Connect with:
HomeHealth TravelΟδοιπορικό στο Bόλο: Ιατρικό Συνέδριο ”Μεταστατικής Νεοπλασματικής Νόσου”

Οδοιπορικό στο Bόλο: Ιατρικό Συνέδριο ”Μεταστατικής Νεοπλασματικής Νόσου”

Σε αυτό το οδοιπορικό του medspot, διανύσαμε το ταξίδι απο την Αθήνα, οδηγώντας τη Mercedes E 200, για να καλύψουμε δημοσιογραφικά τις εργασίες του ιατρικού συνεδρίου Μεταστατικής Νεοπλασματικής Νόσου που πραγματοποιήθηκε στο Domotel Xenia στο Βόλο, την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Η πόλη του Βόλου

Πόλη εμπορική, με βιομηχανικό παρελθόν και σπουδαίο λιμάνι, πατρίδα του Μουντζούρη, πατάει με το ένα πόδι στον Παγασητικό και με το άλλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, κοιτάζει με το ένα μάτι στο παρελθόν και με το άλλο στο μέλλον. Η παραλία του είναι φανταστική – το αστικό κομμάτι είναι και ωραίο, και άσχημο.

Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας, κτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.

Ο μόνιμος πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Βόλου ανέρχεται σε 86.046 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Ο πληθυσμός του διευρυμένου “Καλλικρατικού” Δήμου Βόλου ανέρχεται σε 144.449 κατοίκους.

Η πόλη του Βόλου αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας και τοποθετείται γεωγραφικά στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, ειδικότερα δε στο πεδινό τμήμα του νομού. Χαρακτηρίζεται από έντονες αστικές λειτουργίες, που αποτελούν μια σημαντική παρουσία της βιομηχανίας και του τουρισμού, αλλά και από ένα αξιοσημείωτο αριθμό νέων ανθρώπων, κυρίως λόγω της ύπαρξης της πλειονότητας των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης, το κάθε ένα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ενώ, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και πολιτικές, μπορούν να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία της πόλης.

Σε τοπικό επίπεδο, το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου βρίσκεται στο μυχό του Παγασητικού κόλπου, σε μικρή απόσταση από τον κύριο οδικό άξονα της χώρας (ΠΑΘΕ), με τον οποίο συνδέεται σε δύο σημεία, στις Μικροθήβες και στο Βελεστίνο και σε απόσταση 330 χλμ. από την πρωτεύουσα Αθήνα και 214 χλμ. από τη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη. Η περιοχή που καταλαμβάνει ο οικιστικός ιστός περιβάλλεται βορειοανατολικά από τον ορεινό όγκο του Πηλίου, νότια από το υγρό στοιχείο της θάλασσας και δυτικά από τις πεδινές εκτάσεις της Θεσσαλίας.

Είναι κτισμένη με μέτωπο κυρίως στον Παγασητικό κόλπο και εκτείνεται ως τις παρυφές του Πηλίου. Η σχέση της πόλης με το βουνό και τη θάλασσα έχει επιδράσει διαχρονικά δραστικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων και έχει διαμορφώσει καθοριστικά την εξέλιξη του επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης του Βόλου.

Δεν σε κερδίζει, πάντως, λόγω κάλλους, σίγουρα όχι λόγω ομοιομορφίας, αλλά για μια άναρχη συλλογή από διαμαντάκια -το ένα εδώ, το άλλο παραπέρα- που έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια. Μια σειρά από μέρη που εκπροσωπούν όλες (και είναι αρκετές) τις τάσεις που περικλείει αυτή η ωραία, μες στις αντιφάσεις της, πόλη.

Ιστορία

Η περιοχή του Βόλου, η αρχαία Μαγνησία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Οι οικισμοί που ανακαλύφθηκαν στα κοντινά χωριά Σέσκλο και Διμήνι χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ., ενώ η πολιτισμική παρουσία στον χώρο συνεχίζεται αδιάκοπη μέχρι σήμερα.

