Connect with:
HomeΕιδήσειςΣεμινάριο ECMO/LVAD στην Αθήνα

Σεμινάριο ECMO/LVAD στην Αθήνα

Στο επίκεντρο της σύγχρονης αντιμετώπισης ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται η χρήση της Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης («ECMO: Extracorporeal Membrane Oxygenation») η οποία προσφέρει προσωρινή υποβοήθηση της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας.

Η χρήση του ECMΟ είναι απαραίτητη σε εκείνους τους ασθενείς των οποίων η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά, ώστε να παρέχει τον απαραίτητο όγκο οξυγονωμένου αίματος στους ιστούς. Το ECMO υποκαθιστά τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Η χρήση του αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση, όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στη συμβατική θεραπεία. Επίσης, το ECMO χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως επικουρική μέθοδος υποστήριξης της ζωής μετά από καρδιακή ανακοπή («e-CPR»), συμβάλλοντας στη σημαντική βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών.

Στην ευρύτερη οικογένεια των συστημάτων υποστήριξης λειτουργίας της καρδιάς, ανήκουν επίσης τα Συστήματα Υποβοήθησης της Αριστερής Λειτουργίας της Καρδιάς (LVAD), τα οποία υποστηρίζουν ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια. Η μηχανική υποβοήθηση της αριστερής κοιλίας μπορεί να έχει μία από τις εξής λειτουργίες: α. ως γέφυρα για μεταμόσχευση καρδιάς, β. ως γέφυρα στην ανάρρωση της μυοκαρδίου και γ. ως θεραπεία προορισμού, σε ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, πρωτοπόρο στις μεταμοσχεύσεις και στην τοποθέτηση συστημάτων υποστήριξης της καρδιάς, υποστηρίζει τη διοργάνωση του εξειδικευμένου σεμιναρίου ECMO/LVAD της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιοαναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας (EACTAIC). Το Σεμινάριο πραγματοποιείται στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2022 στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα προσφέρει στους συμμετέχοντες τη θεωρητική κατάρτιση σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές λειτουργίας και διαχείρισης του ECMO και του LVAD. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απόκτηση πρακτικής εμπειρίας («hands-on») διαχείρισης ασθενών που φέρουν τις συσκευές αυτές. Έμπειροι Έλληνες και ξένοι εκπαιδευτές θα μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την εμπειρία της κλινικής πράξης.

Το Σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε Ιατρούς και Επιστήμονες Υγείας που υποστηρίζουν ασθενείς με καρδιακή ή/και αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της EACTAIC για πληροφορίες και για την εγγραφή τους: https://www.eactaic.org/event/eactaic-ecmo-lvad-masterclass/

Written by

Τα νέα της Υγείας