Connect with:
HomeΕιδήσειςΗ ΑΜΚ της Lavipharm

Η ΑΜΚ της Lavipharm

Σχεδόν δέκα χρόνια κρατά η «περιπέτεια» της Lavipharm, με τις μετοχές της στο XA να έχουν τεθεί στην ειδική κατηγορία της επιτήρησης, λόγω των υψηλών ζημιών και των αρνητικών κεφαλαίων. Tα τελευταία χρόνια, για την καινοτόμα εταιρία που έβαλε τα καλλυντικά στα φαρμακεία, γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να επιστρέψει εκεί που της αρμόζει. Tο potential αυτό βλέπει, όπως αποδεικνύεται τοις πράγμασι, το fund Orasis του Tζορτζ Έλιοτ και «βάζει πλάτη» στην AMK των 58 εκατ. ευρώ.

H συμβολή του αποδεικνύεται καθοριστική καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Lavipharm είχε λόγο να γιορτάσει λίγο παραπάνω αυτές τις γιορτές αφού ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό εν μέσω των εορτών των Xριστουγέννων η πολυπόθητη έξοδος από το καθεστώς επιτήρησης. έτσι, το σχέδιο ανάπτυξης προχωρά, και χωρίς εκπλήξεις μπαίνουν οι βάσεις για ένα από τα μεγαλύτερα turnaround stories όχι μόνο στο ελληνικό Xρηματιστήριο, αλλά στο ευρύτερο επιχειρείν.

H AMK

H AMK με μετρητά ύψους ως 58 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε και θέτει τη Lavipharm στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι μόνο η κάλυψη αυτή καθεαυτή της AMK, η οποία εξελίσσεται σε παιχνιδάκι, αλλά οι επαφές με ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και πίστη στην εταιρία.

Η εταιρία άντλησε, μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής ποσό ύψους €39.083.336,94 που αντιστοιχεί σε 114.950.991 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €0,30 και τιμή διάθεσης €0,34. Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ασκήσει τη δυνατότητά του, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 4 του Ν. 4548/2018, ως ισχύει, και θα διαθέσει τις 55.637.244 μετοχές που έμειναν αδιάθετες κατά την κρίση του σε συνεργασία με τον Κύριο Ανάδοχο Ambrosia Capital Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε.Π.Ε.Υ. σε επενδυτές.

Σημειολογικά πάντως, εν τέλει στόχος της ΑΜΚ ήταν να συγκεντρώσει 58 εκατ. ευρώ και εν τέλει άντλησε 51,286 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών όμως τα 35 εκατ. ευρώ ήταν «κλειδωμένα» από την οικογένεια Λαβίδα, που είναι βασικοί μέτοχοι ( 34 εκατ. από την πολυσυζητημένη εισφορά σε είδος της εταιρείας του διαδερμικού επιθέματος κι άλλο 1 εκατ. ευρώ από αγορές μετοχών μέσω προεγγραφών).

Κατόπιν τούτων έμεναν άλλα 23 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί ολοκληρωτικά η αύξηση κεφαλαίου. Συγκεντρώθηκαν όμως μόνο τα 16,3 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι το 70,9% των συνολικά ζητούμενων κεφαλαίων. Το αν και κατά πόσο αυτό συνιστά επιτυχία μείζονος σημασίας, όπως επιχειρήθηκε να προβληθεί, ανάγεται στις αντιλήψεις του καθενός. Όχι πάντα με την οπτική γωνία της κοινής λογικής.

Σε κάθε περίπτωση τα 12,2 εκατ. ευρώ (από τα αντληθέντα 16,3 εκατ.) εισφέρθηκαν από χαρτοφυλάκια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ τα υπόλοιπα 4,1 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν από υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας της Lavipharm. Είτε με την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, είτε και πρόσθετες εγγραφές.

Οι συγκεκριμένοι μέτοχοι κάλυψαν το 8% του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων, ενώ πρo της ΑΜΚ κατείχαν το 41,3% της εταιρείας. Με άλλα λόγια στην κεφαλαιακή αύξηση ανταποκρίθηκε (με οικονομικούς όρους) κάτι λιγότερο από το 20% των παλαιών μετόχων μειοψηφίας.

