Connect with:
HomeΕιδήσειςΝόμπελ Ιατρικής στον Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πέεμπο

Νόμπελ Ιατρικής στον Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πέεμπο

Στον 67χρονο Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πέεμπο, πρωτοπόρο της παλαιογενωμικής, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2022, για την πλήρη αλληλούχηση του γονιδιώματος του ανθρώπου του Νεάντερνταλ, ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει το βραβείο. Το βραβείο απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες (περίπου 920.000 ευρώ).

«Ήταν συγκλονισμένος, έμεινε άφωνος. Πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο γραμματέας της Επιτροπής Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, Τόμας Πέρλμαν, ο οποίος ενημέρωσε τον Σουηδό γενετιστή για το βραβείο. «Με ρώτησε αν μπορούσε να το πει σε κανέναν και ρώτησε αν μπορούσε να το πει στη σύζυγό του και είπα ότι μπορεί. Ήταν απίστευτα ενθουσιασμένος με αυτό το βραβείο» πρόσθεσε.

Ο Πέεμπο, γιος του βραβευμένου με Νόμπελ βιοχημικού Σούνε Μπέργκστρομ, έχει πιστωθεί με τον μετασχηματισμό της μελέτης της ανθρώπινης προέλευσης μετά την ανάπτυξη προσεγγίσεων που επιτρέπουν την εξέταση αλληλουχιών DNA από αρχαιολογικά και παλαιοντολογικά κατάλοιπα.

Eγκατεστημένος στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, ανακάλυψε το 2009 πως μια μεταφορά γονιδίων της τάξης του 2% έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρωπίνους που έχουν σήμερα εξαφανιστεί και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, επηρεάζοντας για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις.

«Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα ήταν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πέεμπο» ανέφερε η Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της.

Ο ίδιος έφερε επίσης στο φως την ύπαρξη ενός προηγουμένως άγνωστου ανθρώπινου είδους (Ντενίσοβαν), από ένα κομμάτι οστού δακτύλου 40.000 ετών που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία. Η εργασία του με τις περισσότερες αναφορές στο Web of Science (4.077) δημοσιεύθηκε το 1989.

Η ανακοίνωση των βραβείων συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στη Στοκχόλμη με την ανακοίνωση του Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη με εκείνην του Νόμπελ Χημείας προτού ανακοινωθούν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη και το Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή, του μοναδικού που απονέμεται στο Όσλο. Το Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Με το φετινό 113ο Νόμπελ Ιατρικής, στο εξής 226 άνθρωποι έχουν τιμηθεί με αυτό το βραβείο «φυσιολογίας και ιατρικής» μετά τη δημιουργία του, μεταξύ των οποίων 12 γυναίκες. Πέρυσι το Νόμπελ Ιατρικής είχε δοθεί στους Αμερικανούς Άρντεμ Παταπουτιάν και Ντέιβιντ Τζούλιους για τις ανακαλύψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, REUTERS, AFP

Written by

Τα νέα της Υγείας