Στα αρχαία χρόνια

Η ευρύτερη περιοχή του Βόλου συγκεντρώνει μερικές από τις σημαντικότερες νεολιθικές θέσεις ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου. Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει στο φως σαράντα περίπου νεολιθικούς οικισμούς (7η–8η χιλιετία π.Χ.), αρκετοί από τους οποίους εξακολούθησαν τις δραστηριότητές τους και κατά την διάρκεια της Εποχής του Ορείχαλκου (3000–1500 π.Χ.)

Οι σημαντικότεροι νεολιθικοί οικισμοί ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα στις αρχές του 20ού αι. στο Σέσκλο και το Διμήνι. Στους χώρους αυτούς, οι έρευνες ανέδειξαν χαρακτηριστικά γραπτά κεραμικά, κοκάλινα και λίθινα εργαλεία, καθώς και αντικείμενα από οψιδιανό που προερχόταν από την Μήλο.

Στην μυκηναϊκή περίοδο χρονολογείται η ίδρυση της Ιωλκού, σημαντικού οικονομικού και πνευματικού κέντρου της περιοχής, που συνδέεται άμεσα με τον ξακουστό μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας. Παλαιότεροι ερευνητές εκτιμούσαν ότι η θέση της Ιωλκού ήταν στα Παλαιά. Ωστόσο, νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα τεκμηριώνουν την άποψη ότι η έδρα των βασιλιάδων της Ιωλκού δεν ήταν στα Παλαιά, αλλά στο Διμήνι, που τότε ήταν παραθαλάσσιο. Στο Κάστρο – Παλαιά βρέθηκαν και δύο πινακίδες με Γραμμική Β γραφή, εκ των οποίων η μια είχε ευανάγνωστα σύμβολα. Είναι οι μόνες πινακίδες Γραμμικής Β που έχουν βρεθεί στη Θεσσαλία.[7] Εκεί βρισκόταν το κέντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων που βασίζονταν στην γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ οι εμπορικές δραστηριότητες γίνονταν από το λιμάνι στα Πευκάκια. Στην κλασική περίοδο (6ος αι. π.Χ.) άκμασαν οι Παγασές, οι οποίες υπήρξαν επίνειο των Φερών.

Το 293/292 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Δημήτριος ο Πολιορκητής ίδρυσε στην χερσόνησο που σήμερα αποκαλείται Πευκάκια την πόλη Δημητριάδα, συνενώνοντας τις Παγασές με διάφορες γειτονικές κώμες. Η Δημητριάς αποτέλεσε ισχυρό στρατιωτικό σταθμό και ορμητήριο των Μακεδόνων. Παράλληλα εξελίχτηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά την περίοδο 217-168 π.Χ.

Η Τουρκοκρατία

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οικονομική και πνευματική δραστηριότητα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Πήλιο, το οποίο ευνοήθηκε από το καθεστώς προνομίων που του είχαν παραχωρήσει οι Οθωμανοί κατακτητές. Από τον 17ο αι. και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Πήλιο εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πρωτοβιομηχανικά και πνευματικά κέντρα του ελλαδικού χώρου.

276. Το λιμάνι του Βόλου – Ιωάννης Πούλακας (~1900) | Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου

Κατά την ίδια περίοδο, το κάστρο του Βόλου ήταν αποκλειστικός χώρος των Οθωμανών, όπου απαγορεύονταν ή αποφεύγονταν η εγκατάσταση χριστιανών.

Ιατρικό Συνέδριο..

Την Παρασκευή 8  και το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, διεξάχθηκε στην πόλη το ετήσιο συνέδριο Μεταστατικής Νεοπλασματικής Νόσου.