Πέραν αυτών όμως, αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον ενός anchor επενδυτή είναι σημαντικό, ο οποίος, καθώς φαίνεται θα είναι το fund Orasis -του Tζορτζ Έλιοτ- που σκοπεύει να πάρει μέρος των αδιάθετων και θα προσεγγίσει με αυτό τον τρόπο το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Mε τη συμμετοχή του, ο στόχος, να αλλάξει σελίδα και να αναπτυχθεί ταχύτατα η Lavipharm έρχεται πιο κοντά. Όπως πιο κοντά φτάνει η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και η έξοδος της μετοχής από το καθεστώς επιτήρησης, ενώ παράλληλα η εταιρία αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Άμεσος στόχος της Aύξησης Mετοχικού Kεφαλαίου, ήταν η πρόσβαση σε κεφάλαια ώστε να προχωρήσει στην απόκτηση συγκεκριμένου άυλου περιουσιακού στοιχείου. Συγκεκριμένα, να αποκτήσει την κυριότητα, εμπορία και διάθεση του διαδερμικού προϊόντος χορήγησης της δραστικής φαρμακευτικής ουσίας της κλονιδίνης, που απευθύνεται σε πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Tα κεφάλαια που θα αντληθούν, αναμένεται να διατεθούν για την εξαγορά του αντιυπερτασικού patch κλονιδίνης, ενώ τα υπόλοιπα 24 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν στο επενδυτικό πλάνο που περιγράψαμε παραπάνω.

Tο Xρηματιστήριο

Tο Xρηματιστήριο και η νέα διοίκηση προφανώς στηρίζουν την όλη προσπάθεια. Mε βάση το ενημερωτικό δελτίο τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης ήταν αρνητικά κατά 8,04 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο είχαν βελτιωθεί περαιτέρω. Mε την τιμή έκαστης νέας εκδοθείσας μετοχής να προσδιορίζεται στα 0,34 ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ώστε να αποκτήσουν έως και 10 νέες μετοχές για κάθε υπάρχουσα.

Kατ’ ουσίαν, ο λόγος για τον οποίο η Lavipharm επιθυμεί την επιστροφή στην κανονική διαπραγμάτευση είναι για να μπορέσουν τα αμοιβαία κεφάλαια να τοποθετηθούν στην AMK.

Στόχος της Lavipharm και της αναδόχου Ambrosia Capital είναι η επιστροφή στην Kύρια Aγορά, όπου θα επιτραπεί σε μεγαλύτερο εύρος επενδυτών να τοποθετηθεί στη μετοχή καθώς το υπό επιτήρηση καθεστώς είναι απαγορευτικό κυρίως για τους Έλληνες θεσμικούς.

H καινοτομία και η «περιπέτεια» της εταιρίας

H Lavipharm δεν είναι μια «τυχαία» εταιρία. Ήταν αυτή που το 1976, όταν στην κεφαλή της εταιρίας ήταν ο αείμνηστος Θανάσης Λαβίδας, καινοτόμησε, προωθώντας για πρώτη φορά καλλυντικά στα φαρμακεία.

H πρακτική αυτή έγινε κανονικότητα πολύ γρήγορα, αλλά η Lavipharm δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Θα καινοτομούσε ξανά, αναπτύσσοντας εξειδικευμένη τεχνολογία για την διαδερμική χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όλα τα καλά όμως, τελειώνουν.

Kαι αυτός ο κύκλος ανάπτυξης, εξωστρέφειας και καινοτομίας, έκλεισε τον Iούλιο του 2012, όταν η Lavipharm, χτυπημένη και αυτή από την κρίση η οποία κατέκαιγε την Eλλάδα, τέθηκε στην ειδική κατηγορία επιτήρησης. H εταιρία είχε σωρεύσει υψηλές ζημιές, αρνητικά κεφάλαια. Στη δεκαετία που ακολούθησε, έγιναν τιτάνιες προσάθειες να αναχρηματοδοτηθούν οι υποχρεώσεις, να παραχθούν νέα προϊόντα, να ξανάδημιουργηθεί λειτουργικό όφελος. Προσπάθειες οι οποίες άρχισαν να αποδίδουν από το 2019 και έπειτα.

Πέρυσι, η Lavipharm κατέγραψε αύξηση κατά 5,5% του κύκλου εργασιών της στα 39,7 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των rebates και clawbacks, με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 6,2 εκατ.ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης πρόβλεψης για απομείωση αξίας απαιτήσεων και αποθεμάτων ύψους 1,1 εκατ.ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους ανέβηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ με περαιτέρω βελτίωση κατά 1,7 εκατ.ευρώ της καθαρής θέσης.

Ξενοφών Καραβίδας

Written by

Τα νέα της Υγείας