Εφημερίες ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία, επέκταση εργασιακών σχέσεων σε γιατρούς του ΕΣΥ, παραπομπή σε νοσοκομεία και εξετάσεις μόνο από οικογενειακούς γιατρούς, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπεται να μπεί σε εφαρμογήτ ον Απρίλιο.
Οι παρεμβάσεις θα περιληφθούν σε δύο νομοσχέδια (ΕΟΠΥΥ – Πρωτοβάθμια Φροντίδα), με το πρώτο να αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου. Νωρίτερα, θα τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού. Από το τέλος Μαρτίου, οι δικαιούχες θα λαμβάνουν sms για μαστογραφία και εξέταση από γιατρό.
Το 2018 είχε αποφασιστεί ξανά η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, στην οποία ωστόσο ανταποκρίθηκαν μόνον 1,4 εκατομμύριο Έλληνες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το νέο σύστημα θα είναι “πιλοτικό” και θα περιλαμβάνει κίνητρα για συμμετοχή γιατρών.
Για να επιτευχθεί αυτό, αλλάζει η μορφή αποζημίωσης και γίνεται κατά κεφαλή και όχι με βάση επισκέψεις. Οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται ετησίως ανά άτομο και θα έχουν – εκτός των άλλων – την ευθύνη για τη συμπλήρωση του ψηφιακού φακέλου των ασθενών που καλύπτουν.
Θα έχουν ως έργο την παροχή φροντίδας στους πολίτες ευθύνης τους, καθώς και το ‘gatekeeping”, δηλαδή την ευθύνη για τις παραπομπές ασθενών. Για την επίσκεψη σε νοσοκομείο ή για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, ο ασθενής θα απευθύνεται στον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος θα ρυθμίζει τα περαιτέρω.
Το σημερινό καθεστώς περιλαμβάνει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς σε όποια δομή επιθυμεί ο πολίτης. Η ελεύθερη πρόσβαση θα αφορά πλέον μόνον τα επείγοντα των νοσοκομείων.
Οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα επιλογής και αλλαγής οικογενειακού γιατρού. Πολίτες με χρόνια προβλήματα υγείας, θα μπορούν να έχουν οικογενειακούς γιατρούς και της ειδικότητας που απαιτεί το πρόβλημα (ογκολόγο, καρδιολόγο).
Ποιοτικά κριτήρια
Το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε αλλαγή συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις θα γίνονται με ποιοτικά κριτήρια, δηλαδή με το πόσο σύγχρονος και αποτελεσματικός είναι ο εξοπλισμός των παρόχων. Σε όσους έχουν παλαιά μηχανήματα, θα επιβάλλεται αυξημένη έκπτωση (rebate) σε σύγκριση με όσους έχουν σύγχρονα.
Το ίδιο θα ισχύσει για τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ό,τι κερδίζει από μειώσεις τιμών και rebates, να τα επιστρέφει στους ασφαλισμένους με μείωση της συμμετοχής.
Εκτιμάται πως υπάρχουν τομείς, όπως η αιμοκάθαρση και οι ακτινοθεραπείες, στους οποίους μπορεί να καταργηθούν οι επιστροφές τύπου clawback για τους παρόχους, καθώς οι δαπάνες είναι μετρήσιμες. Θα δοθεί, έτσι, η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να απευθύνονται σε όποια δομή επιθυμούν.
Εφημερία ΕΣΥ
Μία νέα παρέμβαση που επιχειρείται από το υπουργείο Υγείας είναι η συμμετοχή συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών στη λειτουργία του ΕΣΥ.
Όποιος συμβάλλεται με τον Οργανισμό θα πρέπει – εφόσον τού ζητηθεί – να παρέχει υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το πρόβλημα αφορά κυρίως την περιφέρεια, όπου υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία. Μπορεί, για παράδειγμα, το νοσοκομείο να έχει έναν παιδίατρο και να υπάρχουν στην ίδια πόλη 20 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Στις νέες τους συμβάσεις, οι γιατροί αυτοί θα πρέπει να δηλώνουν διαθέσιμοι για εφημερία, με αμοιβή και εφόσον τούς ζητηθεί.
Θα υπάρχουν, παράλληλα, και part time συμβάσεις για όσους ενδιαφέρονται.
Απογευματινά χειρουργεία
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή νόμο του 2002, σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.
Το ποσό θα πληρώνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ και κατά 30% από τον ασθενή, με το 30% να πηγαίνει στο προσωπικό που συμμετέχει στην επέμβαση.
Για να μπορεί να συμμετέχει σε απογευματινό χειρουργείο, το προσωπικό θα πρέπει να έχει εξαντλήσει τη λίστα των πρωινών χειρουργείων.