Agenda & Διαπιστώσεις συνεδρίου

Αφορά τη μελέτη, την έρευνα και θεραπεία της Μεταστατικής Νεοπλασματικής Νόσου του ήπατος, και αναδεικνύει μεθόδους με σκοπό τη θεραπεία του καρκίνου. Παράλληλα, προωθεί την ενημέρωση και  επιμόρφωση ιατρών και επιστημόνων αξιοποιώντας κάθε πρόοδο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σκοπός

  • Η προαγωγή κλάδου της Ιατρικής επιστήμης και η άμεση ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου.
  • Η μελέτη μεθόδων έρευνας και θεραπείας του καρκίνου
  • Η καλλιέργεια και προώθηση της κλινικής και βασικής έρευνας και των εφαρμογών της στην ιατρική και ιδίως στην Ογκολογία, στην Ελλάδα και στο Διεθνή χώρο, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς.
  • Η πληρέστερη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου των προόδων στην ογκολογία, τόσο στον διαγνωστικό και θεραπευτικό τομέα, όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης, της πρόληψης και της αγωγής υγείας.
  • Η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση της κοινής γνώμης και των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης στα αντικείμενα που προ αναφέρθηκαν.

Η συμμετοχή και η φιλοσοφία του συνεδρίου

Το συνέδριο κατά την εναρξή του χαρακτηρίσθηκε από την αθρόα προσέλευση και την ενεργό συμμετοχή σε ένα γόνιμο επιστημονικό διάλογο, παρά τις γνωστές σε όλους δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας.

Παράλληλα η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή θεώρησαν ότι αφενός οι νεότερες εξελίξεις σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο όσο και η σύγχρονη διεπιστημονική προσέγγιση σύνθετων κλινικών προβλημάτων της καθημερινής πρακτικής πρέπει να αναδεικνύονται και να συζητούνται και με το σκεπτικό αυτό σχεδιάστηκε το Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η παρουσίαση πραγματικών περιστατικών της καθημερινής κλινικής πρακτικής, η διαγνωστική προσέγγιση και η θεραπευτική αντιμετώπιση των οποίων θα σχολιασθούν από εξαιρετικά έμπειρους και ανεγνωρισμένους συναδέλφους διαφόρων ειδικοτήτων (Παθολόγους, Ογκολόγους, Γαστρεντερολόγους, Χειρουργούς, Ακτινολόγους, Παθολογοανατόμους κ.α) αφού προηγηθούν οι αντίστοιχες εισηγήσεις και η ανασκόπηση της τρέχουσας βιβλιογραφίας και των σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών.

Επίσης η εκδήλωση εμπλουτίζεται από το Νοσηλευτικό Σεμινάριο που θα αναδείξει τον κεντρικό ρόλο του Νοσηλευτή στη διαχείριση ασθενών με ηπατική νόσο, από την κοινότητα και την προσέγγιση ειδικών και ιδιαίτερων πληθυσμών μέχρι το τριτοβάθμιο επίπεδο και τον ασθενή με προχωρημένη νόσο, γεγονός στο οποίο βασίζονται όλες οι σύγχρονες και επιτυχημένες στρατηγικές υγείας στον αναπτυγμένο κόσμο.

Η Οργανωτική Επιτροπή θεωρεί ότι τόσο η θεματολογία όσο και η σε βάθος γνώση των γνωστικών αντικειμένων καθώς και η ιδιαίτερη διδακτική εμπειρία των συντονιστών ομιλητών-σχολιαστών διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης για τους νεότερους συναδέλφους και παράλληλα δίνουν την ευκαιρία ανάπτυξης σύγχρονου διεπιστημονικού διαλόγου και επανεκτίμησης της τρέχουσας πρακτικής για την επίλυση σύνθετων κλινικών προβλημάτων.

Δράσεις συνεδρίου

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν τα κάτωθι θέματα:

  • Φάρμακο για το στομάχι μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ογκολογικοί ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους από εξαμήνου δεν είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για κορονοϊό.Ένα φάρμακο για το στομάχι φαίνεται ότι θα μπορούσε ίσως να συμβάλει στην καταπολέμηση μίας επιθετικής μορφής καρκίνου μαστού, του τριπλά αρνητικού καρκίνου μαστού, σύμφωνα με μικρή μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο.

