ους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα «φρέσκα» χρέη έως δύο ετών που εισπράττονται πιο εύκολα θα κυνηγήσει κατά προτεραιότητα ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το επόμενο διάστημα προκειμένου να εισπράξει μέρος των οφειλών προς τα Ταμεία οι οποίες έχουν εκτοξευτεί στα 42 δισ. ευρώ.
Ως πρώτο βήμα θα κρεμάσει στα μανταλάκια, στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα ονόματα περίπου 25.000 οφειλετών με πάνω από 150.000 ευρώ χρέος. Παράλληλα, περίπου 200.000-250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και αγρότες θα μείνουν από τον τρέχοντα μήνα χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα Ταμεία ή δεν καταβάλουν τουλάχιστον ένα μίνιμουμ ποσό ύψους 660-792 ευρώ.
Μετά το τελεσίγραφο του ΕΦΚΑ, περίπου 100.000 μη μισθωτοί έσπευσαν τον προηγούμενο μήνα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ή να καταβάλουν το μίνιμουμ ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας για το έτος 2021.
Συγκεκριμένα, το ελάχιστο αυτό ποσό για τη διατήρηση της ασφαλιστικής ικανότητας κυμαίνεται από 660 έως και 792 ευρώ. Το ποσό προκύπτει από το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας ασφαλιστικής κατηγορίας για παροχές σε είδος και σε χρήμα, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Για την 1η ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές υγείας είναι 55 ευρώ τον μήνα και ο ΕΦΚΑ ζητεί 660 ευρώ προκειμένου να υπάρξει κάλυψη, ενώ για τις υπόλοιπες 5 κατηγορίες η εισφορά υγείας σε είδος και σε χρήμα είναι της τάξης των 66 ευρώ, ήτοι απαιτούνται 792 ευρώ για να έχουν οι μη μισθωτοί εντός του 2021 ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη λήξη της κατ’ εξαίρεση πέρυσι καθολικής απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, από την 1η Ιουνίου ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν όσοι μη μισθωτοί:
α) Δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.
β) Οσοι έχουν οφειλές αλλά έχουν καταβάλει εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα.
γ) Οσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το ΚΕΑΟ.
Ωστόσο όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στην πλατφόρμα «Ελεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών».
Στο τέλος Ιουνίου θα δημοσιοποιηθούν και τα επίσημα στοιχεία για τους νέους οφειλέτες που μπήκαν σε ρυθμίσεις – εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000. Παρ’ όλα αυτά, αν εξαιρεθούν οι περίπου 250.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές με χρέη που γεννήθηκαν πριν από το 2010, απομένουν περίπου 200.000 μη μισθωτοί οι οποίοι πρέπει να σπεύσουν να πληρώσουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επισημαίνεται ότι από την 1η Μαρτίου του 2023 θα εφαρμοστεί το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και προβλέπει την παροχή ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς δεν οφείλουν ή σε εκείνους που έχουν ρυθμισμένες οφειλές.
Στα μανταλάκια οι μεγαλοοφειλέτες
Από τις συνολικές οφειλές προς το ΚΕΑΟ που έχουν εκτοξευτεί στα 42 δισ. ευρώ τα 15 δισ. θεωρούνται ανείσπρακτες οφειλές. Δηλαδή επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και 20 χρόνια (π.χ. Ολυμπιακή) ή οφειλέτες που έχουν αποβιώσει. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.178 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,24% του υπόλοιπου οφειλών).
Το ΚΕΑΟ αποστέλλει αυτές τις ημέρες ειδοποιητήρια σε περίπου 25.000 φυσικά ή νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προκειμένου εντός 15 ημερών να ρυθμίσουν το χρέος τους προς το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Διαφορετικά, τα ονόματά τους θα αναρτηθούν την 30ή Ιουνίου στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι λίστες των μεγαλοοφειλετών, αν και θα επικαιροποηθούν, δεν εμφανίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι γνωστοί στρατηγικοί κακοπληρωτές που όφειλαν και τις «καλές» δεκαετίες, πριν από το 2010. Πρώτος εμφανίζεται ο Mr Express Service Ιωάννης Ραπτόπουλος (απεβίωσε πέρυσι) με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ πάνω από 137 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, Ολυμπιακή, Αιγαίον, Ασπίς Πρόνοια, Δάριγκ, Αrtisti Italiani, Καρυπίδης κ.ά.