Connect with:
HomeΕιδήσειςΑιτίες και πιθανοί λόγοι σε λιποθυμικό επεισόδιο

Αιτίες και πιθανοί λόγοι σε λιποθυμικό επεισόδιο

1.Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί αν δεν πίνετε αρκετά ή αν χάνετε πολλά υγρά. Τότε η αρτηριακή σας πίεση πέφτει και το νευρικό σας σύστημα δεν μπορεί να την ελέγξει καλά, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε. Γι’ αυτό καλό είναι να πίνετε άφθονο νερό, ειδικά όταν κάνει ζέστη. Αν τα ούρα σας δεν είναι διαυγή, μπορεί να χρειάζεται να πείνετε λίγο περισσότερο νερό.

2.Αρρυθμία

Σημαίνει ότι η καρδιά σας έχει ακανόνιστους παλμούς. Αυτό μερικές φορές επιβραδύνει τη ροή και την ποσότητα του αίματος που φτάνει στον εγκέφαλό σας, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε. Μπορεί να είναι το πρώτο ή το μόνο εμφανές σύμπτωμα του προβλήματος. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε αρρυθμία, διότι μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού καρδιακού προβλήματος που χρήζει θεραπείας.

3.Κυανωτική κατακράτηση της αναπνοής

Συμβαίνει κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών. Κλαίνε αρκετά δυνατά ώστε να κόψουν το οξυγόνο και να προκαλέσουν μια αυτόματη αντίδραση που τα κάνει να λιποθυμούν. Μπορεί να μελανιάσουν, να λιποθυμήσουν για περίπου ένα λεπτό και να φαίνονται ζαλισμένα μετά. Δεν το κάνουν επίτηδες. Είναι ένα αντανακλαστικό που δεν μπορούν να ελέγξουν. Αν και είναι τρομακτικό να το βλέπεις στην αρχή, δεν είναι κάτι ανησυχητικό και μπορεί να συμβεί ακόμη και επανειλημμένα.

4.Αναπνοή και κράτημα

Αυτό συμβαίνει επίσης κυρίως σε μικρά παιδιά. Ένας ξαφνικός τρόμος ή πόνος κάνει την καρδιά να σταματήσει για μερικά δευτερόλεπτα. Χωρίς ήχο, ένα παιδί μπορεί να ανοίξει το στόμα του πριν γίνει πολύ χλωμό και λιποθυμήσει για περίπου ένα λεπτό. Η παλίνδρομη κατακράτηση της αναπνοής συμβαίνει μερικές φορές αφού το παιδί σας τραυματιστεί. Δεν είναι ο ίδιος ο τραυματισμός που προκαλεί αυτή την αυτόματη αντίδραση, αλλά το σοκ του. Θα πρέπει να υποχωρήσει μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

5.Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Ο ιατρικός όρος είναι υπογλυκαιμία. Μπορεί να σας κάνει να ζαλίζεστε, να τρέμετε, να κουράζεστε, να έχετε σύγχυση και να θολώνει η όρασή σας. Συνήθως μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα αν πάρετε μερικά γραμμάρια υδατανθράκων από χυμό ή καραμέλα. Διαφορετικά, μπορεί να λιποθυμήσετε. Αν συμβεί αυτό, χρειάζεστε φάρμακο που ονομάζεται γλυκαγόνη για να βοηθήσετε το σώμα σας να απελευθερώσει περισσότερο σάκχαρο.

6.Διαβήτης

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα από τον διαβήτη μπορεί να βλάψει τα νεύρα στο σώμα σας που βοηθούν να διατηρείται σταθερή η αρτηριακή σας πίεση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση που σας προκαλεί λιποθυμία.

7.Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αντικαταθλιπτικά, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας όταν στέκεστε όρθιοι. Αυτό μπορεί να ρίξει την αρτηριακή σας πίεση και να σας κάνει να λιποθυμήσετε. Η ινσουλίνη που χρησιμοποιείται για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα όταν έχετε διαβήτη μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία που επίσης οδηγεί σε λιποθυμία. Στους ηλικιωμένους, διάφορα φάρμακα συνδυάζονται μερικές φορές με την ασθένεια και την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε – όπως το να στέκεστε σε ένα ζεστό δωμάτιο – και να λιποθυμήσετε.

8.Επιληπτικές κρίσεις

Πρόκειται για μια ξαφνική αλλαγή στα φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου. Ορισμένα συμπτώματα, όπως τα μάτια που γυρίζουν προς τα πίσω και οι σπασμωδικές κινήσεις, μπορεί να μοιάζουν με την ανακοπή της αναπνοής. Η διαφορά είναι ότι οι επιληπτικές κρίσεις σας κάνουν να χάνετε τις αισθήσεις σας για λεπτά, όχι για δευτερόλεπτα, και μπορεί να σας κάνουν να χάσετε τον έλεγχο της κύστης σας. Και μπορεί να δείτε λάμψεις φωτός ή να έχετε ασυνήθιστες μυρωδιές ή γεύσεις χωρίς προφανή πηγή. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε επιληπτική κρίση.