Ομιλήτρια σε Ιατρικά Συνέδρια

«Στο συνέδριο υπήρξε μία μικρή έκπληξη και λέω μικρή γιατί η μελέτη που παρουσιάστηκε ήταν μικρή μελέτη φάσης 2. Ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, οι οποίες λαμβάνουν τη στάνταρ προεγχειρητική θεραπεία, δηλαδή χημειοθεραπεία, έλαβαν μαζί με αυτή και ομεπραζόλη, που είναι ένα φάρμακο για γαστροπροστασία. Οι ερευνητές είδαν ότι με το συνδυασμό διπλασιάστηκε το ποσοστό της πλήρους εξαφάνισης του όγκου. Δηλαδή ενώ με τη χημειοθεραπεία έχουμε εξαφάνιση του όγκου, περίπου στο 40%, όταν προστέθηκε και αυτό το φάρμακο, αυτό το ποσοστό έφτασε στο 70%. Υπάρχει πολύ δυνατό μήνυμα από αυτή τη μελέτη, που όμως θα πρέπει να επαληθευθεί».

  • Νέες θεραπείες για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

Το μέλλον για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού είναι πολύ ελπιδοφόρο, καθώς συνέχεια προκύπτουν νέα δεδομένα και πολύ σύντομα θα έχουμε πολύ πιο αποτελεσματικά όπλα για την καταπολέμηση αυτής της δύσκολης μορφής καρκίνου του μαστού

  • Εντυπωσιακή παράταση της επιβίωσης ασθενών με HER2 – θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού με την προσθήκη της περτουζουμάμπης
Ο συνδυασμός περτουζουμάμπης με τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη προσφέρει σημαντική παράταση στη συνολική επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού
  • Η άσκηση μειώνει την επίπτωση της εμφάνισης καρκίνων

Η άσκηση μειώνει την επίπτωση της εμφάνισης καρκίνων αρκετών μορφών όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του νεφρού, του ενδομητρίου, της ουροδόχου κύστης και του στομάχου. «Η άσκηση βελτιώνει πολύ την επιβίωση, την κλινική έκβαση και την ποιότητα ζωής ανθρώπων που έχουν συναντηθεί στο παρελθόν με τον καρκίνο, αλλά και ατόμων που νοσούν και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία». Κατά πόσον όμως ένας άνθρωπος είναι εφικτό να γυμναστεί στη διάρκεια μίας χημειοθεραπείας; προκύπτει αβίαστα το ερώτημα. Και φυσικά μπορεί. Η σύσταση είναι ότι ο ασθενής πρέπει να ακούει το σώμα του. Η ίδια η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κόπωση, τη σωματική λειτουργία το άγχος και την κατάθλιψη, που προκαλεί η χημειοθεραπεία. «Συστήνουμε σε κάθε επιβιώσαντα από καρκίνο, αλλά και σε κάθε ασθενή που κάνει χημειοθεραπεία, να αποφεύγει την αδράνεια».

  • Μη-κρυοσυντηρούμενα αρχέγονα κύτταρα του περιφερικού αίματος.

Συλλογή με μία μεγάλου όγκου λευκαφαίρεση. Μία απλοποιημένη και αποτελεσματική τεχνική για την υποστήριξη της μεγαθεραπείας».

  • Νεο-επικουρική χημειοθεραπεία σε τεχνικά ανενχείρητο καρκίνο του οισοφάγου και της γαστρο-οισοφαγικής συμβολής.
  • Συνδυασμός θαλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης στη θεραπεία του ανθεκτικού πολλαπλού μυελώματος.

