Connect with:
HomeΕιδήσειςΣτα φαρμακεία δεν επιβάλλεται πλέον κλείσιμο καταστήματος, παρά μόνο οικονομικές κυρώσεις.

Στα φαρμακεία δεν επιβάλλεται πλέον κλείσιμο καταστήματος, παρά μόνο οικονομικές κυρώσεις.

Εξαιρούνται τα φαρμακεία από το μέτρο αναστολής λειτουργίας, λόγω φορολογικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος, η οποία παρατίθεται πιο κάτω και υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γεώργιο Πιτσιλή.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΦΣ, στα φαρμακεία δεν επιβάλλεται πλέον πρόσκαιρο κλείσιμο, αλλά μόνο οικονομικές κυρώσεις.

Την εξαίρεση των φαρμακείων είχε ζητήσει ο ΠΦΣ, με επιστολή που είχε στείλει στις 15 Μαρτίου στα αρμόδια υπουργεία. Στην επιστολή αναφερόταν πως, τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να επιβάλλεται πρόσκαιρο κλείσιμο σε φαρμακεία, έπειτα από φορολογικό έλεγχο για παραβάσεις, όπως ασυμφωνία του ποσού που αναγράφεται στην εκδοθείσα απόδειξη και του ποσού της εκτελεσμένης συνταγής ή ασυμφωνία των ποσών που εκδίδονται στις αποδείξεις με τον αριθμό των rapid tests που διενεργούνται.

Το προεδρείο του ΠΦΣ σημείωωε πως το μέτρο του πρόσκαιρου κλεισίματος έχει άμεσο αντίτυπο στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μικρός αριθμός φαρμακείων, με τους πολίτες να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης, προκύπτει σημαντικό πρόβλημα με τις εφημερίες – διανυκτερεύσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων, καθώς η αλλαγή της λειτουργίας τους απαιτεί
ενημέρωση και έγκριση από την Περιφέρεια καθώς και γνωστοποίηση στα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες τα διαθέσιμα φαρμακεία.

Δύο μέρες αργότερα, εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία προβλέπονται μόνο πρόστιμα σε φαρμακεία, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Σε προηγούμενη απόφαση του 2021, προβλεπόταν πως πρόστιμα μπορούσαν να επιβληθούν μόνο σε φαρμακεία που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο καθεστώς (προστίμου και όχι αναστολής λειτουργίας) εμπίπτουν από τον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας ιατροί και οδοντίατροι, εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες, φυσιοθεραπευτές, κλινικές ή θεραπευτήρια, οίκοι ευγηρίας και λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

Written by

Τα νέα της Υγείας