Connect with:
HomeΥΓΕΙΑHealth StoriesΑπρόοπτα στην υπό όρους επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία

Απρόοπτα στην υπό όρους επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία

Η άρση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών από την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ κατά της παράτασής της, έφερε χαμόγελα σε εργαζόμενους που επανήλθαν στην εργασία τους, αλλά και αρκετές δυσλειτουργίες, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των όρων της επιστροφής. Σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενοι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε άλλα πόστα, λόγω των περιορισμών που δεν επιτρέπουν την εργασία ανεμβολίαστων σε ευαίσθητες δομές, ενώ σε αρκετούς δόθηκαν ρεπό δύο ημερών μέχρι να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Κι αν σε διοικητικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι μετακινήσεις σε άλλα πόστα είναι εφικτές, δεν συμβαίνει το ίδιο σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως ογκολόγους, νεφρολόγους και εντατικολόγους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ογκολόγου του Βοστάνειου νοσοκομείου Λέσβου, Ηλία Νικολαϊδη, ο οποίος επέστρεψε στο νοσοκομείο, αλλά βάσει του πρωτοκόλλου δεν επιτρέπεται να μπει στην ογκολογική μονάδα όπου οι ασθενείς υποβάλλονται στις θεραπείες.

Οι όροι της επιστροφής

Στην τελευταία επικαιροποίηση των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από την διασπορά του κορωνοϊού, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, αναφέρεται πως για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές μετά τη λήξη του μέτρου της αναστολής, ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95).
  • Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό με δική τους δαπάνη.
  • Το προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών. H Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας μπορεί να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίσει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.
  • Ο Προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη Διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

“Δεν μπαίνω στη μονάδα”

Ο Ηλίας Νικολαϊδης, που αποτελούσε για χρόνια τον μοναδικό ογκολόγο του Βοστάνειου νοσοκομείου Μυτιλήνης, τέθηκε σε αναστολή την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 και δύο φορές από τότε επέστρεψε με πιστοποιητικό νόσησης. Στους 16 μήνες της αναστολής, όπως λέει, εργάστηκε τους εννέα. Την περασμένη Δευτέρα, και έπειτα από δίμηνη απουσία, επέστρεψε στο πόστο του, μαζί με άλλους 17 ανεμβολίαστους υγειονομικούς του νοσοκομείου, αλλά με βάση τους όρους δεν μπορεί να εισέλθει στην ογκολογική μονάδα. Όπως λέει στο iatronet.gr, αυτό το κάνει ο συνάδελφος που τον αντικατέστησε και παραμένει ως μόνιμος.

“Μοιραζόμαστε τη δουλειά. Εγώ βλέπω τους εξωτερικούς ογκολογικούς ασθενείς, δίνω τα επόμενα ραντεβού, βλέπω τις εξετάσεις κλπ στο εξωτερικό ογκολογικό ιατρείο, αποφεύγοντας την επαφή με τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς στη μονάδα. Οι συγγενείς αυτών των ασθενών έρχονται και μιλάμε στο γραφείο”, σημειώνει και προσθέτει: “Οφείλω να εφαρμόσω την διάταξη, αν και για μένα είναι παράλογη. Γιατί πολλοί συνάδελφοι έχουν κάνει την τελευταία δόση εμβολίου πριν ένα χρόνο και δεν κάνουν κανένα τεστ. Εμείς κάνουμε δύο την εβδομάδα και είμαστε περισσότερο ελεγχόμενοι από αυτούς”.

Ο ογκολόγος διευκρινίζει πως η ογκολογική μονάδα του νοσοκομείου είναι ανοιχτού τύπου και δεν νοσηλεύει ασθενείς. “Έρχονται για μια μέρα μόνο, κάνουν την χημειοθεραπεία τους, την ανοσοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή άλλου είδους στοχευμένες θεραπείες και φεύγουν. Φυσικά, αν συμβεί κάτι έκτακτο που απαιτεί παρέμβαση θα μπω για να δώσω λύση”, αναφέρει.

Ο κ. Νικολαϊδης μοιράζεται τα συναισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης για την επιστροφή στην εργασία του. “Για όλους είναι μια ανακούφιση. Για εμάς, για τους ασθενείς, για την διοίκηση, για τον άλλο συνάδελφο που είχε τεράστιο φόρτο και αδυνατούσε να ανταποκριθεί”, λέει και προσθέτει: “Τώρα, μια μονάδα που στήσαμε πριν από 13 χρόνια, ξαναμπαίνει σε ρυθμούς σωστής λειτουργίας. Όλα καλά και προχωράμε”.

Και στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, στην Θεσσαλονίκη υπάρχει προβληματισμός για τουλάχιστον έναν ογκολόγο και έναν νεφρολόγο μεγάλου νοσοκομείου, που με βάση το πρωτόκολλο δεν μπορούν να εισέλθουν στις μονάδες κλειστής νοσηλείας μετά την άρση της αναστολής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλοί επαγγελματίες υγείας έχουν ήδη αλλάξει πόστα, άλλοι έχουν επιστρέψει χωρίς να λάβουν διοικητικές πράξεις άρσης της αναστολής, ενώ σε κάποιους δόθηκε ρεπό δύο ημερών προκειμένου να αποφασιστεί η θέση στην οποία θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Written by

Τα νέα της Υγείας