Connect with:
HomeΕιδήσειςΑύξηση στα κρούσματα εποχικής γρίπης

Αύξηση στα κρούσματα εποχικής γρίπης

Αύξηση στις επισκέψεις στον γιατρό με γριπώδη συνδρομή και στη δραστηριότητα της γρίπης, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εποχική γρίπη, η οποία αφορά την εβδομάδα 7 έως 13 Μαρτίου.

Με βάση τα παραπάνω, σημειώνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση και τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης.

ΕΟΔΥ: Αύξηση στα κρούσματα εποχικής γρίπης - Ποια είναι τα συμπτώματα

Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, κατά τη δέκατη εβδομάδα του έτους (7 – 13 Μαρτίου), σημειώθηκε αξιόλογη αύξηση των επισκέψεων σε γιατρό, με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης (γριπώδης συνδρομή).

Σχεδόν το 3% των επισκέψεων σχετίζονται με συμπτώματα γρίπης, ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων μηνών και κατά 6 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2021.

Προειδοποιήσεις

Το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για επικείμενη έξαρση της γρίπης, η οποία είχε εξαφανιστεί την περίοδο 2020 – 2021, εξαιτίας των μέτρων κατά της CoViD (μάσκες, αποστάσεις, lockdown).

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Παστέρ είχαν επισημάνει πως υπάρχει ανοδική τάση στα δείγματα που αναλύουν. Η γρίπη – σημείωναν – οφείλεται μέχρι τώρα στον ιό Α (Η3N2), ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στα μέσα Ιανουαρίου, δεν έχει κορυφωθεί, αλλά αναμένεται σταδιακή αύξηση του ποσοστού θετικότητας τις επόμενες εβδομάδες.

Τονίζεται, ωστόσο, πως δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (με ή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ) ή θάνατος.

Όπως αναφέρουν, την τελευταία εβδομάδα στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 23 κλινικά δείγματα (9 από νοσοκομεία και 14 από τα δίκτυα παρατηρητών).

Από αυτά, τα 10 (43,5%) ήταν θετικά για τον ιό γρίπης τύπου Α και τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Τα 10 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Written by

Τα νέα της Υγείας