Connect with:
HomeΑΠΟΨΗΆρθραΙατρικός Τουρισμός: Η Ελλάδα ένας εν δυνάμει σημαντικός παγκόσμιος «παίκτης»

Ιατρικός Τουρισμός: Η Ελλάδα ένας εν δυνάμει σημαντικός παγκόσμιος «παίκτης»

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

O ιατρικός τουρισμός προσφέρει μια βιώσιμη επιλογή για όσους αναζητούν ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτή.

Καθώς ο κόσμος συνδέεται όλο και περισσότερο με την πρόοδο της τεχνολογίας, είναι πλέον ευκολότερη από ποτέ η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Για εξειδικευμένες θεραπείες έως ένα χαλαρωτικό ταξίδι αναψυχής, υπάρχουν χώρες που ήδη κατέχουν την κορυφή στο βάθρο των προτιμήσεων των charts για τον τουρισμό υγείας, ενώ άλλες βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Τα βήματα της Ελλάδας για την προσέλκυση τουριστών υγείας

Υπάρχει ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα; Προσφέρει η χώρα μας ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με έναν τουριστικό προορισμό;

Όπως αναφέρεται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού (2021-2025), παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, το ήπιο μεσογειακό κλίμα, η διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα των υποδομών και υπηρεσιών υγείας, οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας, η άριστη κατάρτιση των -επαγγελματιών υγείας (γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού), καθώς και η ικανότητα των περισσοτέρων από αυτούς να μιλούν την αγγλική γλώσσα επαρκώς, μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα έναν σημαντικό παγκόσμιο παίκτη στον τουρισμό υγείας.

Περαιτέρω, η Ελλάδα ως προορισμός, διευκολύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης συνταξιούχων, που επιλέγουν την χώρα λόγω κλίματος, και επιτρέπει την κάλυψη των ιατρικών δαπανών στην Ελλάδα από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας προέλευσης ειδικά της ΕΕ.

Ο Ασθενής-Τουρίστας δίνει μεγάλη σημασία στις αποτελεσματικές θεραπείες που παρέχονται, το κόστος των θεραπειών, την ασφάλεια, τον χρόνο του ταξιδιού από την χώρα προέλευσης στον προορισμό, καθώς και στην εγγύτητα των τουριστικών υποδομών με τις υποδομές περίθαλψης που χρησιμοποιεί, την καλή εξυπηρέτηση, την άνεση και την καλή ποιότητα τόσο των υγειονομικών, όσο και των τουριστικών υπηρεσιών που του παρέχονται στους ίδιους και τους συνοδούς τους.

Επιπλέον, η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που της προφέρει ο πλούτος της σε φυσικούς πόρους με ιαματικές ιδιότητες, μετρώντας αυτή τη στιγμή σχεδόν 80 πηγές με πιστοποιημένες τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και τις ενδείξεις/αντενδείξεις χρήσης τους για πληθώρα ιατρικών παθήσεων.

Πουλάνε πακέτα «ήλιος και χειρουργική»

Οι παροχές υγείας διαφημίζονται ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια αγορά με τα πακέτα «ήλιος και χειρουργική» να εξασφαλίζουν ιατρικές υπηρεσίες και ιατρική φροντίδα σε διεθνή νοσοκομεία και χώρες όπως Καναδά, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Τουρκία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, και πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, πολίτες κρατών όπως η Αγγλία, το Ισραήλ, η Ρωσία που είναι γνωστό πως είναι μεγάλοι οι χρόνοι αναμονής για διενέργεια επεμβατικών περιστατικών και συχνών πόσω μάλλον μακροχρόνιων θεραπειών (αιμοκάθαρση, οζονοθεραπεία,κλπ)  αναζητούν επίμονα την εύκολη πρόσβαση σε δομές που μπορούν να τους υποστηρίξουν στη νοσηλεία και θεραπεία τους. Αυτονόητα όταν αυτή είναι δυνατή σε μια χώρα η οποία είναι και προηγμένη τουριστικά, τότε φυσιολογικά η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός τουρισμού υγείας.

