Connect with:
HomeΕιδήσειςΠροσωπικός ιατρός και αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Προσωπικός ιατρός και αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μηνιαίες απολαβές, οι οποίες μπορεί να φτάνουν τις 4.000 ευρώ, θα λαμβάνουν οι “προσωπικοί γιατροί”, οι οποίοι θα έχουν παρακολουθούν περισσότερους από 2.000 ασθενείς.

Σχετική παρέμβαση εξετάζει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο.

Eξετάζεται διαφοροποίηση στις ιατρικές αμοιβές, στις περιπτώσεις που ο πληθυσμός αναφοράς κάθε γιατρού ξεπερνά το όριο των 2.000 ασθενών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος στη συγκεκριμένη παρέμβαση. Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι οικογενειακοί γιατροί αμείβονται με 2.000 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό των ασθενών που καλύπτουν.

Οι “προσωπικοί γιατροί”, ωστόσο, θα κληθούν να στηρίξουν το εγχείρημα του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας για κάθε ασθενή, στον οποίο θα αποτυπώνονται όλες οι μελλοντικές αλλαγές.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με τον γιατρό τους μέσω ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Ο “προσωπικός γιατρός” θα παραπέμπει σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Υγείας (νοσοκομεία).

Θα καθοδηγεί τον πολίτη και θα λειτουργεί ως “πύλη εισόδου” (gate keeper) για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και υπηρεσίες Yγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Written by

Τα νέα της Υγείας