Connect with:
HomeΕιδήσειςΣτις 5 Σεπτεμβρίου ξεκινά η απογευματινή λειτουργία νοσηλευτηρίων στην Κύπρο

Στις 5 Σεπτεμβρίου ξεκινά η απογευματινή λειτουργία νοσηλευτηρίων στην Κύπρο

Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2022, αρχίζει να εφαρμόζεται η απογευματινή λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων και εξωτερικών ιατρείων κατόπιν ραντεβού, με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής ασθενών και την αύξηση του εύρους ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Σημειώνεται ότι, το ωράριο απογευματινής λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα είναι σε υπερωριακή βάση και θα ισχύει από τις 3:30 – 6:30 το απόγευμα. Ακόμη, θα λειτουργούν στη βάση καθορισμένου προγράμματος με καθορισμένες ειδικότητες, καθώς επίσης θα διενεργούνται και χειρουργικές επεμβάσεις.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι τα εξωτερικά ιατρεία, ο δεύτερος πυλώνας είναι η εξωνοσοκομειακή φροντίδα με διάφορες ιατρικές δραστηριότητες ενδοσκοπήσεων όπως είναι οι βρογχοσκοπήσεις κ.ά. και ο τρίτος πυλώνας είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι ιθύνοντες σημειώνουν πως τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά ιατρεία είναι προετοιμασμένα για την απογευματινή λειτουργία, και «είναι θέμα διαχείρισης», ενώ «έχουν ληφθεί όλοι οι παράμετροι, οι οποίοι επηρεάζουν τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως η στελέχωση και ο αριθμός των κλινών και αυτή τη στιγμή γίνεται ο προγραμματισμός για να προχωρήσει η λειτουργία του προγράμματος απογευματινής εργασίας».

Το κύριο ζήτημα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ίδιων των ασθενών, η αύξηση προσβασιμότητας τους στις υπηρεσίες υγείας και η καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και του πανάκριβου ιατρικού εξοπλισμού που παρέχεται.

Με πρόγραμμα και ραντεβού η απογευματινή λειτουργία

Σημειώνεται πως η συμφωνία για την απογευματινή λειτουργία, υπογράφηκε στις 11 Ιουλίου 2022 μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΟΚΥπΥ, ΠΑΣΥΚΙ και κλάδου ιατρών ΠΑΣΥΔΥ σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε μία συμφωνία με τις συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών για το πρόγραμμα απογευματινής εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια και τα εξωτερικά ιατρεία.

Αναφορικά με το πώς οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν στα ίδια τηλέφωνα που παίρνουν και σήμερα και όσοι έχουν την τεχνογνωσία και είναι χρήστες της ψηφιακής τεχνολογίας, θα μπορούν να κάνουν αίτημα για ραντεβού και μέσω της ιστοσελίδας του ΟΚΥπΥ.

Δήλωσε επίσης, ότι η κάθε ιατρική ειδικότητα θα καθορίσει τις ημέρες που θα εργάζεται και θα εξυπηρετεί τους πολίτες το απόγευμα στα εξωτερικά ιατρεία και θα εκπονείται ένα πρόγραμμα εργασίας, το οποίο θα ανακοινώνεται εντός του τρέχοντος μήνα για τον επόμενο μήνα, ούτως ώστε να γνωρίζει ο κόσμος και να μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις θα ισχύουν για όσες ειδικότητες έχουν λίστες αναμονής.

Written by

Τα νέα της Υγείας