Connect with:
HomeΥΓΕΙΑΕυ ΖεινΤροφές τόνωσης του οργανισμού

Τροφές τόνωσης του οργανισμού

Τροφές που παρέχουν στον οργανισμό τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ενώ μια ανθυγιεινή διατροφή έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αναφέρουν στο eatthis.com, διακεκριμένοι διατροφολόγοι.

Αν και είναι φυσιολογικό να νιώθουμε λιγότερο ενεργητικοί ή χαρούμενοι κατά τους χειμερινούς μήνες, μερικοί άνθρωποι βιώνουν κάτι πολύ πιο έντονο που ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) – ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με την αλλαγή των εποχών.

Αυτό οδηγεί συχνά σε κόπωση, γνωστικά προβλήματα και αλλαγές τόσο στις διατροφικές συνήθειες όσο και στο βάρος. Προκαλούμενη από αλλαγές στον καιρό, έλλειψη βιταμίνης D, πτώση της σεροτονίνης και αλλαγές στα επίπεδα μελατονίνης, το SAD επηρεάζει περίπου το 5% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

«Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως και συνήθως βελτιώνονται με την έλευση της άνοιξης», σημειώνει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. «Οι πιο δύσκολοι μήνες για τα άτομα με SAD στις Ηνωμένες Πολιτείες τείνουν να είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».

Εκτός από τη θεραπεία ομιλίας, τη θεραπεία με φως και τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, υπάρχουν επίσης ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης του SAD που περιλαμβάνουν τις τροφές που καταναλώνουμε.

Μιλήσαμε με ειδικούς για να μάθουμε πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας μέσω της δύναμης του φαγητού.

Τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση και νικούν την κούραση

Τοποθετήστε στο πιάτο σας τις παρακάτω 4 σούπερ τροφές για να ανεβείτε ψυχολογικά και να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη.

Δημητριακά

Το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με υγιεινά δημητριακά πρωινού μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε ώθηση στο σώμα σας ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του SAD. Η Juliana Tamayo, διατροφολόγος, MS, καθώς και συντάκτρια του FitnessClone.com, λέει στο Eat This, Not That!, «Τα περισσότερα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ. Αυτά είναι τρία απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης».

«Από τη μια πλευρά, οι φυτικές ίνες προάγουν μια πιο υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία βελτιώνει την ανοσία», εξηγεί η Tamayo. “Η βιταμίνη Β12 είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για τη νευρολογική υγεία, γι’ αυτό συχνά τα άτομα με έλλειψη αυτής εμφανίζουν αναιμία και λήθαργο. Το φυλλικό οξύ, από την άλλη πλευρά, είναι μέρος της αναγέννησης και της δημιουργίας νέων κυττάρων, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να αισθάνεται υγιές και νέος.”

Ψάρι

Εάν τυχαίνει να είστε λάτρης των θαλασσινών, τότε η προσθήκη ψαριού στη διατροφή σας μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. «Η κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του «χειμωνιάτικου μπλουζ» επειδή παρέχει μια πηγή πρωτεΐνης που δεν προκαλεί δυσπεψία ή φλεγμονή», λέει η Tamayo.

Η Tamayo προσθέτει ότι «τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης καλά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του SAD επειδή είναι πολύ πλούσια σε βασικό λιπαρό οξύ ωμέγα 3. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα 3 είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη αλλά και καλή πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και βοηθά με τις νευρικές συνδέσεις».

Τόφου

Ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή; Τότε το νόστιμο τόφου θα μπορούσε να είναι το καλύτερο φαγητό που τονώνει τη διάθεση για εσάς. Η Susan Kelly, RDN με το Pacific Analytics, λέει στο Eat This, Not That!, “Τα διατηρημένα επίπεδα σιδήρου συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χειμερινού μπλουζ και κατάθλιψης. Μια τεράστια συλλογή εγκεφαλικών κυττάρων χρειάζεται σίδηρο για την πρόληψη των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Έτσι, κάποιος πρέπει να εξασφαλίσει καλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό».

Μαύρη σοκολάτα

Αν και φαίνεται αντιπαραγωγικό να τρώτε ζάχαρη, σε αυτήν την περίπτωση, μια καλή μαύρη σοκολάτα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης», σημείωσε η Tamayo. «Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε μαγνήσιο, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει ρόλο στην ανακούφιση συμπτώματα κατάθλιψης».

Written by

Τα νέα της Υγείας