Connect with:
HomeWHAT'S HOTΟ καθηγητής Φαρμακολογίας Δ. Κούβελας μαινόμενος στο δικαστήριο λόγω αναβολής της δίκης

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δ. Κούβελας μαινόμενος στο δικαστήριο λόγω αναβολής της δίκης

Η δίκη για fake news ξεκίνησε, αλλά αναβλήθηκε λόγω απουσίας του θεράποντα γιατρού του Ν. Χαρδαλιά. Η κατάθεση του Κοσμήτορα, που κατήγγειλε απειλές και η οργή του καθηγητή κατά των δικηγόρων του.

“Ποιος σας είπε να ζητήσετε αναβολή; Εγώ ήθελα να δικαστώ”! Μαινόμενος ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, εξήλθε το μεσημέρι της Τρίτης από την αίθουσα του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και απευθύνθηκε οργισμένος σε μια από τους τρεις συνηγόρους του.

Λίγα λεπτά πριν, το δικαστήριο είχε αποφασίσει να αναβάλλει για τις 13 Δεκεμβρίου τη δίκη του για διασπορά ψευδών ειδήσεων, παρότι αυτή είχε αρχίσει κανονικά και διεξήχθη επί 45 λεπτά με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα. Με πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, και έπειτα από σχετική αναφορά μιας από τους δικηγόρους του κατηγορούμενου, το δικαστήριο έκρινε πως είναι κρίσιμης σημασίας η παρουσία των δύο άλλων μαρτύρων που απουσίαζαν: Του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και κυρίως του καρδιολόγου, Σωτήριου Πατσιλινάκου, θεράποντα ιατρού του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, κατά το ισχαιμικό επεισόδιο που είχε υποστεί τον Αύγουστο του 2021.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ κατηγορείται για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου, με αφορμή την επίμαχη ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία συνέδεε το ισχαιμικό επεισόδιο του τότε υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που είχε κάνει 8 μήνες νωρίτερα. Η εισαγγελέας επεσήμανε πως είναι απολύτως απαραίτητη η παρουσία των δύο μαρτύρων που απουσίαζαν και ειδικά του κ.Πατσιλινάκου, ο οποίος έχει γνώση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πατσιλινάκος, συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο, με δημόσια δήλωσή του λίγες μέρες μετά το ισχαιμικό επεισόδιο του υφυπουργού διευκρίνιζε πως ο ασθενής έχει γνωστό ιστορικό στεφανιαίας νόσου με σημαντικούς παράγοντες κινδύνου και ξεκαθάριζε πως το ισχαιμικό επεισόδιο “προήλθε από τυπική εξέλιξη της νόσου και ουδόλως σχετίζεται με τον προ 8μήνου εμβολιασμό του”.
Ο Δ. Κούβελας στο εδώλιο: Η διαδήλωση, η αναβολή και ένας μικρός εμφύλιος

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης με την κατάθεση του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητή Θεόδωρου Δαρδαβέση.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της θεσμικής του ιδιότητας έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει κατευναστικά, όταν υπάρχουν κάποιες υπερβάσεις δεοντολογίας από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που είναι δυνατό να προκαλέσουν εντάσεις. “Αυτή την πρωτοβουλία πήρα όταν αρκετοί συνάδελφοί μου διαμαρτύρονταν για τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Κούβελα σχετικά με τα εμβόλια”, είπε και αναφέρθηκε στην προσωπική επιστολή που έστειλε στον καθηγητή Φαρμακολογίας τον Αύγουστο του 2021, με την οποία τον καλούσε να δίνει τον ίδιο χρόνο και έμφαση στα πλεονεκτήματα του εμβολίου, όσο δίνει και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές του. Η επιστολή, παρότι ήταν προσωπική, διέρρευσε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα ο κοσμήτορας να δεχτεί και απειλές, όπως αποκάλυψε στο δικαστήριο.

Ο κ. Δαρδαβέσης αναγνώρισε πως είναι δικαίωμα του κάθε καθηγητή να εκφέρει άποψη στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να συνεκτιμά την επίδραση που θα έχει η τοποθέτησή του στην κοινωνία. “Στον ακαδημαϊκό χώρο η ελευθερία του λόγου είναι το μείζον κεκτημένο.

Ο καθένας μπορεί να πει ακόμα και την πιο μεγάλη ανοησία, αρκεί να μην προκαλεί βλάβη”, είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: “Όταν κάποιος αναφέρεται σε κάποιο δημόσιο πρόσωπο, το οποίο είναι ίνδαλμα για πολύ κόσμο και αφήνει να εννοηθεί δίνοντας έμφαση ότι έχει μια σοβαρή παρενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αυτόματα παγιδεύει το σκεπτικό και τη βούληση κάποιων ανθρώπων να αποφύγουν την προστασία του εμβολίου, γιατί θα πάθουν έμφραγμα”.

Ανέφερε πως οι δυνητικές παρενέργειες του εμβολίου είναι εξαιρετικά σπάνιες και ουσιαστικά άνευ σημασίας, σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που επωφελούνται από την προστασία του, ενώ υπογράμμισε πως η σύνδεση της κατάστασης της υγείας του κ.Χαρδαλιά με τον εμβολιασμό δεν μπορεί να τεκμηριωθεί.

Στο πλευρό του Kούβελα, υγειονομικοί σε αναστολή

Δεκάδες άτομα, κατά κύριο λόγο υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς και μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον καθηγητή Φαρμακολογίας.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ανταπέδωσαν τη στήριξη που παρέχει ο κ. Κούβελας με την παρουσία και τις ομιλίες του στα δικά τους συλλαλητήρια κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Βγαίνοντας από το μέγαρο, ο κατηγορούμενος έγινε δεκτός με επευφημίες, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την αναβολή της δίκης, καθώς εκτιμούσε πως θα οδηγούσε σε αθώωση και δικαίωσή του.

Προηγούμενα σήμερα, σε δήλωσή του ο κ. Κούβελας , είχε επισημάνει πως το μόνο που έκανε ήταν να προτείνει την αναφορά κίτρινης κάρτας δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου, στο πλαίσιο του ρόλου του. “Δεν είναι μια κατηγορία εναντίον του προϊόντος, είναι μια διαδικασία εξασφάλισης της ποιότητας της φαρμακευτικής ουσίας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη Δημόσια Υγεία”, είπε, ενώ εκτίμησε πως πιθανή καταδίκη του θα σημάνει και την καταδίκη της φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ελλάδα. “Κανένας ποτέ δεν θα επιβάλλει κίτρινη κάρτα, κάτι που θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος για την Δημόσια Υγεία”, κατέληξε.

Written by

Τα νέα της Υγείας