Connect with:
HomeΕιδήσειςΘάνος Πλεύρης για έξαρση κορονοϊού: «Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε σε μέτρα αυτή τη στιγμή»

Θάνος Πλεύρης για έξαρση κορονοϊού: «Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε σε μέτρα αυτή τη στιγμή»

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση με τις νοσηλείες ασθενών με CoViD, παρά την αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήρε τα περιοριστικά μέτρα: “Άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση από τον τουρισμό”, σχολίασε.

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων, όχι μόνο λόγω της άρσης των μέτρων. Ο κορονοϊός – είπε – λειτουργεί με κύματα και παρακολουθούμε πάντοτε την πορεία του κάθε κύματος.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής της Πορτογαλίας, όπου υπήρξε κύμα στους θερινούς μήνες, σημείωσε πως, κατά βάση, το κύμα ήταν πιο ήπιο από τα προηγούμενα.

Παραδέχτηκε πως έχουμε αύξηση στις εισαγωγές ασθενών, λέγοντας πως “προφανώς και όταν αυξάνονται τα κρούσματα, θα αυξάνονται και οι νοσηλείες”. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η αύξηση αυτή είναι απολύτως ελεγχόμενη.

Για τους “σκληρούς” δείκτες, τόνισε πως βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων, σχεδόν χρόνο ολόκληρο από τότε που είχαμε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση: “Το εθνικό σύστημα Υγείας δεν πιέζεται από τον κορονοϊό, ούτε αναμένεται ότι θα έχει τους θερινούς μήνες τέτοια πίεση”, είπε.

Μέτρα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ο Θάνος Πλεύρης απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να επιστρέψουμε στα μέτρα. Μας απασχολούν τα μέτρα αλλά σε συνδυασμό με την πίεση».

Και συνέχισε: «Πάντοτε κρίνεις με τα δεδομένα που έχεις, διότι μας απασχολούν τα κρούσματα, αλλά τα κρούσματα τα παρακολουθούμε σε συνδυασμό με την πίεση. Χθες, που είχαμε τα 12.500 κρούσματα, είχαμε για πρώτη φορά πάρα πολλά τεστ, πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας».

Χαρακτήρισε λογικό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε και έναν πληθυσμό τουριστών, που συνεχώς φτάνει στη χώρα μας να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του κορονοϊού.

Σημείωσε πως τα μέτρα έχουν μεν αρθεί ως υποχρεωτικά, αλλά υπάρχει σύσταση πως όταν βρισκόμαστε σε χώρους, που μπορεί να έχουν έναν έντονο συγχρωτισμό, θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα. Κάλεσε, ειδικά για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, δηλαδή αυτούς που είναι άνω των 60 ή έχουν κάποιο πρόβλημα, όταν βρίσκονται σε συνθήκες συγχρωτισμού να χρησιμοποιούν και τη μάσκα.

«Το ότι έχουμε άρει την υποχρεωτικότητα με την έννοια του διοικητικού προστίμου, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αυτά τα μέτρα», ανέφερε.

Ο υπουργός είπε πως στη παρούσα φάση είμαστε σε συνύπαρξη με τον κορονοϊό. Όχι από άποψη επιλογής ότι ξαφνικά είπαμε θα συνυπάρχουμε, αλλά η πορεία των πανδημιών είναι ότι μετά από ένα σημείο γίνονται πάρα πολύ έντονα μεταδοτικές, αυτό περνάμε τώρα, και σχετικά πιο ήπιες από την αρχική τους μορφή.

Ο κ. Πλεύρης σχολίασε πως ο Σεπτέμβριος είναι – για τα δεδομένα της Υγείας – σχετικά μακριά, παρόλο που είναι κοντά, επισημαίνοντας πως το χειμώνα υπάρχουν κλειστοί χώροι, ενώ οι θερμοκρασίες ευνοούν τη μετάδοση.

Εμβολιασμοί

Για τους εμβολιασμούς, ανέφερε πως ο σχεδιασμός εξαρτάται άμεσα και από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Δηλαδή, περιμένουμε τις εταιρίες που τρέχουν να ολοκληρώσουν κάποιες διαδικασίες.

«Επιθυμητό θα ήταν να πάμε σε μια λογική εποχικού εμβολίου, όπως είναι το εμβόλιο της γρίπης και να μη χρειάζεται μία επαναληψιμότητα. Δεν το γνωρίζω αν είμαστε σε αυτή την κατάσταση, οπότε περιμένουμε το ECDC να τοποθετηθεί και η Επιτροπή του εμβολιασμού», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά αν αυτό θα χρειαστεί σε στοχευμένο πληθυσμό ή στο σύνολο του πληθυσμού είναι κάτι που συνδέεται με την πανδημία και δεν φαίνεται να υπάρχουν λογικές περαιτέρω υποχρεωτικότητας. Η λογική είναι τώρα ότι και ο εμβολιασμός θα έχει τη διαδικασία του πιο στοχευμένου εμβολιασμού, ακόμα και αν χρειάζεται να γίνει και στο γενικό πληθυσμό.

Written by

Τα νέα της Υγείας