Connect with:
HomeStandard Blog Whole Post

Ο Κωνσταντίνος Γούσιας, 45 χρονών, έχει καταφέρει κάτι το σχεδόν ακατόρθωτο ακόμη και για Γερμανούς. Σε ηλικία μόλις 36 ετών έγινε αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Βόννης. Ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε αναπληρωτής διευθυντής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπόχουμ. Μετά από δύο χρόνια τού προσφέρθηκε θέση επικεφαλής νευροχειρουργικής όγκων εγκεφάλου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μάρμπουργκ.

Και λίγο αργότερα πήρε θέση διευθυντή κλινικής στο ακαδημαϊκό νοσοκομείο Λίνεν (Lünen), που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ. Εκεί με την εξαιρετική ομάδα του ο Έλληνας καθηγητής έδινε καθημερινά μάχες κατά του καρκίνου εγκεφάλου με πρωτοποριακές μεθόδους και καλά αποτελέσματα, ακόμη κι όταν ο τύπος καρκίνου δεν είναι ιάσιμος. Πριν από λίγες εβδομάδες εξελέγη ανάμεσα στα 15 μέλη της Επιτροπής Χειρουργικής Ογκολογίας της Ευρωπαϊκής Νευροχειρουργικής Εταιρείας σε αναγνώριση της προσφοράς και της αριστείας του στον τομέα θεραπείας των όγκων.

Ανοσοθεραπεία, μια πρωτοποριακή μέθοδος

Με όλο αυτόν το γνωστικό «εξοπλισμό» και την τεράστια εμπειρία ο Κωνσταντίνος Γούσιας παίρνει το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα. Από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει Διευθυντής Νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Τον συναντήσαμε στη μεταβατική φάση για να μας μιλήσει για τις προόδους της επιστήμης σε αυτό το τόσο δύσκολο πεδίο χειρουργικής.

“Τελευταία έχουμε βελτιώσει πολύ τις χειρουργικές μας τεχνικές, ώστε να δίνουμε στον ασθενή με κακοήθεις όγκους, όπως τα γλοιβλαστώματα, μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής”, αναφέρει στη Deutsche Welle, για να σημειώσει:

“Είμαι υπερήφανος γιατί στην κλινική μου στη Γερμανία κάναμε και πολλές πειραματικές θεραπείες που αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές. Μια από αυτές είναι η ανοσοθεραπεία, που είναι προσαρμοσμένη στον κάθε ασθενή. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αφαιρούμε από τον ίδιο τον όγκο, ο οποίος στη συνέχεια υπόκειται σε επεξεργασία σε ειδικό εργαστήριο, ώστε να ενεργοποιηθούν τα ίδια τα λεγόμενα δενδριτικά κύτταρά του, ένας υποπληθυσμός του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ιδιότητα των τελευταίων είναι να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα που έχουν παραμείνει διάχυτα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, μέσω ενδοφλέβιας ένεσης, τα εγχύουμε στον ασθενή. Δεν υπάρχει ίαση, αλλά είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα εάν μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή του από 14 μήνες σε πάνω από τρία και σε πολλές περιπτώσεις πέντε χρόνια”.

Η μάχη για τη ζωή ασθενών με καρκίνο εγκεφάλου είναι καθημερινό στοίχημα για τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα, ακόμη από την εποχή που ήταν φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, αποσπώντας διάφορες διακρίσεις και υποτροφίες. “Το πρώτο διδακτορικό μου ήταν για τους όγκους εγκεφάλου. Είμαι ευγνώμων που με βοήθησαν οι Έλληνες καθηγητές μου να φύγω έξω. Όνειρό μου πάντα ήταν να δουλέψω στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Βόννης, τότε ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά, κοντά στον πιο φημισμένο καθηγητή Νευροχειρουργικής Γιοχάνες Σραμ. Εδώ έκανα το δεύτερο διδακτορικό μου πάνω στους όγκους. Είχαμε ανακαλύψει μάλιστα ορισμένες πρωτεΐνες που παίζουν ρόλο στην επιβίωση ασθενών με γλοιοβλαστώματα”.

Στη Βόννη επιστρέφει με μεγάλη νοσταλγία ο Γούσιας. Εδώ ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι στην επιστήμη. Με τη γυναίκα του ήρθαν τον Νοέμβριο του 2007, με ό,τι είχαν και δεν είχαν, μέσα σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Το πρώτο σπίτι τους ήταν ένα δωμάτιο με ντους και υποτυπώδη κουζίνα, κάτι σαν σπίτι κήπου. Στη συνέχεια μετακόμισαν σε διαμέρισμα, γεννήθηκε ο γιος τους. “Οι γονείς μας έκαναν ό,τι μπορούσαν, δεν ήταν ούτε επιχειρηματίες, ούτε μεγαλογιατροί. Έπρεπε να στηριχθούμε στα δικά μας πόδια, κι αυτός είναι ο καλύτερος παράγοντας για να πετύχεις στη ζωή σου”.

Η γρήγορη ανέλιξή του οφείλεται στις ώριμες επιλογές του, στη σκληρή δουλειά μέσα σε ένα πολύ οργανωμένο και αξιοκρατικό γερμανικό σύστημα. “Σε κανέναν δεν έχουν στρωμένα χαλιά, όλοι πρέπει να δουλέψουν σκληρά. Ο καθηγητής Σραμ έβγαλε πάνω από 20 διευθυντές κλινικών, εγώ ήμουν χρονικά ο τελευταίος στη σειρά. Στην Ελλάδα δεν θα μπορούσα να φτάσω τόσο ψηλά σε τόσο λίγα χρόνια”. Τώρα ο Έλληνας καθηγητής ετοιμάζει βαλίτσες για το ταξίδι επιστροφής στη χώρα που του έδωσε τα βασικά εφόδια για φτάσει τόσο ψηλά.

