Connect with:
HomeWHAT'S HOTΘάνος Πλεύρης – Πάσχα 2022: Οι ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας για τη χαλάρωση των μέτρων

Θάνος Πλεύρης – Πάσχα 2022: Οι ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας για τη χαλάρωση των μέτρων

Σε ανακοινώσεις για την χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού προέβη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας θα λάβουν χώρα όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις».

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Πότε καταργούνται – Τι ανακοινώθηκε

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός από 1 Μάϊου οι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα ενώ από 3 Μάϊου καταργείται η υποχρέωση για rapid στα σχολεία.

Επιπλέον όπως έκανε γνωστό ότι από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου αίρεται το μέτρο επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά τα υπόλοιπα μέτρα:

  • Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης και εμβολιασμού σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης πιστοποιητικού για είσοδο στην χώρα.
  • Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα στους κλειστούς χώρους
  • Από 31 Μαΐου ως 31/8 επανέρχεται η πληρότητα στο 100% των εσωτερικών χώρων.
  • Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν από 1η Σεπτεμβρίου.
  • Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα.
  • Θα λάβουν χώρα όλες οι εκδηλώσεις και θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας έξω από τις εκκλησίες.

Self test: Καταργούνται από την 1η Μάϊου – Τι ανακοινώθηκε

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός από την 1η Μαΐου καταργούνται τα self test στα σχολεία.

Επιπλέον όπως έκανε γνωστό ότι από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου αίρεται το μέτρο επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τέλος το πρόστιμο στους μη εμβολιασμένους άνω των 60

Την ίδια ώρα, από την Παρασκευή 15 Απριλίου σταματά η βεβαίωση του διοικητικού πρόστιμου των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, ένα μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο.

Ανοίγουν πλατφόρμες για τέταρτη δόση

Εντωμεταξύ σήμερα (13/04) ανοίγει στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για την 2η αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση), με το εμβόλιο κατά της Covid-19, για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ενώ την Παρασκευή 15 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 60-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι 7 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω και έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού ενώ από τις 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-9 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Όπως είχε εξηγήσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Σημειώνεται, τέλος, ότι η τέταρτη δόση δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Written by

Τα νέα της Υγείας