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Διάκριση για την εξαιρετική επίδοση που παρουσίασαν