Connect with:
HomeΕιδήσειςΔρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, Πρόεδρος της Regeneron Pharmaceuticals

Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, Πρόεδρος της Regeneron Pharmaceuticals

Ο Γιώργος Γιανκόπουλος είναι ο ιδρυτής επιστήμονας και Επικεφαλής Επιστημονικός Διευθυντής της Regeneron Pharmaceuticals, συνεργαζόμενος με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Leonard Schleifer, MD.  Το 2016, ο Γιανκόπουλος ορίστηκε επίσης Πρόεδρος της Regeneron.

Γεννημένος το 1959 από Έλληνες μετανάστες, μεγάλωσε στο Woodside της Νέας Υόρκης.

Μετά την αποφοίτησή του ως επικυριάρχης τόσο στο Γυμνάσιο Επιστημών του Μπρονξ όσο και στο Κολέγιο Κολούμπια, ο Γιανκόπουλος έλαβε το MD και το διδακτορικό του το 1987 από το Κολλέγιο Ιατρών & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Στη συνέχεια εργάστηκε στον τομέα της μοριακής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια με τον Δρ Fred Alt, για τον οποίο έλαβε το βραβείο Lucille P. Markey Scholar Award.

Ο Γιανκόπουλος εξελέγη τόσο στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών όσο και στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών το 2004.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Επιστημονικών Πληροφοριών, ήταν ο ενδέκατος επιστήμονας με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και ο μόνος επιστήμονας από τη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας στη λίστα.

Ο Γιανκόπουλος έχει κλωνοποιήσει νέες οικογένειες αυξητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εφρινών/Ephs και των αγγειοποιητινών, και διευκρίνισε τη βάση του πόσοι υποδοχείς λειτουργούν. Η δουλειά του περιελάμβανε μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα νεύρα αναγεννώνται και πώς συνδέονται οι μύες με τα νεύρα.

Το 1985, μαζί με τον μέντορά του Δρ. Fred Alt, ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη δημιουργία μοντέλων ποντικιών με γενετικά ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα (“Human Mice”).

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα οδήγησε στον Γιανκόπουλο να αναπτύξει «το πιο πολύτιμο ποντίκι που κατασκευάστηκε ποτέ», που εκτράφηκε για να έχει ανοσοποιητικά συστήματα που ανταποκρίνονται ακριβώς όπως θα ανταποκρινόταν ο άνθρωπος, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή του πώς μπορεί να αντιδράσει το ανθρώπινο σώμα σε διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες ουσίες.

Το 1989 ο Γιανκόπουλος έγινε ο ιδρυτής επιστήμονας και επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Regeneron Pharmaceuticals με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Leonard Schleifer, MD.

Γεώργιος Γιανκόπουλος αναγεννητής

Ο Ελληνοαμερικανός ερευνητής διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις δεσμεύσεις STEM (Science, Technology, Engineering and Math) της Regeneron για την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου του Regeneron Science Talent Search, του παλαιότερου φυσικού και μαθηματικού διαγωνισμού γυμνασίου της χώρας.

Το 2014, ηγήθηκε της έναρξης του Κέντρου Γενετικής Regeneron, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας στην ανθρώπινη γενετική έρευνα που έχει αλληλουχήσει εξώματα από περισσότερα από 1.000.000 άτομα από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Γιανκόπουλος έχει βραβευθεί με το Βραβείο Έρευνας του Τριενάσιου Στίβενς του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το Πανεπιστημιακό Μετάλλιο Αριστείας για Διακεκριμένα Επιτεύγματά του.

Το 2016, ο Leonard Schleifer και ο George Yancopoulos ανακηρύχθηκαν οι νικητές της Ernst & Young Entrepreneurs of the Year 2016 National Award Winners in Life Sciences.

Το “George D. Yancopoulos Young Scientist Award” απονέμεται στο Westchester Science & Engineering Fair.

Ο Γιανκόπουλος είναι κάτοχος περισσότερων από εκατό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και είναι ο κύριος εφευρέτης και κατασκευαστής των έξι εγκεκριμένων φαρμάκων της Regeneron από την FDA.

Το περιοδικό Forbes αναφέρει ότι η οικονομική συμμετοχή του Γιανκόπουλου στη Regeneron τον έκανε δισεκατομμυριούχο.

Written by

Τα νέα της Υγείας