Διαδρομές με οδηγική απόλαυση

Όπως και να το κάνεις, μερικά αυτοκίνητα έχουν δώσει το στίγμα τους σε ολόκληρη την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Κι αυτό είναι αναντίλεκτα ενδεικτικό της πρωτοπορίας τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το δίχως άλλο και η E-Class για τα premium μεγάλα οικογενειακά, που είναι στα καλύτερα της κι αυτό δεν έχει ίχνος υπερβολής.

Για να εκτιμήσεις στο έπακρο όλα αυτά που έχει να σου δώσει η καμπίνα της E-Class θα πρέπει να περάσεις χρόνο σε αυτή. Τότε, η έννοια που ονομάζουμε “προσλαμβάνουσα ποιότητα” αποκτά μια άλλη διάσταση που σου εμπνέει ένα απολαυστικό συναίσθημα, σε όποιο κάθισμα κι εάν κάθεσαι.

Το εντυπωσιακά χαμηλό επίπεδο θορύβου και τα άνετα καθίσματα είναι έτσι κι αλλιώς το κερασάκι στην τούρτα μιας καμπίνας που είναι πλημμυρισμένη από όλα τα σύγχρονα στοιχεία ασφάλειας. Τόσο η παθητική όσο και η ενεργητική συνιστώσα της έχουν ό,τι κορυφαίο υπάρχει στην εφαρμοσμένη τεχνολογία του “σήμερα”.

Το πιο δυνατό σημείο στην οδήγηση της E-Class στη διαδρομή ππου διανύσαμε, είναι η άνεση και η ποιότητα κύλισης, που ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στις προσδοκίες του οδηγού. Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη ώστε να εξαφανίζει τις λακκούβες του δρόμου και το καταφέρνει άριστα. Επιπλέον, αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε βάρος του κρατήματος και η Ε200 δίνει στον οδηγό της καλοζυγισμένη κι ευχάριστη αίσθηση. Το εμπρός μέρος είναι ακριβές και με μεγάλο περιθώριο πρόσφυσης, όπως άλλωστε και το πίσω. Οι διαδρομές επί τούτου στα χωριά του Πηλίου, το απέδειξαν στο έπακρο.

O κλάδος Υγείας στο Βόλο..

Η διεξαγωγή σημαντικών ιατρικών συνεδρίων αναδεικνύουν την περιοχή και τονώνουν τις ιατρικές υπηρεσίες και το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Νοσοκομείο Βόλου: Επτά γιατροί εκτός υπηρεσίας λόγω νόσησης - ertnews.gr

Ο κλάδος της υγείας στη Μαγνησία περιστρέφεται γύρω απο το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Περιηγήσεις στα αξιοθέατα του Βόλου

-Το Κάστρο του Βόλου, στη σημερινή συνοικία Παλαιά του δυτικού τομέα της πόλης, χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στη συνοικία των Παλαιών και στο υπόγειο γκαράζ του πολυχώρου ‘Village’ μπορεί κανείς να θαυμάσει τα εντυπωσιακά, αναδεδειγμένα από την αρχαιολογική Υπηρεσία, Ρωμαϊκά Λουτρά.

-Το Πάρκο του Αναύρου, απέναντι από το Μουσείο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα μοντέρνας γλυπτικής. Το 1988 πραγματοποιήθηκε στην πόλη συμπόσιο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών-γλυπτών. Οι παρευρισκόμενοι δώρισαν στην πόλη όσα έργα δημιούργησαν τη χρονική περίοδο του συμποσίου, τα οποία και κοσμούν το πάρκο.

-Το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο, στη διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Βλαχάβα, όπου έζησε η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια.

-Η Γορίτσα, ένας χαμηλός λόφος ύψους 200 μέτρων, που προβάλλει προς τη θάλασσα μέσα από τον ορεινό όγκο του Πηλίου, από όπου μπορεί κανείς να εποπτεύσει τη γύρω περιοχή και τον Παγασητικό κόλπο και γι’ αυτό είχε σημαντική στρατηγική θέση από τον 4ο αιώνα π.Χ.

-Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου, κατασκευάστηκε το 1884 από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο [14].

Γαστρονομικές απολαύσεις περιοχής

  • Brighton Γαστρονομικό Μεζεδοπωλείο

Δύσκολο να βρει κανείς τραπέζι στο μικρό και ανεπιτήδευτο μεζεδοπωλείο της οδού Κροκίου, στον πολυχώρο Τσαλαπάτα στα Παλιά Βόλου. Σε μια πόλη όπου η γαστρονομική σκηνή καθορίζεται από τα τσιπουράδικα, το Brighton μένει σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεων των Βολιωτών. Η δημιουργικότητα και το ταλέντο των ανθρώπων που μαγειρεύουν στην κουζίνα του είναι άλλωστε αδιαμφισβήτητη. Εδώ, τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα «πειράζονται» και απογειώνονται γευστικά και οι χορτοφαγικές επιλογές κερδίζουν το ενδιαφέρον ακόμη και εκείνων που αγαπούν το κρέας.

  • Λέπι Τσίπουρο & Μεζές 

Αν και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της παραλίας δίπλα σε άλλα τουριστικά τσιπουράδικα, το Λέπι διαφέρει από τους ανταγωνιστές του. Ποιοτικοί μεζέδες, γρήγορο και φιλικό σέρβις. Τα τραγανά φιλετάκια γαύρου, το καπνιστό σκουμπρί, και η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κόκκινο πιπέρι σερβίρονται στα πρώτα τσίπουρα και θα σας ανοίξουν την όρεξη για έναν ακόμη «γύρο». Οι κολιτσιάνοι, ή αλλιώς η ανεμώνη της θάλασσας, τηγανισμένη στο κουρκούτι της σερβίρεται!

Έχεις πάει Α Β; Είναι η πιο παραδοσιακή ταβέρνα, δίπλα στο Βόλο! - volonakinews.gr | volonakinews.gr

Πέραν αυτών, τι να πει κανείς για τα τσιπουράδικα; εκεί όπου η παλιά γενιά με την μαεστρία της μαγειρικής με ”άρωμα από την πόλη”, συναντάει και μυεί τους νέους. Εδικά στη Νέα Ιωνία, την προσφυγική περιοχή του Βόλου, θα βρείτε τα περισσότερα! Μία από τις συνοικίες που ακούγονται αρκετά στον Βόλο είναι τα Παλιά, στα οποία θα δείτε αρκετά μαγαζάκια που μπορεί να σας κινήσουν το ενδιαφέρον.

Ανάμεσα στα άλλα θα βρείτε και το Μπριζολάδικο, ένα κρεατοστέκι με μοντέρνα και ευχάριστη όψη, στο οποίο δυστυχώς δεν καταφέραμε να μιλήσουμε με κανέναν όταν μπήκαμε μέσα, καθώς γινόταν ο απόλυτος χαμός!

Επιπλέον, Βόλος και Κολωνάκι μάς κάνουν «Βολωνάκι ή και Βολκωνάκι». Ετσι ονομάζεται η πιάτσα των Κονταράτου και Κουμουνδούρου, κοντά στον Αγιο Νικόλαο, που είναι γεμάτη μαγαζιά. Σε όσους αρέσει το περπάτημα, αλλά και η ετερόκλητη αρχιτεκτονική μίας πόλης με πολλά πρόσωπα,  θα συναντήσει στο διάβα του πολλά και ενδιαφέροντα κτήρια.

Διασχίζοντας την πόλη του Βόλου

Αν διασχίσει κανείς τον Βόλο, ανάμεσα σε πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες που δεν έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, θα εντοπίσει και ορισμένα κτίρια ξεχωριστά, όμορφα ή εκκεντρικά, πάντως σίγουρα διαφορετικά από τον μέσο όρο.

