Connect with:
HomeΥΓΕΙΑHealth StoriesΤατιάνα Μπλάτνικ για το κίνημα για την ψυχική υγεία

Τατιάνα Μπλάτνικ για το κίνημα για την ψυχική υγεία

Γεννημένη στις 27 Αυγούστου 1980 στο Καράκας της Βενεζουέλας, από πολύ μικρή ηλικία η Τατιάνα είχε μία αίσθηση προσφοράς προς τον κόσμο γύρω της. Η προσωπική απώλεια του πατέρα της, όταν ήταν 7 χρονών, χωρίς να μάθει τα αίτια του θανάτου του, παρά μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία, ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της Breathe Hellas, στοχεύοντας να σπάσει τη σιωπή των ανθρώπων γύρω από τα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Ιδρύτρια της Breathe Hellas, στρατηγική σύμβουλος, συγγραφέας και φιλάνθρωπος, Διεθνής Πρέσβειρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας -ενός παγκόσμιου κινήματος της Ελληνικής Διασποράς με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, η Τατιάνα Μπλάτνικ δε σταματά να αγωνίζεται για το παιδικό της όνειρο.

Πρόσφατα, συνεργάστηκε με τη Lemon Tree Trust υποστηρίζοντας νεόφυτες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα σε προσφυγικές κοινότητες στο Βόρειο Ιράκ, την Ελλάδα και την Ιορδανία.

Είναι συγγραφέας του «A Taste of Greece» ενός επιχειρηματικού συγγράμματος για την υποστήριξη και την προώθηση της Ελλάδας και της Ελληνικής κουζίνας. Από τον Ιούνιο του 2023 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ergo Capital, ενός επιχειρηματικού οργανισμού, που επενδύει στην τεχνολογία και στα καταναλωτικά αγαθά.

Η ανάσα είναι θεμελιώδης στις ζωές μας, αλλά κατά κάποιο τρόπο καταφέρνουμε να το κάνουμε λάθος. Όταν ξεκινάμε να σκεφτόμαστε σχετικά με την αναπνοή μας, μπορεί να μα φέρει χαλάρωση, να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή μας. Μπορούμε να εξασκηθούμε να αναπνέουμε διαφορετικά, αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι δύσκολο ακόμα και για εμένα, και του αντιστεκόμαστε.

Οπότε, μιλάμε για τη βασική σωματική λειτουργία, που παραμελούμε και την αγνοούμε, ειδικά όταν νιώθουμε άγχος και κατάθλιψη.

Δεν υπάρχει κανένα ταμπού γύρω από την αναπνοή, άρα γιατί δεν μαθαίνουμε όλοι να αναπνέουμε; Η ψυχική υγεία είναι ένα ταμπού, γιατί έχει συνδεθεί με την ψυχική ασθένεια ως αντίθετο της ψυχικής ευεξίας και δεν είναι ιδωμένη ως κάτι που μπορούμε να διατηρήσουμε, όπως κάνουμε με τη φυσική μας υγεία.

Το ταμπού προέρχεται από την ντροπή να δείχνουμε αδύναμοι, αλλά όπως προαναφέραμε ένας στους τρεις ενήλικες θα βιώσει ένα θέμα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πρέπει να εκπαιδευτούμε να σκεφτόμαστε την ψυχική μας υγεία ως κάτι που αποτελεί μέρος μας, με τον ίδιον τρόπο όπως σκεφτόμαστε τη φυσική μας υγεία και να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία, όπως την αναπνοή μας που είναι δωρεά. Μπορούμε να αρχίσουμε να σπάμε τη σιωπή αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για αυτά τα εργαλεία που βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν την ψυχική υγεία με πιο ολιστικό τρόπο.

Written by

Τα νέα της Υγείας