Connect with:
HomeHealth TravelΟδοιπορικό στην Αλεξανδρούπολη: Εργασίες 13ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Θεραπείας Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Οδοιπορικό στην Αλεξανδρούπολη: Εργασίες 13ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Θεραπείας Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Ο νομός Έβρου με επίκεντρο την πόλη της Αλεξανδρούπολης έχει το εξαιρετικό προνόμιο να αποτελεί ένα συνονθύλευμα πολιτισμών οι οποίοι όχι μόνο πέρασαν από την περιοχή αλλά άφησαν και το αποτύπωμά τους. Χιλιομετρικά αποτελεί τον πλέον απομακρυσμένο νομό από την Αθήνα καθώς η πρωτεύουσα του νομού, η Αλεξανδρούπολη, απέχει 840 χλμ. από αυτήν.

Σε αυτό το οδοιπορικό του medspot, διανύσαμε το ταξίδι οδηγώντας το Volvo S60 για να καλύψουμε δημοσιογραφικά τις εργασίες του ιατρικού συνεδρίου Καρδιολογίας που πραγματοποιούνταν στο ASTIR & EGNATIA ALEXANDROUPOLIS στην Αλεξανδρούπολη, τη μεγάλη πρωτεύουσα του Έβρου.

Η πόλη της Αλεξανδρούπολης

Η Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις νεότερες πόλεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ήταν μόνο ένα ψαροχώρι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στα αρχαία χρόνια στη θέση της υπήρχε η αρχαία πόλη Σάλη που ιδρύθηκε από Μαρωνίτες αποίκους από το νησί της Σαμοθράκης.

Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς από την Αίνο και τα χωριά Μάκρη και Μαρώνεια κάνοντάς την γνωστή ως Δεδέαγατς. Η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνει δέντρο του παππού (dede σημαίνει παππούς και ağaç σημαίνει δέντρο) και βασιζόταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομα της από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία (ντεντέ-αγατσλάρ).

Αλεξανδρούπολη - e-evros.gr

Από τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης της πόλης (14 Μαΐου 1920) οι αρμόδιες τοπικές Αρχές καθώς και η Ιερά Μητρόπολη, ζητώντας τη γνώμη και του ιατρού Αχιλλέα Σαμοθράκη, που ως μελετητής της ιστορίας της Αρχαίας Θράκης οριζόταν πάντοτε ως πρόεδρος των εκάστοτε Επιτροπών Τοπωνυμιών, έλαβαν την απόφαση να μετονομάσουν την πόλη από Δεδέαγατς σε Νεάπολη, καθώς αποτελούσε ως τότε την νεότερη Ελληνική πόλη.

Το 1920 όμως, ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α΄, επισκέφθηκε την πόλη και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του.

Ιατρικό Συνέδριο Καρδιολογίας..

Από την Παρασκευή 11 Μαρ 2022 – Κυριακή, 13 Μαρ 2022 διεξάχθηκε στην πόλη το 13ο Καρδιολογικό Συνέδριο: Θεραπεία Καρδιαγγειακών Νοσημάτων 2022. Αποτελεί ένα από τα  μεγαλύτερα επιστημονικά γεγονότα στον τομέα της Καρδιολογίας στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διεθνείς και Έλληνες Καρδιολόγοι, πρωτοπόροι στο τομέα τους αναφέρθηκαν  στις τρέχουσες εξελίξεις της Καρδιολογίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:

Agenda & Διαπιστώσεις συνεδρίου

  • Στη Χρόνια Στεφανιαία Νόσος και Σταθερή Στηθάγχη. Βαλβιδοπάθειες και στην εξέλιξη σχετικά με τη διαδερμική αντιμετώπισή τους.

Στην Ελλάδα σήμερα διενεργούν > 600 επεμβάσεις διαδερμικής μη χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (TAVI). Υπολογίζεται πως τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 2.000.

