Connect with:
HomeΕιδήσειςΗ Α’ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, συμμετέχει σε διεθνή έρευνα

Η Α’ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, συμμετέχει σε διεθνή έρευνα

Η Α’ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, συμμετέχει στην έρευνα του  Ιδρύματος Michael J. Fox “Expansion of the Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI), Landmark Study toward Better Treatments and Prevention ofDisease (PPMI2)”.

Η PPMI2 αποτελεί επέκταση της μελέτης PPMI, που διεξάγεται εδώ και πάνω από 10 έτη, και μπαίνει τώρα σε μια καινούργια, ακόμη πιο φιλόδοξη φάση

  • Η έρευνα στοχεύει να συμπεριλάβει άτομα που διαγνώστηκαν πρόσφατα με νόσο Πάρκινσον, και δεν λαμβάνουν ακόμη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με ισχυρούς προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη νόσου Πάρκινσον, που τους κατατάσσουν σε πιθανή πρόδρομη μορφή της νόσου.  Στρατολογούνται επίσης άτομα, είτε συμπτωματικά είτε ασυμπτωματικά, που ανήκουν σε οικογένειες με κληρονομικό ιστορικό νόσου Πάρκινσον
  • Η μελέτη παρατήρησης PPMI, που ξεκίνησε το 2010, έχει εγγράψει και παρακολουθήσει περισσότερους από 1.400 συμμετέχοντες μέχρι σήμερα, δημιουργώντας την πιο εκτενή και λεπτομερή βάση δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης για τη νόσο Πάρκινσον παγκοσμίως.
  • Η μελέτη αναμένεται να συμπεριλάβει 4.000 συμμετέχοντες σε σχεδόν 50 κέντρα σε 12 χώρες μέχρι το τέλος του 2023

Κέντρο PPMI του ΕΚΠΑ

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι κέντρο της PPMI από το 2013. Οι συμμετέχοντες συνεισφέρουν στην προσφορά βιολογικών δειγμάτων και υποβάλλονται σε αξιολογήσεις με στόχο να προσδιοριστούν τα βιολογικά, κλινικά και απεικονιστικά χαρακτηριστικά της νόσου του Πάρκινσον. Πολύ σημαντικός στόχος είναι η ανεύρεση βιοδεικτών που να μπορούν να προσδιορίσουν τον κίνδυνο νόσησης αλλά και την εξέλιξη της νόσου.

Με στόχο την καλύτερη κατανόηση της νόσου του Πάρκινσον, το PPMI2 θα μελετήσει αντιπροσωπευτικές ομάδες που θα καλύπτουν όλο το φάσμα εξέλιξης της νόσου: εκείνους που δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί, τους νεοδιαγνωσθέντες και εκείνους με ήδη εγκαταστημένη νόσο. Επίσης συνεχίζει να παρακολουθεί παλιότερους συμμετέχοντες — μερικοί από αυτούς έχουν διαγνωστεί  με νόσο Πάρκινσον εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Στη  φάση αυτή η PPMI2 στο Κέντρο του ΕΚΠΑ στρατολογεί νέους εθελοντές με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Άτομα που έχουν διαγνωστεί με νόσο Πάρκινσον τα τελευταία δύο χρόνια και δεν λαμβάνουν ακόμη φαρμακευτική αγωγή
  • Άτομα με νόσο Πάρκινσον ή χωρίς συμπτώματα της νόσου που ανήκουν σε οικογένειες με σπάνιες γενετικές κληρονομικές μορφές της νόσου, όπως αυτές που οφείλονται σε μεταλλάξεις στα γονίδια GBA, LRRK2, SNCA, PRKN, ή PINK1
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που δεν πάσχουν από νόσο Πάρκινσον, αλλά έχουν ορισμένους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως:την Εκδραμάτιση ονείρων κατά τον ύπνο (διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM)
  • Άτομα χωρίς γνωστή σχέση με τη νόσο του Πάρκινσον που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως εθελοντές ελέγχου

Στο κέντρο υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση σε γενετικές μορφές της νόσου, μερικές εκ των οποίων φαίνεται να συναντώνται σχεδόν αποκλειστικά στον Ελληνικό χώρο. Χώρο διεξαγωγής της μελέτης αποτελούν τα Ειδικά Ιατρεία Κινητικών Διαταραχών της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Written by

Τα νέα της Υγείας