“Σπούδασα στην Ελλάδα μαζί με την γυναίκα μου και θα επιστρέψουμε στη χώρα που μας σπούδασε. Ελπίζω να βοηθήσω πολύ κόσμο, να φέρω τις θεραπείες μου, να προσφέρω το πολύτιμο αγαθό της υγείας και να επωφεληθούμε κι εμείς από την αγάπη του κόσμου και τη ζεστασιά της χώρας, και δεν εννοώ το κλίμα. Θέλω ο γιος μου να μεγαλώσει όπως κι εγώ, κοντά στους συγγενείς». Και η Γερμανία; Θα του λείψει; «Στη Γερμανία πήρα πολλή αγάπη κι αναγνώριση από την κλινική, τους ασθενείς, τους συναδέλφους. Οι στόχοι μου στην κλινική και στην έρευνα μπορούσαν να επιτευχθούν εύκολα γιατί πατάς στην προεργασία των προηγούμενων χρόνων. Η Γερμανία είναι μια χώρα που με πρόγραμμα μπορείς να επιτύχεις όσα στοχεύεις. Ωστόσο, είμαστε Έλληνες, θέλω να γυρίσω κάπου όπου να ακούω ελληνικά, να έχω ποιότητα ζωής”.

Η νοσταλγία δεν μπορεί να κρύψει τις ατέλειωτες ώρες προβληματισμού για την απόφαση. “Στη δική μου περίπτωση είναι άλμα, ρίσκο, γιατί έχω στρώσει την καριέρα μου. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσω να παρέχω νευροχειρουργική υψηλού επιπέδου και στην Ελλάδα. Έχει κάνει μεγάλη πρόοδο η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ακράδαντα ότι την επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία που έχω εδώ, θα την συνεχίσω ακόμη καλύτερα στην Αθήνα”.

Ο εγκέφαλος δίνει “ζωή με νόημα”

Η πρόταση να αναλάβει τη διεύθυνση Νευροχειρουργικής σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας ήταν πολύ τιμητική. Εκεί θα φτιάξει τη δική του χειρουργική ομάδα και θα μπορεί να εγχειρίζει ακριβώς όπως και στη Γερμανία. “Το οικονομικό δεν ήταν το κίνητρο, σημασία για μένα έχει να μπορώ επιστημονικά να προσφέρω αυτό που θέλω». Σε λίγες ημέρες ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες νευροχειρουργούς στην Ευρώπη θα εγχειρίζει τον εγκέφαλο, «το αποτέλεσμα της ανθρώπινης εξέλιξης” στην Ελλάδα. Από τη Γερμανία φέρνει πολλές στιγμές από τη δύσκολη ζωή ενός νευροχειρουργού που τον έχουν σημαδεύσει.

“Θυμάμαι μια περίπτωση ενός νεαρού κομπιουτερά με ένα παιδί τριών μηνών. Απέκτησε πρόβλημα κινητικότητας στα χέρια, μετά στα πόδια, κι έπαθε παραπληγία. Του κάναμε μαγνητική και είδαμε ότι έχει έναν τεράστιο όγκο στο νωτιαίο μυελό σε 7 επίπεδα, στην αυχενική και θωρακική μοίρα. Βάλαμε ένα στοίχημα, ποιος θα περπατήσει πιο γρήγορα, αυτός με τον όγκο ή το παιδί του 3 μηνών; Εγώ είπα ότι θα περπατήσει αυτός πρώτος, και το κέρδισα το στοίχημα. Αυτές είναι οι καλές στιγμές που μας δίνουν δύναμη για να προχωράμε στο επάγγελμά μας, είναι το μεγαλύτερο δώρο. Υπάρχουν βέβαια και οι κακές, που πολύ δύσκολα μπορείς να αποβάλεις από τη μνήμη…”.

Και μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε ένα χειρουργείο εγκεφάλου “για να δείτε τι συναισθήματα ξυπνά μόνο η θέα του, ένα τόσο μικρό όργανο 1600 γραμμαρίων, υπεύθυνο για τη ζωή με νόημα”, μας λέει. “Είναι το καλύτερο δώρο σε έναν νευροχειρουργό όταν ο ασθενής που δεν μπορεί να μιλήσει καλά πριν το χειρουργείο, να αρχίζει να μιλά μαζί σου μετά, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Είναι στιγμές που νιώθεις ότι αναμετρήθηκες με τον καρκίνο και νίκησες μια μάχη…”.

Ο Κωνσταντίνος Γούσιας, 45 χρονών, έχει καταφέρει

Η εξαγορά αφορά έξι Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές, ένα Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχές σε άλλα Κέντρα Αποκατάστασης και εταιρείες Προμηθειών, Πληροφορικής και Εκμετάλλευσης Ακινήτων.

Νέος όμιλος στο χώρο της Υγείας, με περισσότερους από 2.500 εργαζομένους και 1.380 κλίνες νοσηλείας δημιουργείται με την εξαγορά των νοσοκομείων της Euromedica από το «Ερρίκος Ντυνάν».

Όπως ανακοινώθηκε από την Ημιθέα Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του «Ερρίκος Ντυνάν», για την εξαγορά έχει επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία με τη Farallon που ελέγχει τη Euromedica, η οποία θα περιοριστεί πλέον στη λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων της.

Βάσει της συμφωνίας, η διαδικασία εξαγοράς που είναι σε εξέλιξη προβλέπει την απόκτηση από το «Ερρίκος Ντυνάν» έξι Γενικών και Μαιευτικών Κλινικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, ενός Κέντρου Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και των συμμετοχών σε άλλα Κέντρα Αποκατάστασης και εταιρείες προμηθειών, που ανήκουν σήμερα στην Euromedica.