  • Στις καρδιαγγειακές επιπλοκές της νόσου COVID-19, στον τρόπο διάγνωσης και έγκαιρης αντιμετώπισης

Παρουσιάστηκαν εθνικές καταγραφές για τη διαχείριση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου καθώς και των εμφυτεύσεων συσκευών διατήρησης του καρδιακού ρυθμού. Στη χώρα μας έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου που έχει οδηγήσει στην ελάττωση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε αριθμό Αιμοδυναμικών Εργαστηρίων με βάση τον πληθυσμό.

  • Στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια που ελαττώνουν τις εισαγωγές  στο Νοσοκομείο και αυξάνουν την επιβίωση.
  • Στις ψηφιακές εφαρμογές και στην τηλεϊατρική.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ψηφιακές εφαρμογές για την απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού.

  • Στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων ιδιαίτερα στη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας και της αύξησης των λιπιδίων, με τα νέα μακράς δράσεως φαρμακευτικά προϊόντα πέραν των στατινών (PCSK9 – αναστολείς), έχει οδηγήσει σε επιπλέον 50% μείωση της LDL χοληστερόλης. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα προγράμματα άσκησης κατά την αποκατάσταση και στον τρόπο διακοπής τους καπνίσματος καθώς και στον ρόλο των νέων καπνικών προϊόντων.
  • Στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ) αλλά και στην αντιμετώπισή τους με σκοπό την μείωση της θνητότητας αλλά και της νευρολογικής αποκατάστασης. Παρουσιάστηκαν  περιπτώσεις ασθενών με εντυπωσιακά αποτελέσματα με την μηχανική θρομβεκτομή που αποτελεί το σύγχρονο τρόπο επεμβατικής αντιμετώπισης των ΑΕΕ.

Η Καρδιοογκολογία αποτελεί ένα νέο ιδιαίτερο πεδίο που αφορά τις επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία από τις αντι-νεοπλασματικές θεραπείες.

Η Ψηφιακή Υγεία (ΨΥ) μέσω Τηλειατρικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στη μάχη κατά των Καρδιαγγειακών Παθήσεων (ΚΑΠ) μετά την πανδημία COVID-19.

«Ο αριθμός  θανάτων  από COVID-19 στη χώρα μας ξεπέρασε  τους 15.000 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνεχίζουν να ευθύνονται για 30. 000  θανάτους ετησίως. Το επόμενο στάδιο που θα αντιμετωπίσουμε με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως και με όλες τις χρόνιες) θα θυμίζει τοπίο μετά από τσουνάμι ή μεγάλες πυρκαγιές.

Η πανδημία ευτυχώς ανάγκασε την επιτάχυνση εφαρμογής της ψηφιακής υγείας και δημιούργησε την ευκαιρία για  καλύτερη αντιμετώπιση των ΚΑΠ (ουδέν κακόν αμιγές καλού).

Οι τεχνολογίες διευκολύνουν την παρακολούθηση των παθήσεων, υπενθυμίζουν και προκαθορίζουν τις μεταβολές στη φαρμακευτική αγωγή  και υποστηρίζουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με την ικανότητα να ανακαλύπτει ευρήματα από δεδομένα που η ανθρώπινη πλευρά δεν μπορεί στο ΗΚΓ (βελτίωση στη διάγνωση και πρόβλεψη αρρυθμιών)  και κυρίως στην απεικόνιση είναι ένα άλλο παράδειγμα.

Η δυνατότητα παρακολούθησης των ΚΑΠ από μακριά (τηλειατρική) φάνηκε ξεκάθαρα στην εποχή της πανδημίας…

Πρόσωπο με πρόσωπο ιατρική συνάντηση δεν ήταν εύκολη σε πολλές περιπτώσεις. Οι ψηφιακές τεχνολογίες  με τη δυνατότητα ελέγχου από μακριά  κάνει το κόσμο να νοιώθει ασφαλής στην αρρώστια  και στη υγεία τους. Ένα ψηφιακό εργαλείο στην Αγγλία για τον έλεγχο της υπέρτασης και ένα ανάλογο στην Ελλάδα (thessHF) για παρακολούθηση της καρδιακής  ανεπάρκειας  αποτελούν δυο καλά παραδείγματα.

