Connect with:
HomeΕιδήσειςΣεξ στις διακοπές: Τι δεν πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε ασφαλείς – 5 βασικές συμβουλές

Σεξ στις διακοπές: Τι δεν πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε ασφαλείς – 5 βασικές συμβουλές

Το καλοκαίρι είναι μια τέλεια ευκαιρία για νέες γνωριμίες. Τι γίνεται όμως με το σεξ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Οι απρόσεχτες σεξουαλικές επαφές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως η μετάδοση λοιμώξεων και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Εδώ θα διαβάσετε τις πιο βασικές συμβουλές που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά που ανεβαίνει η ερωτική σας διάθεση, για να μην το μετανιώσεις αργότερα!

1. ΟΧΙ στο σεξ χωρίς προφυλακτικό

Έρευνες στη χώρα μας έχουν δείξει ότι από τους σεξουαλικά ενεργούς Έλληνες, τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα ενηλίκους και ένας στους δύο εφήβους απολαμβάνουν το σεξ χωρίς προφυλακτικό. Ωστόσο, αυτό τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μερικά από τα οποία είναι αρκετά συχνά. Διεθνείς στατιστικές αποκαλύπτουν ότι τουλάχιστον το 75% των ανδρών και γυναικών μολύνεται κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν κονδυλώματα και άλλα καρκίνο. Επιπρόσθετα, ένα στα τέσσερα άτομα έχει μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, ενώ πολλά είναι και τα κρούσματα λοιμώξεων από χλαμύδια, τριχομονάδες, γονόκοκκο, καθώς και τα περιστατικά σύφιλης, ηπατίτιδας και HIV/ AIDS λοίμωξης. Το προφυλακτικό είναι, επιπλέον, και ένας αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης.

2. ΟΧΙ στην απρόσεκτη επιλογή συντρόφου

Η υπεύθυνη επιλογή συντρόφου διατηρεί τη σημασία της ακόμα και εάν γίνεται χρήση προφυλακτικού. Το προφυλακτικό δεν παρέχει 100% αποτελεσματικότητα από τη μετάδοση όλων των λοιμώξεων, συνεπώς η χρήση του δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για επαφές με πολλαπλούς συντρόφους, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να έχουν σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και να πάσχουν ή να είναι φορείς σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

3. ΟΧΙ προφυλακτικά στο αυτοκίνητο

Είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη ζέστη και μπορεί να υποστούν φθορά που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους. Επομένως, ένα ξεχασμένο προφυλακτικό στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

4. ΟΧΙ σεξ σε υπαίθριους χώρους χωρίς έλεγχο

Αναζητήστε εμφανείς ενδείξεις ζωυφίων (π.χ. φωλιές) και δηλητηριώδη φυτά όπως οι τσουκνίδες και αποφύγετε το σεξ σε εμφανή περάσματα ζώων ή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, αν θέλετε να αποφύγετε ένα δερματικό εξάνθημα στο γυμνό δέρμα σας ή, χειρότερα ακόμα, ένα τσίμπημα εντόμου.

5. ΟΧΙ σεξ στο νερό

Μπορεί να αναπαριστάται στις κινηματογραφικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές ως ιδιαίτερα αισθησιακό, αλλά για πολλούς λόγους δεν είναι καλή ιδέα. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, επειδή το νερό ξεπλένει τα φυσικά λιπαντικά του δέρματος (το σμήγμα), επιτρέποντας περισσότερη τριβή, η οποία πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο μικρορρήξης της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή μικρών εκδορών. Από τις εκδορές αυτές μπορεί στη συνέχεια να εισέλθουν εύκολα στον οργανισμό βακτήρια και ιοί. Επιπλέον, η σωστή τοποθέτηση του προφυλακτικού είναι δύσκολη μέσα στο νερό, αλλά και τα προφυλακτικά αλλοιώνονται από την επαφή τους με το νερό και δεν διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους.

Written by

Τα νέα της Υγείας