Υπάρχει ένας εκπληκτικός μηχανισμός αλληλοπροστασίας και φροντίδας μητέρας-εμβρύου: ανταλλάσσουν κύτταρα και μάλιστα τα κύτταρα του ενός παραμένουν στο σώμα του άλλου για πολλά χρόνια μετά τον τοκετό.
Για 9 μήνες, τα κύτταρα του εμβρύου «μεταναστεύουν» μέσω του αίματος της μητέρα και φθάνουν στα όργανά της. Αυτά τα κύτταρα παραμένουν στο σώμα της μητέρας, αφήνοντας ένα μόνιμο «αποτύπωμα» στους ιστούς, τα οστά, τον εγκέφαλο και το δέρμα της. Συχνά παραμένουν εκεί για δεκαετίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι κύτταρα του εμβρύου παραμένουν στον εγκέφαλο της μητέρας 18 χρόνια μετά τη γέννα.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εμβρυομητρικός μικροχιμαιρισμός και πήρε το όνομά του από τη Χίμαιρα, το πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας, που αποτελείτο από μέλη διαφορετικών ζώων. «Γενετική Χίμαιρα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε άτομο που φέρει το DNA δύο ή περισσότερων ατόμων.
Ακόμα κι αν μια εγκυμοσύνη δεν ολοκληρωθεί ή ακόμα κι αν η γυναίκα κάνει άμβλωση, αυτά τα κύτταρα εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο αίμα της.
Άκρως εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει πως αν υποστεί ζημιά η καρδιά της μητέρας, τα εμβρυϊκά κύτταρα σπεύδουν σε εκείνο το σημείο της καρδιάς και μετατρέπονται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων, τα οποία έχουν την ικανότητα να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Αυτός εκτιμάται ότι είναι και ο λόγος που ορισμένες ασθένειες «εξαφανίζονται» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Είναι εκπληκτικό, αν το σκεφτείτε, ότι όπως ο οργανισμός της μητέρας θα προστατεύσει με κάθε κόστος το μωράκι, με το ίδιο «σθένος» προστατεύει και το μωρό τη μητέρα του.
*Iakovos Soussis MD. MSc. FRCOG,Consultant Obstetrician-Gynaecologist, Fertility and IVF Specialist at IASO Maternity Hospital, Founder IVF&Genetics