Πρώτο και πιο χαρακτηριστικό είναι το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου, ένα απίστευτο -για τα δεδομένα ελληνικής επαρχιακής πόλης- κτίσμα με μουσταρδί πρόσοψη, τριγωνική σκεπή και λεπτομέρειες σαν πράσινη δαντέλα, που χτίστηκε το 1882 σε σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο (πατέρα του Τζόρτζιο).

Συνοδηγώντας – στη διαδρομή της πόλης – τη Μercedes Ε200 με τον Δρ. Ελ. Χατζησωτηρίου, μας ανέφερε τη σημασία των ιατρικών συνεδρίων, συζήτησε την πανδημία ως ηπατολόγος, και βέβαια και τη Mercedes που τη λάτρεψε οδηγώντας τη έναντι του Alfa Romeo που διατηρεί.

<<Θεωρούμε Αλφίστας αλλά ομολογώ πως μετανιώνω πιά για την επιλογή του αυτοκινήτου μου. Μέρα με νύχτα η Mercedes με την Alfa Romeo. H ιατρική είναι σα τα αυτοκίνητα, εξελίσσεται, ανέφερε ο Δρ. Χατζησωτηρίου και συμπληρώνει….  Για παράδειγμα, Aυτοκίνητα όπως η Ε-Class που οδήγησα μαζί σας, σου θυμίζουν πως όλα τα αυτοκίνητα δεν είναι ίδια και πόσο απολαυστική είναι η οδήγηση με ένα άνετο και ασφαλέστατο μεταφορικό μέσο. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ίδια και η ιατρική, αλλάζει με τα συνέδρια με την εξέλιξη της τεχνολογίας  και προσφέρει ασφαλέστερες διαγνώσεις και νέες θεραπείες!!!>>.

Έτσι, με την κουβέντατσι, λίγο πιο ανατολικά βρήκαμε ένα σκούρο λευκό (ή ανοιχτό γκρι) ψηλό κτίσμα, γραμμικό στο κάτω μέρος, καμπυλωτό και με διαφάνειες στο πάνω. Το διατηρητέο της Τράπεζας Αθηνών, το αναπαλαιωμένο κτίριο του 1925, σήμερα στεγάζει την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Μεταμορφώσεως 2). Ακριβώς δίπλα θα δείτε το Δημοτικό Ωδείο Βόλου, ένα νεοκλασικό του 19ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε για να φιλοξενήσει την Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας (και αργότερα την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος).

Μετά τους σεισμούς της δεκαετίας του ’50 (που αφαίρεσαν από τον Βόλο αμέτρητες αρχιτεκτονικές ομορφιές) κατεδαφίστηκε ο πρώτος όροφος, ενώ το κτίριο αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ’80. Το στραφταλιστό κτίριο δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο είναι το Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και το γλυκό κτίριο της Συναγωγής (Ξενοφώντος, Πλάτωνος, Μωυσέως).

Το κουρασμένο και όμως γοητευτικό κτίριο της κατάληψης Ματσάγγου (Π. Μελά και Ερμού), παλιότερα του καπνοβιομήχανου Ματσάγγου, δείχνει να κουβαλάει την αρχιτεκτονική χάρη άλλων εποχών όπως παρατηρεί ο Δρ. Χατζησωτηρίου  , ενώ προς παραλία μεριά βρίσκεται το κινηματοθέατρο Αχίλλειο (Κουμουνδούρου και Ιάσονος), έργο του Βολιώτη αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Αργύρη, που έχει περάσει στη σφαίρα του κλασικού, καθώς εγκαινιάστηκε πριν από ακριβώς 89 χρόνια (15 Νοεμβρίου 1925).