Επισημαίνεται ότι η ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε και η Euromedica είχαν ξεκινήσει από πέρυσι διαβουλεύσεις για τη συγχώνευσή τους και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος, στο οποίο το «Ερρίκος Ντυνάν» θα είχε πλειοψηφική μετοχική θέση. Με τη νέα καταρχήν συμφωνία, τα διαγνωστικά κέντρα αποσπώνται και παραμένουν στον έλεγχο της Euromedica, ενώ όλα τα νοσοκομεία της εξαγοράζονται από την ιδιοκτήτρια εταιρία του «Ερρίκος Ντυνάν».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση

Η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ανακοινώνει ότι ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με την Farallon για την εξαγορά του βασικού κορμού του Ομίλου EUROMEDICA, μετά την απόσχιση των Διαγνωστικών Κέντρων. Η εξαγορά αφορά 6 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, 1 Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχές σε άλλα Κέντρα Αποκατάστασης και εταιρείες Προμηθειών, Πληροφορικής και Εκμετάλλευσης Ακινήτων.

Στόχος της εξαγοράς είναι να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα που θα προσφέρει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης μέσα από ένα δίκτυο νοσοκομείων και κλινικών με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της Ελληνικής επικράτειας.

Ο νέος αυτός όμιλος θα απασχολεί πάνω από 2.500 εργαζομένους, διαθέτοντας περισσότερες από 1.380 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να νοσηλεύει πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο και να εξυπηρετεί περισσότερα από 750.000 εξωτερικά περιστατικά στο δίκτυο των κλινικών του.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξαγοράς είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση της αρμόδιας Αρχής Ανταγωνισμού και τη λήψη των προβλεπόμενων από το Νόμο εγκρίσεων.

Η εξαγορά αφορά έξι Γενικές και Μαιευτικές

Χρονιά προαναγγελιών για νέες αφίξεις νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, εξαγορών, αλλαγών στη σύνθεση των μετοχικών κεφαλαίων και γενικότερων ανακατατάξεων στον τομέα της υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί το 2023.

Οι ραγδαίες εξελίξεις και η κινητικότητα, η οποία παρατηρείται, αποδεικνύουν ότι η υγεία αποτελεί τομέα με επενδυτικές προοπτικές και ευκαιρίες.

Στην ECM Partners η Πολυκλινική Υγεία

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιδιωτικής Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ και την ανάθεση της διαχείρισης του νοσοκομείου στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου η ECM Partners.

Η απόκτηση της Πολυκλινικής έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, και βάσει της συμφωνίας εξαγοράς το ποσοστό δύναται να αυξηθεί στο 75% στο εγγύς μέλλον.

Η ECM Partners ανέθεσε τη διαχείριση του Νοσοκομείου στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, τον μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Χρονιά προαναγγελιών για νέες αφίξεις νοσοκομείων και

Κεντρικός στόχος της μελέτης είναι να αναδειχθεί η σημασία και η σπουδαιότητα της ανάλυσης των οικονομικών καταστάσεων των δημόσιων νοσοκομείων για την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, την καλύτερη διοίκηση και τη βιώσιμη οικονομική διαχείριση της υγείας.

Η ανάλυση του ΙΟΒΕ στηρίζεται σε ένα δείγμα 828 συνολικά οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο 2012-2020 που καταρτίζονται βάσει του ΠΔ 146/2003 από περίπου 90 νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων δίνει τη δυνατότητα, σε πρώτο βαθμό στη διοίκηση τους, σε δεύτερο στις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών (Υ.ΠΕ) και σε τελικό στάδιο στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να λαμβάνουν αποφάσεις για την εύρυθμη και οικονομικά αποδοτικότερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τελικό σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Τα συστήματα υγείας στην ΕΕ, παρά τις διαφορές ως προς την οργάνωσή τους, αντιμετωπίζουν μια σειρά σοβαρών προκλήσεων, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση του κόστους λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών και οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

Το ελληνικό σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με επιπλέον προκλήσεις εξαιτίας ορισμένων ιδιαιτεροτήτων:

  • Διαφορετικό μείγμα εισροών της δημόσιας δαπάνης υγείας από τη φορολογία και την ασφάλιση. Μεγάλη συμμετοχή της ιδιωτικής δαπάνης.
  • Το σύστημα υγείας στη χώρα είναι έντονα συγκεντρωμένο γύρω από τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία συμβάλλονται κυρίως με τον ΕΟΠΥΥ. Περίπου το 65% των κλινών είναι στον δημόσιο τομέα και το 35% στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινών είναι μικρές ή μεσαίες γενικές, μαιευτικές/γυναικολογικές ή ψυχιατρικές κλινικές. Με λιγότερες από 100 κλίνες. Μικρό αριθμό ασθενών. Χαμηλά ποσοστά στελέχωσης ανά τύπο προσωπικού.
  • Τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Ανισοκατανομή κλινών, κλινικών, εργαστηρίων και προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Βασικά ευρήματα για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα

  • Ο αριθμός των νοσηλευτικών μονάδων και κλινικών δευτεροβάθμιας φροντίδας υποχώρησε σε 267 το 2021, από 302 το 2012. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση του αριθμού ιδιωτικών κλινικών, από 164 το 2012 σε 139 το 2021. Μείωση του αριθμού νοσοκομείων καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ την περίοδο 2016-2021.
  • 1η (Αττικής), 2η (Πειραιώς και Αιγαίου) και 6η (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) ΥΠΕ διαθέτουν τα περισσότερα νοσοκομεία, μαζί αντιστοιχούν στο 60% του συνολικού αριθμού δημόσιων νοσοκομείων.
  • Σε όρους αριθμού νοσοκομείων ανά 1 εκατ. κάτοικους, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τη μέση της κατάταξης των χωρών της ΟΟΣΑ-ΕΕ (10η θέση σε 22 χώρες).
  • Χαμηλότερα από τον μ.ο. της ΕΕ27 (525 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους) βρίσκεται η Ελλάδα με 427 διαθέσιμες κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (2021). Οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες στην Ελλάδα στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκαν σε 48,9 χιλ. έναντι 52,4 χιλ. το 2010.
  • Στα €16,7 δισεκ. ευρώ διαμορφώνεται η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειωμένη κατά 25% σε σύγκριση με το 2009. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αντιστροφή της πτωτικής τάσης κυρίως λόγω της αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης κατά €1,9 δισεκ. (€10,4 δισεκ. το 2021 έναντι €8,5 δισεκ. το 2015).
  • Σημαντική υποχώρηση στη χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας (%) στην Ελλάδα έναντι αύξησης στην ΕΕ. Η ετήσια δημόσια μεταβολή δαπανών σε σταθερές τιμές, σωρευτικά για την περίοδο 2009 – 2021 διαμορφώνεται στο -29,2% στην Ελλάδα έναντι +32,7% στην ΕΕ. Οι δαπάνες υγείας των εγχώριων νοικοκυριών ανέρχονται στο 8,1% των συνολικών δαπανών τους το 2021, από 6,5% το 2009. Αύξηση του ποσοστού της φαρμακευτικής περίθαλψης στις δαπάνες υγείας των νοικοκυριών σε 31,3% το 2021, από 19,2% το 2009.
  • Το 2021 η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 9,2% (εκ των οποίων 5,7% δημόσια δαπάνη) έναντι 10,9% στην ΕΕ (εκ των οποίων 8,9% δημόσια δαπάνη).  Στην Ελλάδα η δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στο 62,1% της συνολικής χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας το 2020, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (81,1%).
  • Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση (-7,3%) στην ΕΕ σε κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας την περίοδο 2008-2013 και τη μικρότερη αύξηση +0,4% την περίοδο 2013-2019. Υποχώρηση της κατά κεφαλήν δαπάνης υγείας στην Ελλάδα (1.561 ευρώ το 2021 έναντι 2.014 ευρώ το 2009), έναντι αύξησης σε ΕΕ (3.563 ευρώ το 2021 και 2.396 ευρώ το 2009).
  • Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας, με 38% για το 2020, από 36% το 2010. Το ελληνικό σύστημα υγείας κατατάσσεται στην 29η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες της Ευρώπης με 615 βαθμούς στον δείκτη αξιολόγησης των συστημάτων υγείας Euro Health Consumer Index (ECHI), υψηλότερα από Αλβανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία και Λετονία.

Στη χώρα μας επιτυγχάνεται σχετικά υψηλή βαθμολογία σε πεδία όπως η άμεση πρόσβαση σε γιατρούς, η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά, ο παιδικός εμβολιασμός, η μειωμένη συχνότητα υπερτασικών και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Αντίθετα, χαμηλή επίδοση επιτυγχάνεται σε πεδία όπως η πληροφόρηση και τα δικαιώματα των ασθενών, οι οικογενειακοί γιατροί, οι λίστες αναμονής στους καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχεύσεις, οι άτυπες πληρωμές, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησης, οι θάνατοι από τροχαία, η καθυστερημένη εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και η υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών.

Από την ανάλυση του ΙΟΒΕ, που βασίζεται σε ένα δείγμα περίπου 90 νοσοκομείων ετησίως και 828 οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο 2012-2020, καταγράφονται σημαντικές μεταβολές που οφείλονται στις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν με τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Σκοπός των μέτρων ήταν η μείωση των δημόσιων δαπανών μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα.

  • Το ενεργητικό των νοσοκομείων αυξήθηκε σημαντικά (+24,4% την περίοδο 2012 – 2020), λόγω αύξησης των διαθεσίμων και των απαιτήσεων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση.
  • Οι υποχρεώσεις (πρακτικά όλες βραχυπρόθεσμες) κατέγραψαν έντονες διακυμάνσεις με τη χαμηλότερη τιμή να σημειώνεται το 2018 στο σταθερό δείγμα 60 δημόσιων νοσοκομείων και το 2017 στο συνολικό δείγμα.  Την περίοδο 2012 – 2020 καταγράφεται πτώση -56,3% στις συνολικές υποχρεώσεις.
  • Βάσει του δείκτη ταμειακής ρευστότητας, τα έτη 2016-2018 τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούσαν να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις.
  • Τα λειτουργικά έξοδα κατέγραψαν έντονη μείωση έως το 2016-2017, με σταδιακή ανάκαμψη στη συνέχεια. Την περίοδο 2012 – 2020 καταγράφεται πτώση -16,7% στα λειτουργικά έξοδα.
  • Έντονη μεταβλητότητα στα καθαρά αποτελέσματα με υψηλότερες θετικές τιμές προς το τέλος της περιόδου σε σύγκριση με τη διετία 2012-2013. Την περίοδο 2012 – 2020 καταγράφεται αύξηση 104,8% στα αποτελέσματα χρήσης.

Από την ανάλυση των αριθμοδεικτών που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ, καταγράφεται βελτίωση δεικτών ρευστότητας, χαμηλή δανειακή επιβάρυνση των νοσοκομείων, αύξηση εσόδων από ίδιες πηγές, καθώς και σημαντική μείωση του ποσοστού νοσοκομείων με έλλειμμα.

Η ελλιπής ανάπτυξη υποδομών από τα νοσοκομεία αποτυπώνεται στη χαμηλή τιμή του αριθμοδείκτη παγίων στο σύνολο του ενεργητικού.

Στη μελέτη καταγράφεται μείωση του λειτουργικού κόστους προς αριθμό κλινών σε 125 χιλ. ευρώ το 2020 από 146 χιλ. ευρώ το 2012.

Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κόστους προς νοσηλευόμενους καταγράφεται πτώση την περίοδο 2015 – 2012 (2,06 χιλ. ευρώ από 2,58 χιλ. ευρώ) και αύξηση μετά το 2017 από 2,11 χιλ. ευρώ σε 2,8 χιλ. ευρώ το 2020.