Η ΨΥ πέρα από το ρόλο της  στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ΚΑΠ μπορεί να παίξει ρόλο και στις υγειονομικές ανισότητες (άνεργοι, άποροι, ρομά, μετανάστες) και  να βελτιώσει την πρόσβαση σε μονάδες υγείας σε φτωχούς πληθυσμούς (απομακρυσμένα αγροτικά ιατρεία, νοσοκομεία με ελλιπή στελέχωση). Καθώς η ΨΥ επεκτείνεται, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν προσεγγίσεις στην επένδυση της  ιατρικής εκπαίδευσης και των τεχνολογικών υποδομών στην πρόσβαση.

Η Ψηφιακή Υγεία αποτελεί μια νέα κανονικότητα. Οι λύσεις της  δεν αποτελούν πανάκεια και πρέπει να είναι συμπληρωματικές σε ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα υγείας».

Περιηγήσεις στην Αλεξανδρούπολη:

Βόλτα στο φάρο. Όπως κάθε πόλη έχει το σήμα κατατεθέν της έτσι και η Αλεξανδρούπολη έχει τον επιβλητικό φάρο στο λιμάνι. Ο φάρος δεσπόζει στο λιμάνι από την 1η Ιουνίου 1880 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βόλτα στην παραλία. Μην χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας, η οποία μάλιστα ανακαινίστηκε πρόσφατα, και να φτάσετε ως το γραφικό λιμανάκι, το οποίο αποτελεί και την ψυχή της πόλης.

Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Βόλτα  στα μονοπάτια του κέντρου της πόλης. Περιήγηση στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης που στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό στην οδό 14ης Μαΐου 63 με εκθέματα που χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου.

Εκδρομή στον υδρότοπο. Σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, μόλις 20 λεπτά μακριά, το Δέλτα του Έβρου αποτελεί έναν σημαντικό υγρότοπο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Για να φτάσουμε  στο Δέλτα του Έβρου, από Αλεξανδρούπολη ακολουθήσαμε με το Volvo S60 τις ταμπέλες προς το Κέντρο Πληροφόρησης – βρίσκεται κοντά στην Τραϊανούπολη, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη απο όπου ξεκινάνε όλες οι περιηγήσεις στην περιοχή.

Tο Δέλτα Έβρου, είναι εδώ και πολλά χρόνια Προστατευόμενη Περιοχή, καθώς έχει πολύ μεγάλη αξία για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο και  αποτελεί καταφύγιο και τροφή για χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου.

Γαστρονομικές επιλογές..

Η ταβέρνα “Λούκουλος” βρίσκεται στην παραλία της Αλεξανδρούπολης και φροντίζει για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας με γνώμονα πάντα την άριστη ποιότητα.

Λούκουλος - e-evros.gr

Εκεί θα βρείτε ένα ολοκληρωμένο μενού με τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται με αγάπη και μεράκι για τους απανταχού “καλοφαγάδες”.

Διαμονή στην Αλεξανδρούπολη..

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την ιδανική βάση για την περιήγηση σε όλο τον νομό, οπότε η επιλογή του να υπάρχει κατάλυμα στην πόλη ήταν πολύ βοηθητική.

To ASTIR & EGNATIA ALEXANDROUPOLIS αποτελεί στολίδι της πόλης, με όλες τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου πολυτελείας. Απόλυτα ανανεωμένο, με υποδειγματικό σέρβις – μια «υπερπαραγωγή» του ομίλου GRECOTEL στην Αλεξανδρούπολη. Βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, πάνω στη θάλασσα, περιτριγυρισμένοι από πράσινο.

