Connect with:
HomeΕιδήσειςΤραγωδία στο Νοσοκομείο Παπανικολάου: Δύο νεκροί από τη φωτιά

Τραγωδία στο Νοσοκομείο Παπανικολάου: Δύο νεκροί από τη φωτιά

Κατέληξε ο 52χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν διασωληνωμένος μετά τη φωτιά που προκλήθηκε, το πρωί της Τετάρτης, σε θάλαμο ασθενών με COVID-19 του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Αυτό επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Παπανικολάου», Σταύρος Τρύφων.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τη φωτιά, μετά τον 79χρονο, τον οποίο είχαν εντοπίσει νεκρό πυροσβέστες κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο τρίτος ασθενής του ίδιου θαλάμου, ένας 72χρονος, που είχε τραυματιστεί, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο προκλήθηκε η πυρκαγιά

Tα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Ο διευθυντής της Κλινικής, πνευμονολόγος Σταύρος Τρύφων μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» περιέγραψε τις συνθήκες της πυρκαγιάς και την εικόνα των καταστροφών και παράλληλα αναφέρθηκε και στη λειτουργία τους συστήματος πυρόσβεσης το οποίο , όπως είπε, έλιωσε από την υψηλή θερμοκρασία.

«Δυστυχώς είχαμε και το θάνατο δεύτερου ασθενή που εκτέθηκε στην πυρκαγιά ο οποίος φέρεται να είναι αυτός στον οποίο ξεκίνησε η φωτιά ή από αυτόν από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά . Λίγο πριν τον μετακινήσουμε με τον πυροσβέστη, αφού τον είχαμε απομονώσει σε ένα δωμάτιο έχοντας σβήσει την φωτιά από το πρόσωπό και τα χέρια του, μας ανέφερε ότι έσκασε το κινητό στο αριστερό του χέρι. Πράγματι το αριστερό του χέρι ήταν ξεφλουδισμένο όλο και στην πραγματογνωμοσύνη των αξιωματικών της Πυροσβεστικής ανευρέθηκε ένα κομμάτι δαχτύλου… Βέβαια, η Πυροσβεστική έχοντας συλλέξει πάρα πολλά κομμάτια, τα οποία σταδιακά τώρα ελέγχουν, δεν βρήκε πουθενά μηχανισμό κινητού όπως και δεν βρήκε πουθενά γόπες ή υπολείμματα τσιγάρου ή τουλάχιστον κάποιον αναπτήρα. Κατά συνέπεια είναι πολύ επισφαλές να πούμε τα αίτια. Ξέρουμε που συνέβη, ξέρουμε από ποιόν άνθρωπο ξεκίνησε η φωτιά αλλά δεν γνωρίζουμε τα αίτια. Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπήρχε θέμα από τις παροχές και δεν υπήρχε κάποια αλλοίωση εκεί . Κατά συνέπεια προφανέστατα προκλήθηκε από τον ίδιο, τον θανόντα, αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο» σημείωσε ο κ. Τρύφων.

Έλιωσε το σύστημα πυρόσβεσης από την υψηλή θερμοκρασία

Αναφερόμενος στο σύστημα πυρόσβεσης του Νοσοκομείου ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης αλλά και πυροσβεστήρες, έξω από κάθε θάλαμο υπάρχει πυροσβεστήρας καθώς και φορητοί πυροσβεστήρες στη μεριά των γραφείων. Παράλληλα ανέφερε ότι το σύστημα πυρόσβεσης «έλιωσε» λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που προκλήθηκε από τη φωτιά που πήρε η παροχή οξυγόνου και ότι το νερό που έτρεχε δεν αρκούσε για να σβήσει τη φωτιά.

«Οι προδιαγραφές είναι τέτοιες ώστε να προφυλάσσουν από την κλασσική φωτιά . Η φωτιά του οξυγόνου ανεβάζει τέτοιες θερμοκρασίες που τα δύο μαντεμένια σώματα μέσα στο θάλαμο έσκασαν . Οι πραγματογνώμονες αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μας είπαν ότι για να συμβεί αυτό η θερμοκρασία πρέπει να ξεπερνάει τετραψήφιο νούμερο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι καμία μα καμία συσκευή πυρόσβεσης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες θερμοκρασίες»

Ο κ. Τρύφων επισήμανε ακόμη ότι άμεση ήταν η κινητοποίηση του ιδίου, της ειδικευόμενης της επιμελήτριας και της προϊσταμένης της Κλινικής καθώς και της Τεχνικής Υπηρεσίας η οποία μέσα σε τρία λεπτά έκλεισε την παροχή οξυγόνου και έκοψε το ρεύμα για να μην προκληθούν ηλεκτροπληξίες. Ανέφερε ακόμη ότι το προσωπικό της Κλινικής είχε εκπαιδευτεί ,το 2018 κατά τη διάρκεια άσκησης προσομοίωσης που είχε κάνει η Πυροσβεστική στην συγκεκριμένη Κλινική.