Ανάλογη είναι και η εικόνα για το λειτουργικό κόστος προς ημέρες νοσηλείας που από 667 ευρώ το 2012 μειώθηκε σε 583 ευρώ το 2015, για να αυξηθεί στα 917 ευρώ το 2020.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκλίσεις που καταγράφονται στο κόστος ανά νοσηλευθέντα.

Το 2020 το υψηλότερο κόστος με 4.110 ευρώ καταγράφηκε στην 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης) και το χαμηλότερο, με 1.988 ευρώ ανά νοσηλευθέντα στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας).

Σημειώνεται ότι το λειτουργικό κόστος ανά νοσηλευθέντα είναι πολλαπλάσιο στα μικρά νοσοκομεία (5.324 ευρώ το 2020) σε σχέση με τα μεγάλα (2.123 ευρώ το 2020) και τα μεσαία (1.814 ευρώ το 2020).

Κεντρικός στόχος της μελέτης είναι να αναδειχθεί

Η Σελίν Ντιόν έχασε τον έλεγχο των μυών της, εξαιτίας του συνδρόμου καθηλωμένου ατόμου από το οποίο πάσχει.

“Αυτό που μου ραγίζει την καρδιά είναι ότι ήταν πάντα πειθαρχημένη. Πάντα δούλευε σκληρά. Η μητέρα μας πάντα της έλεγε: ‘Θα το κάνεις καλά, θα το κάνεις σωστά'”, αναφέρει η αδελφή της Κλοντέτ Ντιόν.

Η ίδια σημείωσε, “Είναι αλήθεια ότι και στα δικά μας όνειρα και στα δικά της, ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στη σκηνή. Με ποια ιδιότητα; Δεν ξέρω”.

Τον Μάιο, η Celine ακύρωσε την παγκόσμια περιοδεία Courage λόγω της σπάνιας νευρολογικής διαταραχής, η οποία μπορεί να προκαλέσει επώδυνους μυϊκούς σπασμούς και δυσκαμψία.

Το σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου είναι μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή κίνησης που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη).

Ανθρωποι με την πάθηση πρώτα εμφανίζουν δυσκαμψία μυών στον κορμό και με τον καιρό αναπτύσσεται και δυσκαμψία στα πόδια και σε άλλους μυς.

Το σύνδρομο ονομάζεται και Moersch-Woltman και μπορεί να προκαλέσει οδυνηρούς μυικούς σπασμούς οι οποίοι συμβαίνουν τυχαία ή μπορεί να προκληθούν από θόρυβο, συναισθηματική δυσφορία και ελαφρύ άγγιγμα.

Με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης σώματος. Τα σοβαρά περιστατικά μπορούν να εμφανίσουν περιορισμό της ικανότητας κίνησης ή βαδίσματος.

Ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία για χρόνια για να ρυθμίσουν τα συμπτώματά τους και να διατηρήσουν ποιότητα ζωής.

Η Σελίν Ντιόν έχασε τον έλεγχο των

Ο Σύνδεσμος Γονέων Α’ Δημοτικού Παραλιμνίου διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 και η ώρα 17:00 μέχρι τις 20:00 στην κλειστή αίθουσα Α’ Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου.

Η καθιερωμένη ετήσια αιμοδοσία γίνεται εις μνήμη του αγαπημένου Ιάκωβου Τρίαρου.

Ο Σύνδεσμος Γονέων στην ανακοίνωση κάνει έκκληση όσοι μπορούν να στηρίξουν αυτή την όμορφη προσπάθεια για το καλό των συνανθρώπων μας.

«Δώσε αίμα για να λάβεις πνεύμα» , «Δώσε 5 λεπτά για να σώσεις μια ζωή».

398660284 323894490272182 4408645686447584058 n exclusive, Αιμοδοσία

Ο Σύνδεσμος Γονέων Α’ Δημοτικού Παραλιμνίου διοργανώνει

Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με αυξημένο ποσοστό επιπλοκών για τη μητέρα και το παιδί σε αμερικανική μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA”.

Η μελέτη “Nulliparous Pregnancy Outcomes Study: Monitoring Mothers-to-Be” (nuMoM2b) διερεύνησε τα αίτια των επιπλοκών της εγκυμοσύνης και των αποβολών το χρονικό διάστημα μεταξύ 2010 – 2013. Εκείνη την περίοδο, αρχειοθετήθηκαν επίσης δείγματα ούρων από έγκυες γυναίκες.

Η Torri Metz από το Πανεπιστήμιο Υγείας της Γιούτα και οι συνεργάτες της προσδιόρισαν τη συγκέντρωση της THC-COOH, ενός προϊόντος αποσύνθεσης της τετραϋδροκανναβινόλης της κάνναβης.

Να σημειωθεί ότι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι ένα από τα πιο γνωστά κανναβινοειδή που βρίσκονται στο φυτό της κάνναβης. Είναι ψυχοτρόπος ουσία η οποία επιδρά στους υποδοχείς του ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος.

Σε 610 συμμετέχουσες στην μελέτη (6,6 %), η εξέταση ήταν θετική σε ένα από τα τρία τεστ ελέγχου. Αυτό ίσχυε μόνο για το ένα τρίτο (197 έγκυες γυναίκες) κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα άλλα δύο τρίτα (413 έγκυες γυναίκες) εξακολουθούσαν να είναι θετικά σε μεταγενέστερες εξετάσεις.

Οι γυναίκες αυτές συνέχισαν να κάνουν χρήση κάνναβης και μετά τη γνωστοποίηση της εγκυμοσύνης τους.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα THC-COOH στα ούρα με τη συχνότητα των επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο περιλάμβανε παιδιά που ήταν πολύ μικρά για την ηλικία τους κατά τη γέννηση, ιατρικά υποδεικνυόμενες πρόωρες γεννήσεις, θνησιγένειες και υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης.

Ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμβάντα συνέβησαν στο 25,9 % των γυναικών με θετικό τεστ κάνναβης σε σύγκριση με το 17,4 % στην ομάδα χωρίς έκθεση.

Ο Metz και οι συνεργάτες του υπολόγισαν σχετικό κίνδυνο 1,27, ο οποίος ήταν σημαντικός με διάστημα εμπιστοσύνης 95 % από 1,07 έως 1,49. Ο υπολογισμός έλαβε υπόψη τις διαφορές στα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, τον δείκτη μάζας σώματος, τις ιατρικές συννοσηρότητες και τη χρήση ενεργού νικοτίνης.

Στην πραγματικότητα, οι χρήστες κάνναβης είχαν σημαντικά πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ήταν συχνότερα παχύσαρκοι (31,8 % έναντι 21,3 %), κάπνιζαν συχνότερα (27,5 % έναντι 3,0 %) και έκαναν συχνότερα χρήση ναρκωτικών όπως οπιούχα (2,1 % έναντι 0,8 %). Ήταν πιο πιθανό να έχουν αυξημένο άγχος (25,2 % έναντι 11,7 %), κατάθλιψη (25,3 % έναντι 12,4 %) ή αυξημένο στρες (7,9 % έναντι 3,0 %).

Ήταν λιγότερο πιθανό να είναι παντρεμένοι (7,9 % έναντι 64,2 %) και εξαρτώνταν συχνά από τη δημόσια ασφάλιση υγείας (69,9 % έναντι 24,9 %). Όλα αυτά τα μειονεκτήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης αντί της χρήσης κάνναβης.

Η προσαρμοσμένη ανάλυση θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι εντοπίζει όλες τις διαφορές.

Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της

Η Chiesi Hellas φέρνει στο προσκήνιο τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Υγεία & τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης στη διαχείριση της Κλιματικής Κρίσης.

Το σημαντικό ζήτημα των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Υγεία καθώς και η συμβολή της βιώσιμης ανάπτυξης στη δημιουργία αξίας τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ασθενείς, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης, που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Chiesi Hellas, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Επαγγελματίες Υγείας, ειδικοί σε θέματα Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να γίνει σαφές το μήνυμα ότι το κλίμα και η υγεία είναι αλληλένδετα και ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πολιτικές και δράσεις για την αντιστροφή της κλιματικής κρίσης με την υποστήριξη και την προσπάθεια όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Η Chiesi υποστηρίζει πλήρως τις στρατηγικές για την απαλλαγή από τον άνθρακα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, με τελικό στόχο να συμβάλει στην υγεία και την ευημερία αλλά και στη διασφάλιση της δυνατότητας ελεύθερης επιλογής θεραπείας των ασθενών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δέσμευσης είναι ότι ήδη από το 2019 ο Όμιλος ανακοίνωσε επενδυτικό πλάνο (πρόγραμμα «Carbon Minimal Inhaler») κόστους 350 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή του πρώτου pMDI (δοσιμετρική συσκευή εισπνοής υπό πίεση), με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα για τη θεραπεία του άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) έως το 2025, αντικαθιστώντας το τρέχον προωθητικό υδροφθοράνθρακα (HFA 134a) με νέο προωθητικό (HFA 152a).

Η Chiesi αναπροσαρμόζει τις δραστηριότητές της με σκοπό να μειώσει τις έμμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 90%. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται και η επένδυση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές pMDI.

Την εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος, κα. Νίκη Λυμπεράκη, χαιρέτισε ο κ. Σταύρος Γ. Θεοδωράκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Ελλάδας και Κύπρου.
Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πειραιά & πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιµατικής Αλλαγής, αναλύοντας τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP28) για την σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων αλλά και στη μεγάλη πρόκληση που αποτελεί η Πράσινη Μετάβαση για την Ελλάδα, όχι μόνο με εισαγωγές έτοιμων προϊόντων αλλά και με παραγωγή και εξαγωγές πράσινων ελληνικών.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Υγεία και Βιωσιμότητα», ο λόγος δόθηκε στους Επαγγελματίες Υγείας, προκειμένου να συζητηθεί η συσχέτιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, με την επιδείνωση της αναπνευστικής υγείας και την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευµονολογίας & Πρόεδρος της ΕΠΕ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η επιστημονική εταιρεία συντάσσεται πλήρως με την εν εξελίξει αναθεώρηση της Οδηγίας για την ποιότητα του αέρα του περιβάλλοντος και την πλήρη ευθυγράμμιση των νέων οριακών τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης βάσει των πρόσφατων σχετικών κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Την ίδια στιγμή, καλεί τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο να λειτουργήσουν ως «πρότυπα» για την προστασία του πλανήτη και της υγείας των ανθρώπων που ζουν και εξαρτώνται από αυτόν.

Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Αν. Καθηγήτρια Πνευµονολογίας & Μέλος ∆.Σ. της ΕΠΕ, επισήμανε ότι το κάπνισμα παύει πλέον να αφορά μόνο το άτομο και γίνεται «πρόβλημα υγείας» του πλανήτη, παραθέτοντας στοιχεία που καταδεικνύουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση από το κάπνισμα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός καπνιστή, που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 50 έτη, το οποίο αφορά 5,1 τόνους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα, κατανάλωση 1.355m3 νερού και κατανάλωση ενέργειας ισοδύναμης με την ηλεκτροδότηση ενός νοικοκυριού στην Ινδία για 15 έτη.

Στις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στα παιδιά και τους εφήβους με αλλεργικό άσθμα η υπερθέρμανση του πλανήτη – με την επακόλουθη παράταση των εποχών γυρεοφορίας-, αναφέρθηκε ο κ. Εµµανουήλ Παρασκάκης, Αν. Καθηγητής Παιδιατρικής & Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοπνευµονολογικής Εταιρείας, ο οποίος σημείωσε ότι οι παιδίατροι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή και την προώθηση στρατηγικών για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά και τους φροντιστές τους.

