Connect with:
HomeDoctorSpotΕπιστημονικά άρθραΜέτρα για τη δυσκοιλιότητα που βοηθούν το πεπτικό σύστημα

Μέτρα για τη δυσκοιλιότητα που βοηθούν το πεπτικό σύστημα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί στον καθένα κάποια στιγμή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και χρόνιο πρόβλημα. Και οι επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας μπορεί να είναι σοβαρές—ειδικά αν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε αν πάσχουμε από δυσκοιλιότητα, και πώς θα τα διορθώσουμε;

Δεν καταναλώνουμε αρκετές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών είναι ο καλύτερος συνεργάτης του πεπτικού μας συστήματος. Συνεπώς, είναι αναγκαίο η διατροφή μας να περιέχει σημαντικές ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών, σε κάθε γεύμα.

Δεν τηρούμε το μέτρο

Ακόμα και τα καλύτερα, πιο υγιεινά πράγματα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Και κάπως έτσι, η παραπάνω συμβουλή για τις φυτικές ίνες μπορεί να καταλήξει καταστροφική. Αν η διατροφή μας ήταν φτωχή σε φυτικές ίνες, και ξαφνικά προσθέσουμε τεράστιες δόσεις στα καθημερινά μας πιάτα, το αποτέλεσμα θα είναι να πρηστούμε. Ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε νέα διατροφικά δεδομένα.

Τρώμε επεξεργασμένα τρόφιμα

Αλλαντικά, γλυκά, κάθε είδους επεξεργασμένη τροφή περιέχει τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, όπως και κορεσμένων ή τρανς λιπαρών. Όλες αυτές οι ουσίες καταστρέφουν την υγεία μας, και προκαλούν δυσκοιλιότητα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής μας (αν όχι κάθε τι που τρώμε) προέρχεται από φυσικές πηγές.

Δεν έχουμε πρόγραμμα

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος είναι ήδη δυσκοίλιος, μα ο οργανισμός μας έχει ένα πολύ έξυπνο… ρολόι μέσα του, το οποίο χρειάζεται ρουτίνα. Όσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, το ίδιο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε και στην τουαλέτα τακτικά, ειδικά το πρωί. Ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάμε μπορεί να βοηθήσει.

Δεν γυμναζόμαστε

Άλλο ένα κομμάτι της καθημερινής μας ζωής που μπορεί να επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την φυσική μας δραστηριότητα. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη γυμναστικής προκαλούν δυσκοιλιότητα. Αντιθέτως, η άσκηση μας βοηθάει να πηγαίνουμε τακτικά στην τουαλέτα. Μία ακόμα καλή ιδέα είναι η yoga, η οποία έχει συγκεκριμένες στάσεις που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Η διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι ένας από τους πιο βασικούς λόγους που κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα στην τουαλέτα. Εκτός από την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης, τι άλλο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα;

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυροειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό, άρα όταν δεν λειτουργεί σωστά, αρχίζετε να περνάτε περισσότερη ώρα στην τουαλέτα. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις και αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, ο γιατρός σας, θα σας βρει την κατάλληλη λύση.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, εκτός από την γενικότερη επιρροή που έχει στον οργανισμό, οδηγεί σε διαφορετικό τρόπο ζωής. Άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν συχνά διαφορετικό τρόπο ζωής. Δεν έχουν όρεξη και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον καναπέ, ενώ παράλληλα η διατροφή τους δεν είναι και η καλύτερη. Όλα αυτά μαζί, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα.

Φάρμακα

Υπάρχει περίπτωση, κάποια φάρμακα να εμποδίζουν τον μεταβολισμό και να προκαλούν δυσκοιλιότητα. Ψηλά σε αυτήν την λίστα βρίσκονται αναλγητικά και οπιούχα φάρμακα. Εξετάστε τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάποιο φάρμακο που λαμβάνετε συχνά.

Συμπληρώματα

Συμπληρώματα που περιέχουν ασβέστιο και σίδηρο, είναι γνωστό ότι προκαλούν δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αν σας έχουν συνιστήσει να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου, μην προσπαθήσετε να μειώσετε την δόση. Αντ’ αυτού βάλτε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι αυτή η στιγμή στη ζωή της γυναίκας, που οι ορμόνες βαράνε κόκκινο και είναι σε έξαλλη κατάσταση. Αυτή η εναλλαγή, προκαλεί δυσκοιλιότητα.

Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα. Αν αυτό σας θυμίζει κάτι και παρατηρείτε κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και δυσκοιλιότητας, ελαττώστε τη σοκολάτα από τη διατροφή σας.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Μία χρόνια κατάσταση όπως το ΣΕΕ, μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το 20 τις εκατό των ενηλίκων, σύμφωνα με έρευνες. Οι ασθενείς που πάσχουν από ΣΕΕ, μπορεί να βιώσουν σπασμούς του εντέρου, οι οποίοι μπορεί να ευθύνονται για την καθυστέρηση της κίνηση μέσω του πεπτικού σωλήνα, προκαλώντας δυσκοιλιότητα.

Written by

Τα νέα της Υγείας