Connect with:
HomeΕιδήσειςΝέος Υγειονομικός Χάρτης πρό των πυλών με συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Νέος Υγειονομικός Χάρτης πρό των πυλών με συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Σημαντικές αλλαγές φιλοδοξεί να φέρει το υπουργείο Υγείας στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης της χώρας και στη δομή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μετά στις εκλογές, καθώς η νυν ηγεσία του υπουργείου θέλει να αλλάξει ριζικά τον Χάρτη Υγείας.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που ουσιαστικά αλλάζουν τις συνθήκες εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης του υπουργείου Υγείας, προανήγγειλε και κομβικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης και λειτουργίας των νοσοκομείων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν πιλοτικά τους επόμενους μήνες από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης.

Εντός του 2023, ουσιαστικά θα ξεκινήσει η πρώτη -πιλοτική σε πρώτη φάση – προσπάθεια για ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και χρηματοδότησης νοσοκομείων και των υγειονομικών μονάδων. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται και είναι βασικός στόχος να περιοριστεί ο κεντρικός  ρόλος του ΕΣΥ και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Κεντρικός στόχος του νέου κυοφορούμενου χάρτη υγείας είναι ο περιορισμός του ρόλου του Δημόσιου Νοσοκομείου, καθώς σε αυτό καταφεύγουν σήμερα οι πολίτες για κάθε πρόβλημα υγείας -μικρό ή μεγάλο- με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις, τα ράντζα, ταλαιπωρία και μη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Παράλληλα είναι βούληση του Υπουργείου η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςς (προσωπικός γιατρός, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.α.), αλλά και η ανάδειξη της υπηρεσίας κατ’ οίκον νοσηλείας και βέβαια της υπηρεσίας ανακουφιστικής φροντίδας που αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρονίως πασχόντων ασθενών. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από τη Βουλή.

Η αρχή για τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων, όπως προαναφέρθηκε, θα πραγματοποιηθεί από την 7η Περιφέρεια Κρήτης εντός του 2023, αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον παραμείνει η νύν πολιτική ηγεσία. Σημειώνεται πως στην Κρήτη υπάρχουν οκτώ συνολικά νοσοκομεία, τα τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Νομό Λασιθίου.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας «Όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν όλα στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου)»

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας από το βήμα του Πανελλήνιου συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, σημείωσε με έμφαση πως στόχος των συγχωνεύσεων είναι να δημιουργηθούν «ισχυρές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες, ενώ άλλες δομές θα αλλάξουν χαρακτήρα (σ.σ. αλλαγή χρήσης)».

Οι κυοφορούμενες αλλαγές του Χάρτη Υγείας της χώρας έρχεται μαζί με σειρά άλλων αλλαγών αφού ο ΕΟΠΥΥ θακληθεί να αλλάξει ρόλο και να λειτουργεί ως βασική πηγή χρηματοδότησης των νοσοκομείων μέσω των νοσηλίων που καταβάλλει, ενώ γίνονται ήδη προσπάθειες, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ να αποκοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειώθεί πως από τα στατιστικά στοιχεία που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περίπου 40 περιφερειακά νοσοκομεία, από τα 125 συνολικά, τα οποία έχουν πληρότητα κοντά στο 30%.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα ενταχθεί πιο ενεργά στον τομέα εξυπηρέτησης των ασθενών.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Σχολιάζοντας τα μέχρι σήμερα “κακώς κείμενα” του “νοσοκομειοκεντρικού” συστήματος Υγείας ο υπουργός Υγείας υποστήριξε, πως είναι δύσκολο με τα υπάρχοντα δεδομένα να υλοποιηθεί και να είναι ισσοροπημένη η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα του αφού «Σήμερα οι δομές υγείας εξυπηρετούν τοπικές πολιτικές και όχι υγειονομικές ανάγκες και οι κλινικές για το ποιος θα γίνει διευθυντής».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει προκαταβολικά ξεκαθαρίσει, πως η διαμόρφωση του νέου Χάρτη Υγείας δεν θα οδηγήσει κατά β’άση στο κλείσιμο δομών, αλλά αντιθέτως με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα οδηγηθούνε σε αναβάθμισή τους και η κάθε μία από αυτές θα προσαρμοστεί στις κατά τόπους υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει δηλώσει ο κ. Θάνος Πλεύρης, θα υπάρξει “καλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσω του ΕΟΠΥΥ”, αλλά και η πλήρης στήριξη τους βάσει του προγράμματος DRG’S που έχει υλοποιηθεί στην Κρήτη. (πρόγραμμα που τεκμηριώνει και κοστολογεί τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες).

«Μπορούμε πια να συζητήσουμε με βάση τις ανάγκες που έχουμε και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, ώστε να έχουμε τις καλύτερες υγειονομικές δομές που χρειάζονται, γιατί η λογική δεν είναι να σπαταλάμε πόρους σε υποστελεχωμένες δομές αλλά να έχουμε ισχυρές δομές που θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που θέλουμε και άλλες δομές οι οποίες θα έχουν αλλάξει έναν χαρακτήρα. Και σε αυτόν όλο το ρόλο υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας».

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ΕΣΥ

Ο σχεδιασμός για την αλλαγή του Χάρτη Υγείας δεν είναι καινούργιος. Όμως, έμεινε αναγκαστικά “στα χαρτιά” εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προαναγγείλει τόσο τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως την “πρώτη γραμμή άμυνας” του ΕΣΥ, όσο και τον εξορθολογισμό της χρήσης των δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σχεδόν πριν από ένα χρόνο στις “παθογένειες” που υπάρχουν και αναδείχθηκαν στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας. Περιέγραψε μάλιστα το νέο σύστημα που θα δημιουργηθεί, ως “hub and spoke”, δηλαδή νοσοκομεία «συγκέντρωσης και διανομής».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν clusters μικρότερων νοσοκομείων, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες και θα συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα, όταν θα χρειαστεί να παραπέμπονται σε αυτά τα πιο σοβαρά περιστατικά.

“Έτσι θα γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο. Θεωρώ απόλυτη υποχρέωση μας να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας”.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία

Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, όμως, έχουν επιφέρει στο μεσοδιάστημα, αντιδράσεις από τις πλευρά των υγειονομικών.

“Τα νοσοκομεία δεν είναι μαγαζιά για να κλείνουν εάν δεν είναι κερδοφόρα. Και μία ανθρώπινη ζωή να σώσουν σε ένα έκτακτο περιστατικό είναι ανεκτίμητη η λειτουργία τους. Με τη διαχείριση του κορονοϊού απεδείχθη ο ανεκτίμητος και αναντικατάστατος ρόλος τους. Αντί λοιπόν να προτείνει μέτρα ενίσχυσης ο Υπουργός Υγείας, ανακοινώνει την κατάργηση τους”, σημειώνει επί του θέματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε αντιδιαστολή με τα όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος έχει δηλώσει πως δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για δωρεάν υγεία και ισότιμη πρόσβαση, “όταν ένας ασθενής με παθολογικά προβλήματα θα πρέπει να ξενιτεύεται σε άλλο νομό για να νοσηλευθεί. Εαν η κυβέρνηση θέλει να μην διακομίζονται τα περιστατικά στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας, χρειάζεται να ενισχύσει τα μικρότερα. Πως να χειρουργήσουν τα μικρά νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν διαγνωστικά μηχανήματα, αναισθησιολόγους, χειρουργούς και άλλες απαραίτητες ειδικότητες; Θα φορτώσουν με ράντζα τα μεγάλα νοσοκομεία καταργώντας τα μικρότερα”, καταλήγει.

Written by

Τα νέα της Υγείας