Περιήγηση στα χωριά του Πηλίου

Η περιήγηση στα γραφικά χωριά του Πηλίου αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που κάθε λάτρης των ταξιδιών αξίζει να ζήσει.

pilio1234

Το Πήλιο, το μυθικό βουνό των Κενταύρων, είναι συνδεδεμένο με πολλές μυθολογικές αφηγήσεις και προικισμένο με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές. Αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για όσους επιθυμούν να ζήσουν για λίγο κοντά στη φύση, να νιώσουν τους προαιώνιους θρύλους να αναβιώνουν και να εξερευνήσουν τον επίγειο παράδεισο που διάλεξαν οι Κένταυροι για να στεγάσουν τον μύθο τους…

Επόμενος σταθμός είναι η Μακρινίτσα. Το φημισμένο κεφαλοχώρι, το «Μπαλκόνι του Πηλίου» Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν την επισκέφθηκε, το 1934, την ονόμασε «μπαλκόνι του Πηλίου», και όχι άδικα αφού φημίζεται για την εξαιρετική θέα που προσφέρει προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο.

Η Μακρυνίτσα είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 300 μ. μέχρι 850 μ. Πλησιάζοντας από το Βόλο και 3 χλμ. πριν φτάσουμε, έχουμε μπροστά μας τη θέα ολόκληρου του χωριού. Χτίστηκε το 1204, όπως ενημερώνει μία πινακίδα λίγο πριν την κεντρική πλατεία. Το χωριό ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, τα καλοδιατηρημένα και αναστηλωμένα αρχοντικά του, τα γραφικά και αριστοτεχνικά καλντερίμια του και το καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια, τις καστανιές, τις καρυδιές και τις οξιές.

Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου. Για πολλούς θεωρείται και το πιο όμορφο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το όνομα Τσαγκαράδα στα σλαβικά σημαίνει «όμορφη θέα». Βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλευρές του βουνού και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μ. κι εδώ η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε το τραγούδι «Σου μιλώ και κοκκινίζεις» για το Μούρεσι, αυτό το γλεντζέδικο χωριό του Πηλίου, που αγάπησε και διέμενε για πολλά χρόνια, έως ότου μία φωτιά το 2009 το έκανε στάχτη, όχι όμως και τις αναμνήσεις του…

Εκεί περνούσε τον περισσότερο χρόνο του, ήταν ένας χώρος που είχε δημιουργήσει με μεράκι. Απολάμβανε τη φύση, εμπνεόταν από τα σημάδια της. Χώρος ξεκούρασης γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Το σπίτι του Νιόνιου ήταν μία διώροφη κατοικία που πολλοί θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν και γκαλερί από τους πίνακες που κοσμούσαν τους τοίχους.

Για τους λάτρεις της ηρεμίας. Το Νεοχώρι, είναι ένα καταπράσινο χωριό, άγνωστο στους πολλούς αλλά γνωστό στους εκλεκτικούς και λάτρες του. Το χωριό παρέμεινε αναλλοίωτο από παρεμβάσεις και ο τουρισμός σε αυτό τον τόπο είναι ήπιας μορφής. Το Νεοχώρι είναι τόπος ανοιχτός με πολύ Ήλιο και γρήγορες προσβάσεις στις παραλίες της περιοχής. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια του οι πέτρινες βρύσες, οι εκκλησιές και τα ξωκλήσια του η πανέμορφη πανοραμική πλατεία με τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα, ή τις πανέμορφες νύχτες φεγγαράδας, με παρέα και με υπέροχους μεζέδες, με τσίπουρο και κρασί, σε μοναδικές ώρες χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Πανέμορφα τα ταβερνάκια με εξαιρετική κουζίνα και λογικές τιμές. Μια από αυτές το «Κι όπου το πει», εκεί όπου ο Γιώργιος Μήλιας θα σας υποδεχθεί με τσίπουρα κάτω από τον καταπράσινο πλάτανο και σύντομα θα γίνεται όλοι μια παρέα, συντροφία με καλή μουσική και άφθονους μεζέδες!

Αν όλα τα παραπάνω δεν σας έπεισαν… τότε μια βόλτα με ένα ασφαλές αυτοκίνητο στο Βόλο και τα χωριά του θα σας αλλάξουν γνώμη.

Written by

Τα νέα της Υγείας