Connect with:
HomeΕιδήσειςΡομποτική αρθροπλαστική στην αρθρίτιδα του γόνατος

Ρομποτική αρθροπλαστική στην αρθρίτιδα του γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας η οποία προσβάλλει τους ανθρώπους συνήθως, μετά την ηλικία των 50 ετών.

Αποτελεί νόσημα «φθοράς», αιτία στην οποία οφείλεται η διόγκωση τη κλινικής αυτής οντότητας στις σύγχρονες κοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της αύξησης του μέσου όρου της ηλικίας του ανθρώπου το φαινόμενο της αρθρίτιδας είναι και συχνότερο, ενώ παράλληλα, παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας σε παχύσαρκα άτομα. Η μετατραυματική αρθρίτιδα αποτελεί και αυτή μορφή οστεοαρθρίτιδας η οποία εμφανίζεται μετά από έναν τραυματισμό στην άρθρωση ο οποίος διαταράσσει τη φυσιολογική εμβιομηχανική αυτής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Το κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι ο πόνος στην πάσχουσα άρθρωση. Στα αρχικά στάδια, ενδεχομένως να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κόπωσης αλλά σταδιακά ενδέχεται να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, η δυσκαμψία αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα μετά από παρατεταμένη ακινησία.

Τέλος, παρατηρείται μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης, ένα σύμπτωμα που αποτελεί περιοριστικό παράγοντα διαταράσσοντας τη φυσιολογική κίνηση του ατόμου. Το σύνολο των συμπτωμάτων αυτών περιορίζει κινητικά τον ασθενή και αναμφίβολα επηρεάζει τον ψυχικό του κόσμο και την καθημερινότητά του.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;
Ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου, για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά είναι η κατανόηση του σταδίου βαρύτητας της πάθησης. Παράλληλα, καταλυτικό ρόλο αποτελεί η διασαφήνιση των προσδοκιών και των απαιτήσεων του κάθε ασθενή. Η εξατομικευμένη προσέγγιση αποτελεί το «α» & το «ω» της θεραπευτικής επιτυχίας. Στα αρχικά στάδια της νόσου ο ασθενής αντιμετωπίζεται με συντηρητικές θεραπευτικές μεθόδους ενώ στα προχωρημένα στάδια η ρομποτική χειρουργική προσέγγιση έρχεται να δώσει την οριστική λύση.

Μορφές οστεοαρθρίτιδας
Οστεοαρθρίτιδα (ηλικία, κληρονομικότητα)
Μετατραυματική αρθρίτιδα (Πλημμελής αντιμετώπιση τραυματισμών)
Αυτοάνοση αρθρίτιδα (Ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α)
Οστεονέκρωση

Η λύση της Ρομποτικής αρθροπλαστικής στην προχωρημένη αρθρίτιδα
Το νέο σύστημα ROSA ROBOTICS, αποτελεί το πιο σύγχρονο επίτευγμα της ρομποτικής τεχνολογίας στον τομέα της Ορθοπαιδικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση της βαριάς αρθρίτιδας του γόνατος.

Η διαδραστική σχέση του εξειδικευμένου Ορθοπαιδικού χειρουργού με το ρομποτικό σύστημα ROSA διενεργείται καθ’ όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Το ROSA ROBOTICS λαμβάνει τις ανθρωπομετρικές πληροφορίες του ασθενούς που του παρέχονται από τον Ορθοπαιδικό με ειδικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν αφού γίνει η επεξεργασία των δεδομένων από το ROSA, ο ρομποτικός βραχίονας κινείται με ακρίβεια χιλιοστού και δείχνει την ακριβή θέση που πρέπει να γίνουν οι χειρουργικοί χειρισμοί. Επίσης ο ηλεκτρονικός πίνακας του ROSA παρέχει διαρκώς πληροφορίες και τρισδιάστατες εικόνες της άρθρωσης που χειρουργείται, τις οποίες λαμβάνει υπόψιν του ο χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Γκουδέλης, MD, PhD.

Το εξειδικευμένο χέρι του Ορθοπαιδικού χειρουργού συνδυάζεται με τον ρομποτικό βραχίονα υψηλής τεχνολογίας, εφαρμόζοντας τα εμφυτεύματα στην ιδανική ανατομική θέση, εξισορροπώντας παράλληλα και τα πέριξ της άρθρωσης μαλακά μόρια. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι το ROSA ROBOTICS δεν αφήνει να γίνουν λάθη κατά τη διάρκεια της επέμβασης εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ασφάλεια του αποτελέσματος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος με το σύστημα ROSA;
Η σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της αρθροπλαστικής του γόνατος και η εξισορρόπηση των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση, έχει ως αποτέλεσμα την ανατομικότερη και φυσική αίσθηση αυτής αμέσως μετά το χειρουργείο.
Η ασφάλεια για τον ασθενή λόγω της συνεργασίας του Ορθοπαιδικού με το ρομποτικό σύστημα το οποίο παρέχει συνεχή ροή πληροφοριών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ελαχιστοποιώντας τη πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Συνήθως δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος
Ανώδυνη και γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς την ημέρα του χειρουργείου.
Δύο ημέρες παραμονή στη κλινική.
Ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες (FAST TRACK)
H μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων στο σώμα του ασθενούς.
Οργανωμένες νοσοκομειακές δομές και εξειδίκευση
Η ρομποτική αρθοπλαστική γόνατος είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία θα πρέπει να εκτελείται από έμπειρη χειρουργική ομάδα που διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό για την αποφυγή των επιπλοκών. Η καθημερινή ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση, για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη κι αν είναι.

Δρ. Γεώργιος Γκουδέλης, MD, PhD. Ορθοπαιδικός Χειρουργός, εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Ορθοπαιδικός στη Ρομποτική Χειρουργική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Επιστημονικός Διευθυντής ArthroHeal Clinic.

Written by

Τα νέα της Υγείας