Connect with:
HomeΕιδήσειςΡαγάδες στο στήθος, βοηθά η πλαστική χειρουργική;

Ραγάδες στο στήθος, βοηθά η πλαστική χειρουργική;

Οι ραγάδες είναι ατροφικές ουλές που δημιουργούνται στο δέρμα από απότομη αύξηση της τάσης που ασκείται σε αυτό. Το δέρμα έχει συγκεκριμένη ελαστικότητα που του επιτρέπει να διατείνεται όταν για οποιοδήποτε λόγο αυξάνεται η τάση που του ασκείται. Εάν όμως για οπιοδήποτε λόγο η ελαστικότητα του δέρματος υπερνικηθεί, το υποδόριο κυριολεκτικά σχίζεται, ενώ η επιδερμίδα παραμένει ανέπαφη, δημιουργώντας ραγάδες.

Η ιατρική ακόμη δεν έχει ανακαλύψει την ολοκληρωτική θεραπεία για τις ραγάδες που εμφανίζονται στο δέρμα του στήθους αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος. Η πλαστική χειρουργική όμως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση τους.

Οι ραγάδες σχηματίζονται από τη γρήγορη διάταση του δέρματος, σε ρυθμό που η αναγέννηση του κολλαγόνου δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει το γρήγορο βαθμό διάτασης. Επίσης οι ορμόνες αλλά και γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των ραγάδων. Εάν μία γυναίκα στην οικογένειά σας έχει ραγάδες στο στήθος τότε η πιθανότητα να έχετε και εσείς είναι αυξημένη.

Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάποιες γυναίκες πρωτοεμφανίζουν ραγάδες κατά την εφηβεία ενώ άλλες μετά από μία εγκυμοσύνη. Τα σημάδια αυτά δεν είναι επιβλαβή ούτε παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την υγεία αλλά πολλές φορές προβληματίζουν τις γυναίκες γιατί είναι άσχημες στην εμφάνιση και είναι δύσκολο να καμουφλαριστούν. Εάν οι ραγάδες στην περιοχή του στήθους είναι κάτι που σας απασχολεί τότε με τη βοήθεια του πλαστικού χειρουργού σας μπορείτε να τις βελτιώσετε.

Τοπικές θεραπείες
Η καλύτερη περίοδος για να αντιμετωπιστούν οι ραγάδες είναι όταν βρίσκονται στα αρχικά στάδια του σχηματισμού τους. Η φλεγμονή και οι διαδικασία της επούλωσης του τραύματος του δημιουργείται, προσδίδει στις ραγάδες ένα κόκκινο, ροζέ ή και καφετί χρώμα. Σε αυτό το στάδιο η τοπική χρήση κρέμας που περιέχει ρετινίνη Α μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να επαναφέρει το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος.

Η τοπική θεραπεία βελτιώνει την εικόνα νεοσχηματισθέντων ραγάδων αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα σε ραγάδες που έχουν ήδη ωριμάσει και δεν αποτρέπει καινούργιες ραγάδες από το να σχηματιστούν. Σε κάθε περίπτωση όμως η εφαρμογή τέτοιων θεραπειών πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής οδηγίας αφού αντενδείκνυνται κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό.

Θεραπεία με Laser
Οι ραγάδες που έχουν ωριμάσει μπορεί να βελτιωθούν με τη χρήση των laser. Η επιδερμίδα αναγεννάται και τα σημάδια γίνονται λιγότερο ορατά. Το Fraxel laser 1550nm είναι ιδανικό για τέτοιες περιπτώσεις, στοχεύει στις εν το βάθη στιβάδες του δέρματος και ταυτόχρονα αφήνει αρκετά υγιή κύτταρα ανέπαφα για να προκαλέσουν την αναγέννηση του δέρματος. Η θεραπεία με laser μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες της μίας συνεδρίες και δεν είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος. Η συζήτηση με τον πλαστικό χειρούργο σας θα ξεκαθαρίσει τα άτομα που είναι υποψήφια για μια τέτοια θεραπεία.

Χειρουργική θεραπεία
Η αντιμετώπιση των ραγάδων στο στήθος μπορεί να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με μία αισθητική επέμβαση στο στήθος. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι ραγάδες καταλαμβάνουν κυρίως τον κάτω πόλο του μαστού, μπορεί να αφαιρεθούν πλήρως μαζί με το επιπλέον δέρμα σε μία επέμβαση σμίκρυνσης ή ανόρθωσης στήθους. Δυστυχώς οι ραγάδες που βρίσκονται στον άνω πόλο του μαστού και είναι και οι πιο εμφανείς, δύσκολα αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Παρόλα αυτά, κάθε χειρουργείο που τεντώνει το δέρμα και κάνει το στήθος να φαίνεται πιο «γεμάτο» έχει σαν αποτέλεσμα το μερικό καμουφλάρισμα των ραγάδων. Παραδείγματα τέτοιων χειρουργείων είναι η ανόρθωση, η σμίκρυνση και η αυξητική στήθους.

Η χειρουργική επέμβαση στο στήθος δε στοχεύει αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των ραγάδων αλλά μπορεί να μειώσει ή να καμουφλάρει τις ραγάδες σαν παράπλευρο όφελος. Η συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό θα σας λύσει τις απορίες και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία για τα ανεπιθύμητα σημάδια των ραγάδων στο δέρμα του στήθους.

Δρ Δημήτρης Σταύρου
Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός
Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Μετεκπαίδευση στην πλαστική χειρουργική στο Chaim Sheba Medical Center at Tel-Hashomer, Tel-Aviv, Israel.

Written by

Τα νέα της Υγείας