Connect with:
HomeΕιδήσειςΝερό, σώμα και υγεία

Νερό, σώμα και υγεία

Το νερό είναι απαραίτητο για κάθε σύστημα στο σώμα μας.Για παράδειγμα, το νερό βοηθά να απαλλαγεί το σώμα, από τα απόβλητα μέσω των ούρων, βοηθά να διατηρήσει μια υγιή θερμοκρασία μέσω της εφίδρωσης και είναι ένα συστατικό που προστατεύει τον εγκέφαλο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Δεδομένου του αναπόσπαστου ρόλου του στην υποστήριξη υγιών σωματικών λειτουργιών, οι συνέπειες της μη κατανάλωσης αρκετού νερού θα μπορούσαν να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μπορεί να έχετε μάθει ότι τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι ένας στόχος και ενώ αυτό είναι λογικό για μερικούς ανθρώπους, τα συνιστώμενα 11,5 έως 15,5 ποτήρια,  την ημέρα εξασφαλίζουν επαρκή ενυδάτωση για ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων.

Επειδή το νερό εξυπηρετεί τόσες πολλές λειτουργίες στο σώμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υποκατανάλωση υγρών μπορεί να έχει σημαντικές και ανησυχητικές επιπτώσεις, αναφέρει στο eatthis.com, η διατροφολόγος, Kelsey Hampton, MS, CSSD, RDN, LD.

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου, εάν δεν πίνεις νερό

Μπορεί να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι

Εάν αισθάνεστε πιο πεινασμένοι από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά, εξηγεί η Hampton. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας μπορεί να σας δώσει ενδείξεις πείνας για να τρώτε περισσότερα αλμυρά ή αμυλούχα τρόφιμα που συγκρατούν το νερό στο σώμα σας.

Την επόμενη φορά που πρόκειται να πιάσετε άλλη μια χούφτα ξηρούς καρπούς, δοκιμάστε να πιείτε λίγο νερό πρώτα για να δείτε αν αυτό σας ικανοποιεί. Ενώ τα τρόφιμα και τα ποτά με βάση τους υδατάνθρακες και οι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση, το νερό, μπορεί να σας εμποδίσει να καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες.

Μπορεί να έχετε πονοκεφάλους

Ενώ οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, η αφυδάτωση είναι ο κύριος ένοχος. Αντί να ψάξετε για ένα αναλγητικό την επόμενη φορά που το κεφάλι σας χτυπάει δυνατά, δοκιμάστε να πιείτε λίγο νερό πρώτα. Για να αποφύγετε μελλοντικούς πονοκεφάλους, πίνετε νερό με συνέπεια όλη την ημέρα αντί να περιμένετε να εμφανιστεί ένα σύμπτωμα αφυδάτωσης πριν πίνετε υγρά. Κατά κανόνα, εάν αισθάνεστε διψασμένοι, μπορεί να έχετε ήδη καθυστερήσει τα υγρά σας για την ημέρα.

Δυσκοιλιότητα

Το νερό βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων και των ιστών του σώματός σας και επίσης βοηθά στη διέλευση του περιεχομένου μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά, αυτό μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία αποβολής κοπράνων, οδηγώντας σε μια άβολη συσσώρευση. Εκτός από το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των επισκέψεων στο μπάνιο, τα κόπρανα σας μπορεί επίσης να σκληρύνουν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταπόνηση καθώς πηγαίνετε στην τουαλέτα και να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορροΐδες.

Μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι

Εάν τα ποτά με καφεΐνη και τα ζαχαρούχα είναι τα ροφήματα που προτιμάτε για να έχετε ενέργεια, δοκιμάστε να ανταλλάξετε μερικά από αυτά τα ποτά με νερό για να ενισχύσετε την ενέργειά σας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη ενυδάτωση και να μειώσει το «hangover» της καφεΐνης και της ζάχαρης που μπορεί να αισθανθείτε μια ή δύο ώρες μετά το ποτό σας. Ενώ τα ποτά με καφεΐνη μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ενυδάτωση, έχουν μια ήπια διουρητική δράση, οδηγώντας σε αυξημένη ούρηση.

Κίνδυνος θερμοπληξίας

Οι κράμπες, η εξάντληση και η θερμοπληξία σχετίζονται όλα με την αφυδάτωση, λέει η  Hampton. Ενώ μπορεί να συσχετίσετε αυτές τις καταστάσεις με τον αθλητισμό, ένα υγρό, ζεστό περιβάλλον, μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα αφυδάτωση και να αυξήσει την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε μία από αυτές τις ασθένειες της θερμότητας. Η θερμοπληξία μπορεί να χαρακτηριστεί από ζεστό, ξηρό δέρμα, υψηλή θερμοκρασία σώματος και αδυναμία. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να πιείτε υγρά και να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν επαγγελματία υγείας.

Ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί

Η κατανάλωση αρκετών υγρών έχει τόσα πολλά προνόμια, ένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι η απώλεια βάρους. Το Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism τεκμηρίωσε έρευνα που βρήκε αύξηση 30% στον μεταβολισμό των συμμετεχόντων μετά από κατανάλωση περίπου 17 ποτηριών νερού. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού κατά 1,5 λίτρο την ημέρα θα μπορούσε να κάψει επιπλέον 17.400 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός έτους! Αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στους στόχους απώλειας βάρους σας.

Μπορεί να δυσκολεύεστε να εστιάσετε

Δυσκολεύεστε να κρατήσετε την προσοχή σας στην εργασία που έχετε; Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την κατάσταση ενυδάτωσης σας. Ο εγκέφαλός σας αποτελείται κατά 80% από νερό και ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και την προσοχή σας, σύμφωνα με έρευνα. Στην πραγματικότητα, πιο σοβαρά επίπεδα αφυδάτωσης παρουσιάζουν ακόμη πιο σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, όπως σύγχυση και παραλήρημα.

Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να αυξηθεί

Είτε κάθεστε και δουλεύετε, είτε παρακολουθείτε τηλεόραση είτε πηγαίνετε για το καθημερινό τρέξιμο, εάν παρατηρήσετε υψηλότερο καρδιακό ρυθμό από το συνηθισμένο, μπορεί να σχετίζεται με αφυδάτωση. Όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα σε όλο το σώμα σας, με αποτέλεσμα υψηλότερο καρδιακό ρυθμό. Για να επιτρέψετε στο καρδιαγγειακό σας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ξεκινήστε την ημέρα σας με άφθονα υγρά και αναζητήστε νερό και άλλα υγρά τακτικά όλη την ημέρα.

Written by

Τα νέα της Υγείας