Connect with:
HomeΕιδήσειςΜελέτη σε εξέλιξη: Πειραματική δοκιμή φαρμάκου «εξαφάνισε» τον καρκίνο παχέους εντέρου

Μελέτη σε εξέλιξη: Πειραματική δοκιμή φαρμάκου «εξαφάνισε» τον καρκίνο παχέους εντέρου

Κάθε ασθενής σε μια μικρή κλινική δοκιμή είδε τον καρκίνο του να εξαφανίζεται μετά από πειραματική ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με ερευνητές.

Η δοκιμή σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του ορθού περιλάμβανε έξι μήνες θεραπείας με ένα φάρμακο που ονομάζεται dotarlimab (σ.σ. ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα ανοσοσφαιρίνης G4)

Ο καρκίνος υποχώρησε και στους 12 ασθενείς και στη συνέχεια δεν ήταν ανιχνεύσιμος μέσω ενδοσκόπησης, φυσικών εξετάσεων ή ακτινογραφιών.

Ο Δρ. Λουίζ Ντίαζ, εκ των κύριων συντακτών της μελέτης και ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, είπε στους New York Times: «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία του καρκίνου».

Παρά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν το αποκαλούν θεραπεία, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και ανάλυση – αλλά ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει σε κανέναν από τους ασθενείς από τότε που τελείωσε η δοκιμή.

Το φάρμακο της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου και χορηγούταν σε κάθε ασθενή της δοκιμής κάθε τρεις εβδομάδες.

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτοί οι τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλες θεραπείες – όπως για το μελάνωμα – και δεν στοχεύουν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αυτή θα μπορούσε να προσφέρει μια «πρώτη ματιά μιας επαναστατικής αλλαγής στη θεραπεία», αλλά λόγω του μεγέθους της μελέτης, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα και «διαρκέστερη παρακολούθηση» για την αξιολόγηση της πολλά υποσχόμενης θεραπείας.

Written by

Τα νέα της Υγείας