Connect with:
HomeΥΓΕΙΑFamily HealthΚατ’ οίκον νοσηλεία εντός Ιανουαρίου

Κατ’ οίκον νοσηλεία εντός Ιανουαρίου

Στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρηπρος άµεση υπογραφή βρίσκεται ήδη η υπουργική απόφαση µε την οποία θα εκκινήσει ένας από τους πιο σύγχρονους όσο και απαραίτητους για τα µοντέρνα συστήµατα Υγείας θεσµός, αυτός της κατ’ οίκον νοσηλείας (ΚΟΝ). H εφαρµογή του σχεδίου, το οποίο έχει καταρτίσει ο γενικός γραµµατέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, αναµένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου από το αντικαρκινικό-ογκολογικό νοσοκοµείο της Αθήνας «Άγιος Σάββας».

Σύµφωνα µε την εν λόγω υπουργική απόφαση, ως κατ’ οίκον νοσηλεία «ορίζεται η παροχή υπηρεσιών νοσοκοµειακής περίθαλψης και οι ενδεδειγµένες για τους σκοπούς της Κατ’ οίκον Νοσηλείας ιατρικές πράξεις που εκτελούνται στην οικία του ασθενούς, αφορά δε ενήλικες, εφήβους και παιδιά µε σοβαρά σύνθετα προβλήµατα υγείας ή/ και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν µακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκοµείο και δύνανται υπό συγκεκριµένες προϋποθέσεις και κριτήρια να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους στο σπίτι».

5

Οι δικαιούχοι

α) Ασθενείς, παιδιά και ενήλικες µε διαφορετική υποκείµενη κύρια νόσο (χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήµατα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόµενες, όπως νόσος κινητικού νευρώνα, µυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ογκολογικοί ασθενείς µε επιπλοκές από άλλα οργανικά συστήµατα, χρόνια νοσήµατα άλλων συστηµάτων) που χρειάζονται εξειδικευµένη µακροχρόνια φροντίδα σε νοσοκοµειακό περιβάλλον.

β) Ογκολογικοί ασθενείς για την υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον.

Επιλογή

Προκειµένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η εφαρµογή του έργου στους ενηλίκους θα πρέπει να ισχύουν όλες οι προϋποθέσεις που αναλύονται στη συνέχεια:

Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ

Εξασφαλίζει τη συνεχή ιατρονοσηλευτική υποστήριξη, τη συνεχή παρακολούθηση και τη δυνατότητα άµεσης πρόσβασης και εισαγωγής όλο το 24ωρο και όλο τον χρόνο στο Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ. Ειδικότερα για τη χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον, αυτή θα αφορά ασθενείς που παρακολουθούνται από οργανωµένες ογκολογικές κλινικές νοσοκοµείων, που µπορούν να υποστηρίξουν την 24ωρη παρακολούθησή τους.

∆ιεπιστηµονική οµάδα ΚΟΝ

Αποτελείται από τον θεράποντα ιατρό, έναν ιατρό ΚΟΝ και µία νοσηλεύτρια ΚΟΝ. ∆ύναται να συνεπικουρείται από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, έναν/µία κοινωνικό/ή λειτουργό, έναν/µία φυσιοθεραπευτή/τρια και έναν/µία ψυχολόγο. Η οµάδα εξασφαλίζει την απόλυτη συνεργασία και την καλή σχέση των φροντιστών/ γονέων και ασθενών µε τους ιατρούς και το προσωπικό ΚΟΝ.

Εκπαίδευση φροντιστή

O φροντιστής εκπαιδεύεται από τους θεράποντες ιατρούς, τη νοσηλεύτρια και τη φυσικοθεραπεύτρια ΚΟΝ κατά την παραµονή του ασθενούς στο Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ. Κατά την έξοδο του ασθενούς από το Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ υπογράφεται πιστοποιητικό επάρκειας του φροντιστή, µε ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Η επάρκεια αυτή συνεχίζεται να ελέγχεται και µετά τη µεταφορά του ασθενούς στο σπίτι και σε όλη τη διάρκεια της κατ’οίκον νοσηλείας.

Κατάλληλο περιβάλλον στο σπίτι

Η καταλληλότητα ελέγχεται και πιστοποιείται από τη διεπιστηµονική οµάδα κατ’ οίκον νοσηλείας πριν από την τελική επιλογή του ασθενούς.

Επιλογή ασθενούς – κριτήρια ένταξης

Η επιλογή γίνεται από τη διεπιστηµονική οµάδα ΚON. Ο θεράπων ιατρός προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα συνέχισης της νοσηλείας του ασθενούς στο σπίτι, ο/η νοσηλευτής/τρια ΚΟΝ µε (ή/ και) τον/την ψυχολόγο επιβεβαιώνουν την καλή συνεργασία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια του φροντιστή στη διαχείριση του ασθενούς και ο/η κοινωνικός/ή λειτουργός επιβεβαιώνει την καταλληλότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος (συνθήκες και υποδοµές σπιτιού).

Written by

Τα νέα της Υγείας