Η εικόνα της καταστροφής

Περιγράφοντας την εικόνα της Κλινικής μετά την πυρκαγιά ο κ.Τρύφων ανέφερε ότι έχει καταστραφεί πλήρως ο θάλαμος από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά και ότι χρειάζεται ολική ανακατασκευή.

«Ο θάλαμος έχει καταστραφεί πλήρως μέχρι και οι τοίχοι ακόμη και το μπάνιο έχει λιώσει. Οι φλόγες τύλιξαν το θάλαμο και βγήκαν έξω και από το παράθυρο το εξωτερικό αλλά και από μέσα. Έλιωσε κυριολεκτικά η εσωτερική πόρτα και οι φλόγες μαζί με τον καπνό επεκτάθηκαν σε όλο το τμήμα .Η ψευδοκατασκευή απορρόφησε όλον αυτόν τον καπνό. Οπότε κατά μήκος όλης της κλινικής 25 πτέρυγες με θαλάμους πρέπει να αλλαχθούν. Έχουν λιώσει τα κλιματιστικά και τα μικροβιοκτόνα συστήματα που είναι έξω από τους θαλάμους, έχει λιώσει το κεντρικό σύστημα παροχής αέρα και φυσικά τα καλώδια όλα. Πηγαίνουμε σε ολική ανακατασκευή. Παρότι ο καπνός είχε μπει σε όλα τα δωμάτια και σε όλα τα γραφεία αυτά καθαρίζονται αλλά η η αποκατάσταση των κεντρικών μονάδων κυριολεκτικά είναι για όλο το τμήμα» επισήμανε ο κ. Τρύφων. Παράλληλα ανέφερε ότι η τεχνική υπηρεσία έκανε καταγραφές μέχρι αργά χτες το βράδυ και ότι σήμερα θα διευκρινιστεί τι χρήζει αντικατάστασης και αποκατάστασης.

Η κατάσταση των ασθενών

Αναφερόμενος στην κατάσταση των ασθενών σημείωσε ότι ο ένας τραυματίας που απομακρύνθηκε από τον θάλαμο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έχει διαφύγει τον κίνδυνο και είναι σε πλήρη επαφή με το περιβάλλον, δεν εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια , ότι μπήκε προληπτικά στην ΜΕΘ, ότι έχει εγκαύματα μόνο στα κάτω άκρα. Σε ό,τι αφορά τους άλλους ασθενείς είπε: « Οι υπόλοιποι 20 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε μια τρομακτική αλυσίδα βοήθειας των νοσηλευτών και των τραυματιοφορέων και ταυτόχρονα οι υπόλοιποι νοσηλευτές απομάκρυναν από τα εξωτερικά ιατρεία τους μη νοσούντες από Covid επισκέπτες του Νοσοκομείου και άδειαζαν και τη Γαστρεντερολογική Κλινική τώρα είναι καλά όλοι, εκτός από δύο κυρίες που ήταν πολύ βαριά και βρίσκονται στη Μονάδα ή μια διασωληνωμένη και η άλλη μη διασωληνωμένη για λόγους υψηλής ανάγκης προστασίας» .

Ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι στόχος είναι να μη χάσει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη γενική εφημερία το Σάββατο.

«Ήδη σήμερα το πρωί μίλησα με την υπεύθυνη του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ την κ. Λεπτοκαρίδου-Λακασά η οποία έχει ρυθμίσει ώστε και το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο αλλά και το 424 ,να δεχτούν ασθενείς από μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την εφημερία που έρχεται ».

Τέλος ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού καθώς από την πρώτη στιγμή έσπευσε στο νοσοκομείο ο υφυπουργός Εσωτερικών(Μακεδονάις-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης , ενώ έφτασαν εσπευσμένα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, ο διοικητής του ΕΚΑΒ .

Πηγή: gr.euronews.com

Written by

Τα νέα της Υγείας