9.Ορθοστασία

Εάν λιποθυμάτε όταν σηκώνεστε, μπορεί να έχετε μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας. Αυξάνει υπερβολικά τους σφυγμούς σας όταν σηκώνεστε ή κάθεστε όρθιοι. Μπορεί να αισθάνεστε αδιαθεσία, ζάλη, τρέμουλο ή ιδρώτα και η καρδιά σας μπορεί να παραλείψει έναν χτύπο. Και μπορεί να λιποθυμήσετε. Μπορεί να σας βοηθήσει να πίνετε πολλά υγρά, να περιορίσετε την καφεΐνη και το αλκοόλ και να προσπαθήσετε να σηκώνεστε πιο αργά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει φάρμακα για την αντιμετώπισή της.

10.Καρδιακά προβλήματα

Ο κατεστραμμένος καρδιακός μυς, τα μπλοκαρισμένα ή στενωμένα αιμοφόρα αγγεία (στεφανιαία νόσος) και άλλα είδη καρδιακών προβλημάτων μπορούν να εμποδίσουν την επαρκή μεταφορά αίματος «φορτωμένου» με οξυγόνο στον εγκέφαλό σας. Όταν αυτό σας κάνει να λιποθυμήσετε, ονομάζεται καρδιακή συγκοπή. Μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση, μερικές φορές επανειλημμένα για μια περίοδο εβδομάδων. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο ή έχετε επίσης πόνο στο στήθος, αρρυθμία, κόπωση ή άλλα συμπτώματα.

11.Σοκ

Ο τεχνικός όρος γι’ αυτό είναι η αγγειοβελτιωτική συγκοπή. Το σώμα σας αντιδρά υπερβολικά στη θέα του αίματος, σε ξαφνικό έντονο συναίσθημα, σε φόβο τραυματισμού ή σε κάτι άλλο που σας συγκλονίζει. Ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται και το αίμα συγκεντρώνεται στα πόδια σας, μακριά από τον εγκέφαλό σας. Μπορεί να κρυώνετε, να έχετε εφίδρωση, να είστε χλωμοί και να έχετε ναυτία ακριβώς πριν συμβεί. Αν αισθάνεστε ότι μπορεί να λιποθυμήσετε, ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια σας.

12.Υπεραερισμός

Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό αέρα, οπότε αρχίζετε να αναπνέετε πιο γρήγορα. Αν και δεν είναι σαφές το γιατί, αυτό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον εγκέφαλό σας να συρρικνώνονται, γεγονός που περιορίζει το οξυγόνο και σας κάνει να ζαλίζεστε και ενδεχομένως να λιποθυμάτε. Συνήθως το προκαλεί ο φόβος και όχι κάποιο σωματικό πρόβλημα, αν και μπορείτε να το προκαλέσετε αν κρατήσετε την αναπνοή σας. Τα χέρια, τα πόδια και το στόμα σας μπορεί επίσης να τσούζουν.

13.Βήχας

Ειδικά αν είναι βαθύς και δεν μπορείτε να σταματήσετε, μπορεί να εμποδίσει το αίμα σας να πάρει αρκετό οξυγόνο, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε. Είναι πιο συχνός στα μωρά με κοκκύτη, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Το άσθμα, το οποίο δυσκολεύει την αναπνοή, μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Πηγαίνετε αμέσως σε νοσοκομείο αν πάθετε σοβαρή κρίση άσθματος ή αν λιποθυμήσετε από το βήχα.

14.Πίνοντας αλκοόλ

Προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής σας πίεσης. Μπορείτε να λιποθυμήσετε όταν πίνετε τόσο πολύ ώστε να φτάσετε σε επικίνδυνα υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας.

15.Ζιβάγκο/γραβάτα πολύ σφιχτά

Η συγκοπή της καρωτίδας, ή το «σύνδρομο του σφιχτού κολάρου», συμβαίνει όταν κάτι πιέζει τα νεύρα σε ένα ευρύ τμήμα της καρωτίδας στον λαιμό σας. Αυτό παρεμποδίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και σας κάνει να λιποθυμάτε. Συμβαίνει γρήγορα και χωρίς άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, ωχρότητα και εφίδρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, μπορεί να είναι σημάδι στένωσης των αρτηριών που χρειάζονται θεραπεία.

Written by

Τα νέα της Υγείας