Συνοπτικά ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα, μπορεί να αναπτυχθεί, όχι μόνο για το γεγονός ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στους τουρίστες ασθενείς είναι οικονομικότερες, αλλά και από το γεγονός ότι οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες των Ελλήνων γιατρών είναι εξαιρετικές ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει πολύ μεγάλη διασπορά ιατρικών κέντρων σε όλη την επικράτεια.

Στην ανάπτυξη και προώθηση συντελεί και η νομοθετική καθιέρωση του θεσμού της δευτεροβάθμιας υγείας που διεθνώς είναι γνωστή και ως One Day Clinic (κλινική μιάς ημέρας).

One Day Clinic: «Αέρας» αλλαγής στον ιατρικό τουρισμό της Ελλάδας

Αυτές οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (One Day Clinic) υποστηρίζουν άμεσα από τα πιο απλά, έως τα πιο δύσκολα ιατρικά προβλήματα υγείας. Οι τουρίστες ασθενείς που εξυπηρετούνται στα One Day Clinic δέχονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και εξέρχονται από την κλινική την ίδια ημέρα.

Η δυνατότητα κατηγοριοποίησης ιατρικών υπηρεσιών σε One Day Clinic αυτονόητα βοηθά σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την επισκεψιμότητα αλλά και τη συχνότητα αυτών. Ένας ασθενής θα επέλεγε έναν οποιοαδήποτε προορισμό από τη στιγμή που θα είχε τη δυνατότητα λήψης ιατρικών υπηρεσιών σε τακτή βάση χωρίς αναμονή ενώ παράλληλα θα διέμενε στην περιοχή όλο το χρονικό διάστημα της θεραπείας.

Άλλωστε στα One Day Clinic διεθνώς γίνονται μικροεπεμβάσεις υπό τοπική ή γενική αναισθησία και δεν απαιτούν ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Τα One Day Clinic λύνουν δύο βασικά προβλήματα της Ελλάδας:

– Πρώτον, αποσυμφορούν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς τα επισκέπτονται ασθενείς που δεν θα χρήζουν συνεχούς ιατρικής παρακολούθησης

– Δεύτερον, μειώνουν τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ

Ο ιατρικός τουρισμός θα μεταμορφώσει την τουριστική βιομηχανία

Η νέα τάση που αναδύεται στον ταξιδιωτικό κλάδο είναι ξεκάθαρα ο τουρισμός υγείας. Αυτή η μορφή τουρισμού περιλαμβάνει το ταξίδι σε έναν προορισμό με σκοπό τη λήψη ιατρικής περίθαλψης. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια εξειδικευμένη αγορά, είναι στην πραγματικότητα μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να πάνε στο εξωτερικό για υγειονομική περίθαλψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στο ότι η ιατρική υπηρεσία που χρειάζονται δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα τους. Για άλλους, πρόκειται για πρόσβαση σε φροντίδα υψηλής ποιότητας με μικρότερο κόστος. Και για κάποιους, είναι απλώς να βιώνουν μια διαφορετική κουλτούρα ενώ λαμβάνουν κορυφαία ιατρική περίθαλψη.

Ο ιατρικός τουρισμός θα ενισχυθεί περαιτέρω με τις παροχές των ξενοδοχειακών μονάδων καθώς θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ορισμένες υπηρεσίες αποκατάστασης και πλήρους φροντίδας των ασθενών τουριστών. Τα κατάλληλα διαμορφωμένα και εξοπλισμένα ξενοδοχεία κοντά σε ιαματικά λουτρά, με παροχές όπως οι φυσικοθεραπείες, οι αρωματοθεραπείες και άλλα, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν για αποθεραπεία αλλοδαπούς ασθενείς καθώς και τους συνοδούς τους.

Σε τελική ανάλυση, ο τουρισμός υγείας υπόσχεται να είναι κερδοφόρος τόσο για τον ασθενή όσο και για τον πάροχο. Οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία με προσιτές τιμές, ενώ οι πάροχοι μπορούν να επωφεληθούν από την εισροή νέων πελατών, καθώς και από την τόνωση της τοπικής τους οικονομίας που συνοδεύεται από αυτήν.

Written by

Τα νέα της Υγείας