Η συζήτηση κατά τη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης με θέμα «Καινοτομία και Βιωσιμότητα» επικεντρώθηκε στην ανάγκη απαλλαγής των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης από τον άνθρακα, τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας μέσω της καινοτομίας, πάντα με επίκεντρο τη διασφάλιση της υγείας και ποιότητας ζωής των ασθενών.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Δρ. Στέλιος Κυµπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος & μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου (F-Gases), η οποία επικυρώθηκε πρόσφατα με ψήφο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη για πολιτικές και πρωτοβουλίες, που λαμβάνουν υπόψη ένα ολοκληρωμένο όραμα βιωσιμότητας, διασφαλίζοντας ότι διατηρείται η ποιότητα της φροντίδας των ασθενών και ότι οι πόροι χρησιμοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας και του πλανήτη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το αποτύπωμα των εκπομπών προωθητικών αερίων που χρησιμοποιούνται στις συσκευές pMDI στην Ελλάδα, η οποία ανατέθηκε από την Chiesi Hellas στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικών αιωρούμενων Σωματιδίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκπομπές αυτών των προωθητικών αερίων σε εθνικό επίπεδο αντιπροσωπεύουν το 0,05% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό είναι μικρό, δράσεις, όπως η αντικατάσταση των χρησιμοποιούμενων αερίων με αέρια περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών, έως και 95%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Μιχάλης Λαζαρίδης, Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικών Αλλαγών του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπογράμμισε ότι οι δράσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου θα έχουν και παράπλευρα οφέλη εκτός από το κλίμα, καθώς για παράδειγμα η μείωση των συγκεντρώσεων των αέριων ρύπων, θα έχει άμεση θετική επίδραση στη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά του, ο ∆ρ. Θόδωρος Γλυτσός, Ερευνητής στα Εργαστήρια Ατμοσφαιρικών Αιωρούμενων Σωματιδίων & Δομημένου Περιβάλλοντος-Διαχείρισης Ενέργειας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέλυσε περισσότερο το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που σχετίζεται με τις ανθρωπογενείς εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι τα F-gases, στην κατηγορία των οποίων ανήκουν και τα προωθητικά αέρια που χρησιμοποιούν οι – σημαντικές για τη θεραπεία και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με άσθμα και ΧΑΠ – συσκευές pMDI.

Ο MSc ∆ηµήτρης Κοντοπίδης, Πρόεδρος του European Lung Foundation, ιδρυτής του “Patients Hub” & Υπεύθυνος Ψηφιακής Υγείας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, τόνισε και εκείνος με τη σειρά του ότι οι πολιτικές Υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος, η καινοτομία και η βιωσιμότητα είναι αξίες αλληλένδετες. Υπογράμμισε δε, ότι για να επιτευχθεί η συμμόρφωση του ασθενή και κατά συνέπεια η καλύτερη αξιοποίηση των πεπερασμένων πόρων στην Υγεία, με όρους αποδοτικότητας και δικαιοσύνης χρειαζόμαστε patient driven πολιτικές, με τους ασθενείς να συμμετέχουν ως experts στον σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών Υγείας.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η κα. Sara Panigone, Sustainable Device Transition Leader του Chiesi Group, υπογράμμισε ότι η Chiesi ως εταιρεία Benefit Corporation, στοχεύει, όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στην επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων έως το 2035. Για την επίτευξη του στόχου αυτού υιοθετεί συγκεκριμένες και μετρήσιμες δράσεις, όπως είναι το πρόγραμμα «Carbon Minimal Inhaler» ενώ παράλληλα εξακολουθεί να επενδύει σε εναλλακτικές συσκευές εισπνοής και να υποστηρίζει πλήρως τις στρατηγικές για την απαλλαγή από τον άνθρακα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Η Chiesi υποστηρίζει πλήρως τις στρατηγικές για την απαλλαγή από τον άνθρακα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα καλεί τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να διασφαλίσουν ότι αυτές δεν περιορίζουν τις θεραπευτικές επιλογές και δεν εμποδίζουν την έγκαιρη πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα των θεραπειών. Η ποιότητα της περίθαλψης του ασθενούς και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής θεραπείας δεν πρέπει να διακυβεύονται.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/chiesi-hellas-fernei-sto-proskinio-tis-epiptoseis-tis-atmosfairikis-rypansis-stin-ygeia/

Η Chiesi Hellas φέρνει στο προσκήνιο τις

ο Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύσταση 30μελούς Εθνικής Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου η Επιτροπή συγκαλείται σε συνεδρίαση μετά από πρόσκληση των μελών της από τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η οποία ορίζει και τον εκάστοτε Συντονιστή σε περίπτωση απουσίας της ιδίας.

Να σημειωθεί εδώ ότι σε περίπτωση έλλειψης ρητής ανάθεσης καθηκόντων συντονιστή (έγγραφης ή προφορικής), καθήκοντα συντονιστή αναλαμβάνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η οποία ρητώς εξουσιοδοτείται για την αποστολή των προσκλήσεων και τη διενέργεια όλων των προβλεπομένων διαδικαστικών ενεργειών σύγκλησης της Επιτροπής.

Υπουργείο Υγείας: Ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή

Τα μέλη της Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας είναι τα εξής:

–Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ομότιμος καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑ.Δ.Α.

Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.

–Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών.

–Γεώργιος Δάικος, ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ε.Κ.Π.Α.

–Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

–Αγγελική Καραΐσκου, νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο».

–Παγώνα Λάγιου, παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Harvard, ΗΠΑ.

–Μάριος Λαζανάς, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.

–Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. – Α΄ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π.Α «Η Αγία Σοφία».

–Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορωνοϊού 2019-nCoV.

–Ανδρέας Μεντής, τέως διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. Pasteur.
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας ΠΑ.Δ.Α.