Διαδρομές με οδηγική απόλαυση..

Tο Volvo S60 αποτελεί την επιτομή όλων όσων πρεσβεύει η Volvo, με ένα αυτοκίνητο που ικανοποιεί στον μέγιστο βαθμό τόσο εκείνον που θέλει να μετακινεί με πολυτέλεια και ασφάλεια , όσο και εκείνον που θέλει ένα σπορ σεντάν υψηλών επιδόσεων. Mε εξαιρετική οικονομία σε καύσιμο και το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα τα οποία θα ήταν αδιανόητα πριν λίγο καιρό για ένα τόσο δυνατό αυτοκίνητο.

Μία μοναδική περίπτωση σύγχρονου οχήματος και μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Volvo αξιοποιεί την ηλεκτροκίνηση όχι ως αναγκαίο κακό αλλά ως μέσο υπέρβασης και μετάβασης σε μία πιο ενδιαφέρουσα εποχή για την αυτοκίνηση. Άμεσες, ακριβείς αντιδράσεις και δυναμική, ξεκούραστη οδήγηση με πανίσχυρο ηλεκτροκινητήρα που αναβαθμίζει τα χαρακτηριστικά της τετρακίνησης, βελτιστοποιώντας την οδήγηση σε ολισθηρές συνθήκες στις περιοχές του Έβρου που διανύσαμεκαι όχι μόνο.

O κλάδος Υγείας στην Αλεξανδρούπολη..

Η διεξαγωγή σημαντικών ιατρικών συνεδρίων αναδεικνύουν την περιοχή και τονώνουν τις ιατρικές υπηρεσίες και το επιστημονικό ενδιαφέρον.

  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ)

Το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε το έτος 1939 με την ονομασία «Κρατικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης».  Το 2002 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης σε μία μονάδα με την επωνυμία «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης».

Αλεξανδρούπολη: Συνέλαβαν τον σύζυγο τής 29χρονης που κατέληξε στο νοσοκομείο | HuffPost Greece ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη δικαιοδοσία του υπάγονται οι εξής θυγατρικοί οργανισμοί και υπηρεσίες: Κ.Υ. Σουφλίου, Κ.Υ. Σαμοθράκης (περιλαμβάνονται Περιφερειακά Ιατρεία), Τ.Ε.Ε. Α’ Κύκλου Νοσηλευτικής (Νοσηλευτική Σχολή). Λειτουργεί σε σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 93.544 τ.μ., εντός οικοπέδου έκτασης 200.000 τ.μ. και είναι το μεγαλύτερο σε ωφέλιμη επιφάνεια νοσοκομείο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η συνολική δύναμη του Νοσοκομείου ανέρχεται στις 673 κλίνες .

  • Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (216 ΚΙΧΝΕ)

Στις 24 Δεκεμβρίου 1953 ξεκίνησε η λειτουργία του 216 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) υπό την διοίκηση του Επίατρου Καμπάκη Βασιλείου στο στρατόπεδο «Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η αποστολή του ήταν η παροχή νοσηλείας στους αξιωματικούς και οπλίτες τοπικών μονάδων.

Το 1960 σταμάτησε να δέχεται ασθενείς διότι έγινε Επιστρατευόμενη Μονάδα και τον Απρίλιο του 1962 μεταφέρθηκε στο σημερινό στρατόπεδο «Πατσούκα», ενώ δεχόταν και νοσήλευε παθολογικούς και χειρουργικούς ασθενείς. Από το 1974 νοσηλεύει και εξετάζει ασθενείς της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «Έβρος». Το 1996 μετονομάζεται σε 492 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και λειτούργησε μ’ αυτήν την ονομασία έως το 2011. Από την 1η Αυγούστου 2011 λειτουργεί ως 216 ΚΙΧΝΕ.

Written by

Τα νέα της Υγείας