Connect with:
HomeΕιδήσειςΕπιστροφή στην εργασία ανεμβολίαστων υγειονομικών αποφάσισε το ΣΤΕ

Επιστροφή στην εργασία ανεμβολίαστων υγειονομικών αποφάσισε το ΣΤΕ

Επέστρεψαν στα νοσοκομεία, οι περίπου 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από τους 1700 υγειονομικούς που επιστρέφουν, ύστερα από 16 μήνες απουσίας λόγω της άρνησής τους να εμβολιαστούν, οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.

Την επιστροφή τους αποφάσισε, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.

Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να τους καταβληθούν οι μισθοί τους από 14 Απριλίου 2022 μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα Νοσοκομεία, λέγοντας ότι «άτομα που δεν πιστεύουν στην επιστήμη δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ».

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν στα καθήκοντά τους κάτω από ένα πρωτόκολλο το οποίο εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και απόδέχθηκε το υπουργείο Υγείας.

Έτσι, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας, και να επιδεικνύουν δύο αρνητικά rapid test την εβδομάδα, τα οποία θα διενεργούν με δικά τους έξοδα.

Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιστρέψουν σε θέσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες ασθενών (ΜΕΘ, ΜΕΝΝ και κλινικές με ανοσοκατεσταλμένους).

Συγκεκριμένα, το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.

Written by

Τα νέα της Υγείας