–Βασιλική Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Γ΄Παιδιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

–Άννα Παππά – Κονιδάρη, καθηγήτρια Α.Π.Θ., Διευθύντρια Α΄ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών.

–Γεώργιος Σαρόγλου, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής Ε.Κ.Π.Α., τέως πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ.

–Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων Ε.Κ.Π.Α.

–Σωτήριος Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Δ΄ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

–Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Β΄ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού».

–Δημήτριος Χατζηγεωργίου, πτέραρχος ε.α., παθολόγος λοιμωξιολόγος.

–Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, προσωρινός πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ο.Δ.Υ., καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

–Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Βασιλική – Αναστασία (Βάνα) Σύψα, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.

–Δημήτριος Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.

–Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας Μολυσματικών Ασθενειών, πρόεδρος Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

–Ελευθέριος Θηραίος, διευθυντής Κέντρου Υγείας Βάρης, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε., γενικός γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ακαδημίας Μελετών.

–Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.

–Βασίλειος – Παντελεήμων Μποζίκας, καθηγητής Ψυχιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Α’ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.

–Γεώργιος Παππάς, παθολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/ypoyrgeio-ygeias-systithike-ethniki-epitropi-ektakton-symvanton-dimosias-ygeias/

 

ο Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύσταση 30μελούς

Tο MDA ΕΛΛΑΣ, Σωματείο για τη Φροντίδα Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, οργανώνει διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία Σήμερα – Μετάβαση της φροντίδας στην  ενήλικη ζωή και θεραπευτικές εξελίξεις», ανοικτή προς το κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίουστις 17:00.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τους σύγχρονους θεραπευτικούς ορίζοντες αυτής της  σπάνιας νευρομυϊκής ασθένειας καθώς και η παρουσίαση της διεπιστημονικής προσέγγισης που  απαιτεί η διαχείρισή της. Θα πραγματοποιηθούν θεματικές ομιλίες από εξέχοντες επαγγελματίες στο  χώρο της υγείας, με εμπειρία στη διαχείριση της νόσου, καθώς και από ασθενείς οι οποίοι θα  μοιραστούν τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους για τη ζωή με την πάθηση. Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνει  παρουσίαση του προγράμματος που εκπόνησε το Σωματείο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής  της Υγείας σχετικά με τα κενά στη διαχείριση της νόσου στην Ελλάδα.

Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA) είναι μία γενετική, προοδευτική και συχνά θανατηφόρα, σπάνια  ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να περπατά, να τρέφεται και τελικά να αναπνέει.  Εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 10.000 γεννήσεις παγκοσμίως και τα συμπτώματα μπορεί να  εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία με ποικιλία σοβαρότητας. Τα νεογνά και τα βρέφη  παρουσιάζουν την πιο σοβαρή μορφή, που χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση, οδηγεί σε παράλυση  και θάνατο.

Με τρία ήδη εγκεκριμένα φάρμακα, η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται με τη δοκιμή φαρμάκων που  θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τα εγκεκριμένα φάρμακα και τα πρότυπα  φροντίδας που υπάρχουν για τη νόσο, με στόχο την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και την περαιτέρω  βελτίωση της κινητικής λειτουργίας.

Πρόγραμμα Ομιλιών 

17:00 Χαιρετισμός 

Βάνα Λαβίδα, Πρόεδρος ΔΣ, MDA ΕΛΛΑΣ

17:05 Η σημασία του νεογνικού προσυμπτωματικού ελέγχου στην Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία  Κολιαλέξη Αγγελική,  Ιατρικός Γενετιστής, Δρ. Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

17:20 Προγεννητικός έλεγχος στην Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία 

Traeger-Συνοδινού Ιωάννα, Καθηγήτρια Γενετικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Διευθύντρια Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Σχολιασμός: Κανακά Χριστίνα, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου Ιατρικής Σχολής Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου και της  Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού  και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” Πρόεδρος Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

17:35 Νεότερες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις – Εξελίξεις και προοπτικές στον τομέα των Κλινικών δοκιμών Αρναούτογλου Μαριάνθη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας, Διευθύντρια Εργαστηρίου Κλινικής Νευροφυσιολογίας,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, τμ. Νευρομυϊκών Παθήσεων (MDA),  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ

17:50 Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία στην Ελλάδα. Τι μάθαμε τα τελευταία χρόνια μετά την έναρξη της  στοχευμένης θεραπείας για τη νόσο στα παιδιά 

Kόκκινου Ελευθερία, Παιδίατρος – Παιδονευρολόγος, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Ειδική Μονάδα  Παιδονευρολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Σχολιασμός: Pons Roser, Καθηγήτρια Παιδονευρολογίας Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Ν.  Παίδων Αθηνών “Η Αγία Σοφία”

18:05 Γεφύρωση του χάσματος: Κατανόηση της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση σε  ασθενείς με SMA. O ρόλος της φυσικοθεραπείας 

Κοπανάς Βασίλειος, Φυσικοθεραπευτής MDA Ελλάς

Ούτσικα Χρύσα, Φυσικοθεραπεύτρια

18:25 Η συμβολή της πολυπνογραφίας στην εκτίμηση της αναπνευστικής λειτουργίας ασθενών με  νευρομυϊκή νόσο 

Γαλάνη Αγγελική– Διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ

18:40 Εμπειρίες από Μέλη του MDA 

∙ Goungor Kamil, Ακτιβιστής AMEA-Travel Blogger

∙ Πυργιώτη Αναστασία, Κλινική Ψυχολόγος,MSc, Χάλκινη Παραολυμπιονίκης

19:15 Spinal Muscular Atrophy: “Defining elements of an optimal patient pathway and priorities for action in  Greece” 

Σουλιώτης Κυριάκος – Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Συντονισμός: Χριστιάνα Βασιλειάδη, Bιολόγος – Επιστημονική Συνεργάτης MDA EΛΛΑΣ 

Tο MDA ΕΛΛΑΣ, Σωματείο για τη Φροντίδα Ατόμων