Σε εφαρμογή αναμένεται να μπουν σταδιακά τα Απογευματινά Χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία αν και τα αγκάθια είναι πολλά.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο αναμένεται τα Απογευματινά Χειρουργεία να εφαρμοσθούν πιλοτικά σε 4-5 νοσηλευτικά Ιδρύματα, ώστε να διαπιστωθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν την πιλοτική εφαρμογή τους στο ΕΣΥ θα δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις αμοιβές και το σύστημα που θα ακολουθηθεί μέσα στα νοσοκομεία.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναμένεται εντός του Ιανουαρίου να εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για το πως ακριβώς θα αμείβονται από το σύστημα οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα χειρουργούν ιδιωτικά το απόγευμα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, πώς θα απασχολείται το υπόλοιπο προσωπικό καθώς και το ποσοστό που θα λαμβάνει το δημόσιο νοσοκομείο για τις υποδομές που θα διαθέτει.
Να σημειωθεί εδώ ότι τα ιδιωτικά χειρουργεία θα μπορούν να γίνονται μέσα στο ΕΣΥ από τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται ξεχωριστά από χρήματα που θα καταβάλουν οι ίδιες οι ασθενείς.
Να υπενθυμιστεί ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει το ιδιωτικό έργο και τα απογευματινά χειρουργεία με αμοιβές από τους ασθενείς, είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον περιβόητο νόμο Γκάγκα και είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
Τα αγκάθια είναι πολλά για να τεθούν σε εφαρμογή τα απογευματινά χειρουργεία. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να εκδώσει διευκρινιστική υπουργική απόφαση για το πως θα αμείβονται οι γιατροί αλλά και πως θα χειρουργούνται οι ασθενείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις απογευματινές ώρες.
Επίσης υπάρχουν τεχνικά ζητήματα. Για παράδειγμα αποτελεί ερώτημα που θα νοσηλεύονται οι χειρουργημένοι ασθενείς, με δεδομένο ότι στα μεγάλα νοσοκομεία υπάρχει πληρότητα 100% και μάλιστα τοποθετούνται και ράντζα, αλλά και ποιος θα ελέγχει τους γιατρούς εάν θα παραμελούν τα δωρεάν πρωινά χειρουργεία.
Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να λειτουργήσουν πιλοτικά σε 4-5 νοσοκομεία και για επεμβάσεις πιο απλές που δεν χρειάζονται μεγάλο χρόνο νοσηλείας.