Connect with:
HomeΕιδήσειςΠάρκο Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα απο τη φαρμακευτική ELPEN

Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα απο τη φαρμακευτική ELPEN

Με έναν σπουδαίο και πολυβραβευμένο Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού ξεκινάει άμεσα συνεργασία η ELPEN. Πρόκειται για τον Δρ. Δημήτρη Ηλιόπουλο, ιδρυτή του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLA, ενός από τα κορυφαία κέντρα δημιουργίας φαρμάκων υψηλής τεχνολογίας.

Με εξέχουσα επιστημονική πορεία διεθνούς κύρους και αναγνώρισης, ο Δρ. Ηλιόπουλος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που καταγράφει το κορυφαίο 2% των επιστημόνων με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα απαρτίζεται από προσωπικότητες, προερχόμενες από όλους τους χώρους των επιστημών.

Η επισφράγιση της σημαντικής αυτής συνεργασίας σχετίζεται με τη νέα επένδυση της εταιρείας, που αφορά στο Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα Αττικής. Ο Δρ. Ηλιόπουλος θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου της ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής του Πάρκου, αρμόδιας για την υλοποίηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πενταετούς επιχειρησιακού πλάνου του. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από επιφανείς επιστημονικές προσωπικότητες υψηλής εξειδίκευσης και διεθνούς αναγνώρισης, οι οποίες θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με πυξίδα το όραμά του για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων προς όφελος των ασθενών, ο Δρ. Ηλιόπουλος ίδρυσε τρεις εταιρείες. Στην Αμερική την εταιρεία βιοτεχνολογίας Athos Therapeutics, η οποία  δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για αυτοάνοσα νοσήματα. Στην Ελλάδα τη Dyania Health, η οποία αναπτύσσει λογισμικό για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξεύρεσης ασθενών για κλινικές δοκιμές και την Attica Sciences, η οποία εξετάζει τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτικών και ζωικών πρώτων υλών της Ελλάδος για την αντιμετώπιση σειράς νόσων, όπως ο καρκίνος.

Διαχρονικά προσηλωμένη στον τομέα της έρευνας και πίστη στους Έλληνες επιστήμονες, η ELPEN αξιοποιεί το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας μας για τη στελέχωση του νέου Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας που υλοποιεί στα Σπάτα Αττικής. Η νέα αυτή επένδυση της εταιρείας αποτελεί ένα μοναδικό έργο όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Η λειτουργία του συγκεκριμένου Πάρκου θα διαδραματίσει ρόλο κέντρου υποδοχής για νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, παρέχοντας εκτός από τελευταίας τεχνολογίας υποδομές και εξοπλισμό, ευκαιρίες διασύνδεσης με την βιομηχανία και επενδυτικά κεφάλαια αλλά και πολύτιμη καθοδήγηση (mentoring) που θα βοηθούν τις εταιρείες αυτές να εξελιχθούν και να μεγαλώσουν. Παράλληλα θα παρέχει τη δυνατότητα σε Έλληνες, αλλά και ξένους ερευνητές να διεξάγουν έρευνα για διάφορες παθήσεις.

Στο Πάρκο θα λειτουργεί επίσης και βιοτράπεζα, με στόχο την συλλογή δειγμάτων ασθενών σε συνεργασία με πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία και την ανάλυση δεδομένων που θα βοηθήσουν στη μελλοντική αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών.

Written by

Τα νέα της Υγείας